.

Imatge del lliurament de premis. Foto: Cedida

Imatge del lliurament de premis. Foto: Cedida

Aquest dimecres s’ha celebrat a la ciutat de Tarragona la cerimònia de lliurament de premis de la segona edició dels Premis BASF-ICIQ en Innovació i Emprenedoria, un esdeveniment que reconeix i premia els millors talents en l’àmbit de la química, la innovació i l’emprenedoria. L’esdeveniment organitzat per BASF, una de les companyies químiques líders a nivell mundial i l’Institut Català de Recerca Química (ICIQ-A prop), ha estat testimoni de l’excel·lència i la innovació dels professionals més destacats.

Els Premis BASF-ICIQ s’han convertit en un referent de la innovació i l’emprenedoria en la península ibèrica. Aquesta edició ha rebut un número rècord de candidatures, fet que demostra la creixent importància d’aquesta mena de reconeixements en el sector.

La segona edició del certamen amb una dotació total de 9.000€ en premis ha reconegut els guanyadors de tres categories clau: millor tesi doctoral, palesa i projecte d’emprenedoria. El jurat format per experts de renom en el camp de la química i els negocis ha seleccionat els guanyadors d’entre un grup de finalistes excepcionals.

Entre els premiats d’enguany es troben investigadors que han revolucionat el camp de la química, emprenedors que han desenvolupat solucions tecnològiques disruptives i joves talents que, amb les seves tesis, han mostrat un gran potencial per a l’èxit futur.

El premi a la millor tesi doctoral ha reconegut la recerca realitzada per dos investigadors. D’una banda, el Dr. Craig Day que va fer la seva tesi sota la direcció del Prof. Ruben Martín, líder de grup de l’ICIQ i que va centrar el seu estudi en les noves maneres d’entendre les interaccions catalítiques. Actualment, l’investigador està fent una estada postdoctoral en la Aarhus University (Dinamarca). D’altra banda, l’investigador Dr. Alberto Garrido Castro, ha estat reconegut per l’originalitat i la innovació científica de la seva tesi defensada en la Universitat Autònoma de Madrid sobre la catàlisi i l’estudi de diferents maneres d’activació catalítiques.

La millor patent ha estat per la Dra. Ana Martínez, investigadora del Centre de Recerques Biològiques (CIB-CSIC) per una invenció sobre els derivats de la purina i el seu ús per al tractament d’afeccions neurològiques, com l’esclerosi lateral amiotròfica.

La spin-off biomèdica de l’IBEC-ICREA, Nanobots Therapeutics S.L., liderada pel Prof. Samuel Sánchez ha estat guardonada pel seu potencial de transformar tractaments d’ampli espectre de malalties amb necessitat mèdica.

Durant la cerimònia, que ha comptat amb la participació dels premiats, la comunitat científica i autoritats, s’han pogut conèixer de primera mà els projectes i les idees presentades. A més, s’ha comptat amb una conferència a càrrec d’Engracia Girones, CEO i fundadora d’Atanor 118, S.L. qui ha parlat de la importància de la dona en el món de la innovació i l’emprenedoria per a garantir productes sostenibles d’alt valor afegit.

El director general de BASF, Carles Navarro, ha expressat la seva satisfacció pel nivell de les propostes presentades: “Els Premis BASF-ICIQ són una mostra de l’èxit de col·laboració amb l’Institut Català de la Química, una de les institucions de recerca de referència amb qui treballem per a reconèixer ments brillants que estan investigant per a garantir un futur més sostenible i innovador”.

Per part seva, el director de l’ICIQ, el Prof. Emilio J. Palomares Gil ha afegit: “A través de certàmens com aquest, celebrem la iniciativa de científics i persones que estan treballant per a transformar la ciència i oferir solucions reals per als reptes que afrontem com a societat”.

Els Premis BASF-ICIQ en Innovació i Emprenedoria són una oportunitat per a la promoció de la innovació i l’emprenedoria en l’àmbit de la química. Amb cada nova edició aquest certamen continua reconeixent el talent de professionals de la península ibèrica.