.

Imatge d'una de les expedicions d'OceanGate Expeditions. Foto: OceanGate Expeditions

Imatge d’una de les expedicions d’OceanGate Expeditions. Foto: OceanGate Expeditions

Se’ls acaba l’oxigen. El que havia de ser una gran aventura podria acabar en tragèdia. Diumenge passat, un submarí de l’empresa OceanGate Expeditions que realitza expedicions fins a les restes del Titànic, a 3.800 metres de profunditat a 600 quilòmetres de Terranova, va desaparèixer sense deixar cap rastre amb cinc persones a bord. Els guardacostes dels Estats Units i de Canadà estan treballant contra rellotge per trobar-los abans que se’ls acabi l’oxigen.

La Guàrdia Costanera dels EUA ha informat aquesta matinada que un avió canadenc que participa en la cerca del submergible desaparegut Titan, amb les cinc persones a bord, han detectat “sorolls submarins”.

Els sorolls detectats han portat als equips de cerca, en els quals participen diversos països, a reubicar les operacions sota l’aigua “en un intent d’explorar l’origen dels sons”, segons ha explicat la Guàrdia Costanera en una sèrie de tuits publicats a primera hora d’aquest dimecres.

La Guàrdia Costanera no ha facilitat més detalls sobre la naturalesa o l’abast dels sons, ni com van ser recollits, encara que diversos mitjans estatunidencs han revelat que els sorolls van ser detectats per avions canadencs a intervals de 30 minuts.

El descens del submarí

El submarí Titan va començar el seu descens diumenge i en menys de dues hores se li va perdre la pista. Els equips de rescat pateixen per dues qüestions: una reserva d’aire per a poc més de dos dies al seu interior i les baixes temperatures a gran profunditat.

En l’operació participen avions i vaixells dels serveis de guardacostes dels Estats Units —coordinador de la cerca— i del Canadà. A ells s’han sumat altres embarcacions privades de recerca, inclòs el Polar Prince, el vaixell que va transportar el submarí al seu punt d’immersió. El Govern francès ha enviat també el seu vaixell Atalante, dotat amb un robot submarí capaç d’exploracions a gran profunditat.

El comandant de la Guàrdia Costanera dels EUA John Mauger, encarregat de coordinar l’operació, ha explicat dimarts a la cadena de televisió ABC News que “les tripulacions de la Guàrdia Costanera i dels governs dels EUA i el Canadà i el sector privat han treballat dia i nit per a mobilitzar tot el disponible per a trobar el submergible i localitzar aquestes persones”.

El submarí Titan. Foto: OceanGate Expeditions

El submarí Titan. Foto: OceanGate Expeditions

Entre les persones que estan a bord del submarí es troba el multimilionari Hamish Harding, president de l’emrpesa d’aviació Action Aviation; l’explorador francès Paul Henry, de 73 anys, que ha dirigit diverses expeidicons al Titanic, i, segons les últimes informacions, també viatjava el pakistanès Shazada Dawood, administrador d’una organització sense ànim de lucre amb seu a Califòrnia, i el seu fill. Sembla que la cinquena persona podria ser Stockton Rush, el responsable d’OceanGate, l’empresa propietària del submergible.

Un viatge al Titànic per 230.000 euros

El Titanic es va enfonsar l’any 1912 en el seu viatge inaugural després de xocar contra un iceberg emportant-se la vida de 1.500 persones. OceanGate oferia excursions per visitar la resta del transatlàntic a persones molt adinerades. Per un preu preu de 250.000 dòlars (uns 230.000 euros), la companyia oferia una expedició de set nits i vuit dies a turistes, als quals denominava “especialistes de missió”, per a veure una de les naus naufragades més cèlebres de la història.