.

Una instantània del Centre Comercial Màgic de Badalona. Foto: ACN

Una instantània del Centre Comercial Màgic de Badalona. Foto: ACN

Tres menors de 14 anys que van participar en una violació grupal al Centre Comercial Màgic de Badalona han estat “desterrats” per la comunitat gitana i passaran l’estiu a la província de Tarragona. Així ho ha anunciat el patriarca de la comunitat gitana del barri de Sant Roc d’aquesta localitat, Manuel Cortés, en una entrevista publicada a El Periódico el passat diumenge i en una altra intervenció al programa Planta Baixa de TV3 aquest dilluns.

El barri de Sant Roc, a Badalona, s’ha convertit en els últims temps en epicentre d’agressions sexuals protagonitzades per les ja conegudes manades, episodis marcats per esgarrifoses agressions. 21 menors estan sent investigats pels Mossos d’Esquadra per violar en grup, almenys, a vuit nenes. D’aquests, 20 són menors d’edat i 13 tenen menys de 14 anys, per la qual cosa són inimputables davant la llei. Els joves provenen d’entorns desestructurats dels barris marginals de Badalona i molts d’ells lloen el seu comportament.

El perfil dels agressors

Les diferents violacions grupals a Badalona han estat protagonitzades per joves que es vanen del seu comportament a través de les xarxes socials i els seus amics els animen i els hi donen suport. No són, però, joves innocents, són responsables d’agressions sexuals a menors d’edat, que en fan bandera a les xarxes i creuen que poden actuar amb total impunitat. Per això no mostren cap senyal d’arrepentiment. En un dels casos que han sortit a la llum aquest any 2023, una nena de només 13 anys es va atrevir a explicar que el seu ex nuvi i els seus familiars la van obligar, durant mesos, a tenir sexe oral amb ells. Es tracta d’un cas que els culpables, inclòs el tiet de la víctima, qualificaven com “tradició i honor a la família”.

Aquest, però, és només un dels múltiples casos que s’han succeït a Badalona. L’any 2022 se’n van produir tres. El primer va ser a l’agost. La nena tenia 16 anys i un grup de joves va obligar-la realitzar-los felacions als lavabos públics. Mesos més tard va tenir lloc un altre desagradable succés que no va culminar en violació, però que va incloure tocaments i cops: un grup armat va absuar d’una menor en un túnel de terror de l’Escorxador, als afores del mateix centre comercial. Al novembre es produïa el cas que va ser més sonat, la violació d’una nena d’onze anys de Ghana.

En el cas dels menors “desterrats” a Tarragona, el mateix Cortés reconeix que els joves asseguren que “a les nenes els hi agrada el que fem” i consideren normal la seva actuació, una qüestió que al líder patriarca li provoca vergonya i una gran preocupació.

Segons ha explicat el líder gitano, els menors provenen de famílies desestructurades, amb pares drogoaddictes o que estan cumplint penes a la presó per diversos delictes. Per a Cortés, “el que han fet aquests menors és una vergonya per al nostre poble”.

Inimputables davant la llei

En ser menors de 14 anys, els tres agressors confessos són inimputables, com molts dels protagonistes d’aquestes esgarrifoses històries. Cortés explica que “les autoritats no poden fer res perquè són nens d’entre 11 i 12 anys i és per això que, des de la comunitat gitana, els hem imposat aquest càstig”. “El desterrament és el pitjor que pot patir una persona d’ètnia gitana i creiem que és necessari que reflexionin sobre el que han fet”. És per això que els tres menors passaran l’estiu en diferents localitats de la demarcació, localitats que no han volgut ser desvetllades pel patriarca “perquè no volem que cap amic vagi a veure’ls. No són unes vacances, és un càstig”.

Fins al moment, només aquests tres joves han confessat la seva participació en la violació grupal del Centre Comercial Màgic, però, segons fonts de la investigació, en podrien ser més. La resta de sospitosos estan sent vigilats per la comunitat gitana de Sant Roc, que esperarà a la celebració del judici per aplicar les mesures de càstig que consideri oportunes.