.

Sandra Guaita i Carles Pellicer, abans del ple d’investidura. Foto: Tots21

Sandra Guaita, un cop investida alcaldessa. Foto: Arnau Martínez

Sandra Guaita s’ha convertit a les 12:41 hores d’aquest 17 de juny en la primera alcaldessa en la història de Reus. Dotze anys després, el PSC recupera l’Alcaldia amb un pacte a tres bandes amb ERC i Ara Reus. Vestida de vermell, Guaita ha estat proclamada alcaldessa en primera votació i amb la presència de la seva família -la seva mare, els seus dos fills, la seva germana, nebodes i la seva parella- i nombrosos representants d’institucions de la ciutat. No hi han faltat els exalcaldes socialistes Pep Abelló i Lluís Miquel Pérez. Guatia ha dedicat el seu parlament a la seva àvia.

Com ja es comptava, Sandra Guaita ha obtingut 15 vots, és a dir, un regidor més que la majoria absoluta necessària, amb les paperetes del PSC, ERC i Ara Reus. Teresa Pallarès (Junts) ha rebut 5 suports; Julio Pardo (Vox), 3; Sílvia Virgili (PP), 2; Mònica Pàmies (CUP), 2.

“Avui soc alcaldessa perquè la ciutadania així ho ha decidit amb el seu vot. Avui comença un nou capítol a la història de Reus. A mi em correspon prendre decisions, fer propostes, assumir la responsabilitat de ser alcaldessa”, ha arrencat en el seu discurs d’investidura. I ha cotinuat exposant: “Hi posaré totes les meves capacitats i tot el meu cor per fer-ho bé. I els que em coneixeu sabeu que no defalliré en l’intent de fer-ho el millor possible”.

Foto de família del nou consistori. Foto: Cedida

Els reptes de futur són “molts i intensos”. A Reus li cal “recuperar que el dia a dia de Reus funcioni. Carrers nets, voreres en bon estat, jardineria i seguretat. Aquelles coses que poden ser petites, però que ens trobem cada dia quan sortim al carrer i fan que ens sentim més còmodes i visquem en una ciutat més endreçada”, ha afirmat. També temes com garantir l’accés a l’habitatge, apostar per un canvi de mobilitat potenciant el transport públic, augmentar les zones verdes a la ciutat i executar el Pla REUS10 per tenir una ciutat uniforme. “Perquè un dels objectius d’aquest govern és avançar junts, sense deixar ningú endarrere. Si renunciem a això haurem fracassat”.

“Hem de pensar en les petites coses, però també hem de tenir la capacitat de pensar en gran, projectar la ciutat, construir present i futur. Aportar il·lusió, transformació i canvi”, ha seguit afirmant.

‘Arribar a consensos’
Guaita s’ha compromès a “treballar amb els i les treballadores municipals i serveis municipals com a part indiscutible del talent i les capacitats que té aquest ajuntament i a més col·laborant amb entitats de la societat civil i establint aliances. Un pacte cívic amb tota la ciutadania. Una ciutat que pensa en qui més ho necessita, que no deixa a ningú endarrere”.

“Entenc la política com a debat, acord i pacte i aquest és el meu compromís. Hem de fer l’esforç per arribar a consensos pel bé de Reus i de les persones que hi viuen. Perquè justament venim a això, a millorar la ciutat. Si ho fem bé a Reus, serem motor de canvi arreu del territori. Crec que podem canviar el món i fer-lo un lloc millor i vull començar a fer aquesta feina des de casa nostra, Reus”.

L’alcaldessa ha afegit: “No penso malgastar ni un sol d’aquests 1.460 dies. El que vull transferir a la meva ciutat és aquest compromís d’esforç i de treball. De representar tothom pensi com pensi, visqui on visqui. Perquè a partir d’avui em dec a cada reusenc i reusenca. I no a cap altre interès ni debat que no sigui pensar en com millorem Reus”.

Guaita ha recordat les regidores que ha tingut el consistori: “És just i necessari que les meves primeres paraules com a alcaldessa siguin d’agraïment a tantes i tantes dones combatives. Perquè jo avui estic aquí gràcies a totes i tots. En conec la seva tasca i la seva lluita i me la faig meva. Dones anònimes que no tenen carrers ni places amb el seu nom que les recordin, però que han aixecat aquesta ciutat”.

Concentració antifeixista davant l’Ajuntament. Foto: Tots21

Els regidors d’ERC, Junts i la CUP han fet el jurament “per imperatiu legal”. Els tres regidors de Vox han jurat afegint: “Per Reus, per Catalunya i per Espanya”,  “per Reus i per Espanya”, i “Que Déu beneeixi la ciutat de Reus, Catalunya i Espanya”, mentre se sentien crits de “feixistes” des del saló de plens.

La intervenció dels portaveus
Josep Baiges ha obert el torn dels portaveus destacant que el nou govern donarà resposta especialment a atendre les necessitats del joves. “Una ciutat paradigma de la ciència i la innovació”, amb “un canvi d’estil, de manera i formes i que articula i dimensiona, on tothom hi està cridat a partcipar-hi, seran les línies de treball. Un projecte d’entusiasme col.lectiu”. Fer viable el canvi d’estil és la base del pacte de govern. “Buscarem punts en comú amb l’oposció”, ha destacat: “Tots som regidors de l’Ajuntament i ens devem al conjunt de la ciutadania”. Baiges ha reivindicat la feina feta fins ara per Andreu Martín des de l’oposició, “proposant sempre en positiu”. “Compteu amb tots vosaltres”, ha conclòs. “L’únic que m’ocupa és el benestar dels reusencs”, havia afirmat el nou regidor en jurar el càrrec, citant un text d’una sardana del seu pare.

Noemí Llauradó ha afirmat al seu torn, des de les files d’ERC, que “per primera vegada a Reus tenim una dona alcaldessa”. Llauradó ha subratllat que els regidors republicans “som fiables” i ha situat els grans reptes de la ciutat, com són el creixement demogràfic i l’envelliment de la població, amb la necessitat de “reindustrialitzar Reus”. La sequera i una mobilitat més sostenible, amb la creació de noves centralitats amb tots els seus serveis públics a menys de 15 minuts de distància, són altres prioritats. “Volem un govern d’esquerra i catalanista”, ha reblat, i ha tingut un record a l’alcalde Pellicer per la feina feta conjuntament.

Teresa Pallarès, portaveu de Junts, ha intervingut desitjant “sort i encerts” a la nova alcaldessa. Pallarès ha subratllat el llegat positiu que ha deixat Carles Pellicer: “Hem fet una gran feina, construint un model d’èxit”, ha reblat. A patir d’ara “us acompanyarem des de l’oposició, fent una oposició constructiva, amb voluntat de mà estesa, perquè caldrà fer acords amplis de la ciutat”, com en el camp de les infraestructures. “Sempre ens hi trobaran quan es tracti de defensar Reus. No serà una oposició del ‘no’ a tot, però serem exigents”.

Julio Pardo, portaveu de Vox, ha afirmat que treballaran “per incrementar el nombre d’agents de la Guàrdia Urbana, contra L’escasíssim nombre d’habitatges contruïts en el darrer mandat”, i per millorar el mal estat dels carrers. Vox prestarà atenció a “les famílies i els autònoms, posant fi a l’asfíxia fiscal. Vivim en una de els ciutats més cares impositivament d’Espanya”. “El consens d’esquerres unit al separatisme han convertit Reus en una ciutat insegura físicament i jurídicament, excloent la quarta força política de Reus, que és Vox. Nosaltres no caurem en sectarismes”. I ha demanat “llum i força” a la Verge de Misericòrdia.

Dani Rubio, portaveu d’Ara Reus, ha posat èmfasi en dirigir la ciutat “per transformar-la i millorar-la”. Rubio ha destacat la baixa paticipació el 28M, amb un distanciament de l’electorat “que mereix una reflexió”. “El nostre repte és demostrar a la ciutadania que estem al seu costat”, ha continuat dient. El portaveu ha reclamat de nou més suport de les administracions a la ciutat. Ara Reus ha donat suport “a la llista més votada de manera que tinguem un govern fort”.

Sílvia Virgili, en nom del PP, ha felicitat Guaita en ser la priemra dona alcaldessa, ha anunciat que practicaran “una oposició constructiva, ferma, buscat la millora de la neteja, potenciant la cultura i cercant la reducció impositiva, que és possible fer”.

Mònica Pàmies, portaveu de la CUP, ha intervingut afirmant: “Al PSC-PSOE els reclamem que no segueixin el camí del seu partit mare”, al temps que els exigeixen que “acomplexin el que han promès sobre el Mercat del Carrilet, i un nou parc gran arbrat als terrenys d’Adif”. A ERC, que “no mirin cap a Madrid i treguin del calaix les polítiques d’esquerres”. Finalment, a Ara Reus, “formació dretana que diu ser municipalista i que ha ignorat la seva tasa al Consell Comarcal” i que “no ha creat cap nova zona verda, més aviat el contrari”, amb una ordenança de civisme “racista i classista”.

Davant la porta de l’Ajuntament s’ha reunit un ampli grup d’antifexistes, que han protestat per la presència de Vox al nou consistori, amb lemes com ‘Feixisme i racisme, ni a Reus ni enlloc’, i han escridassat les intervencions dels regidors de Vox.

Jaume Garcia