.

Un exemple d'aplicació de la intel·ligència artificial que es va mostrar a la jornada “Intel·ligència artificial: amenaça o oportunitat per l’aprenentatge?”. Foto: URV

Un exemple d’aplicació de la intel·ligència artificial que es va mostrar a la jornada “Intel·ligència artificial: amenaça o oportunitat per l’aprenentatge?”. Foto: URV

“Intel·ligència artificial: amenaça o oportunitat per l’aprenentatge?” Aquesta pregunta dicotòmica van intentar respondre-la aquest dilluns els més de 300 docents i estudiants de totes les etapes de l’educació i tècnics, que es van reunir a la URV en una jornada on s’hi van presentar les eines i les primeres aplicacions de la intel·ligència artificial (IA) a l’aprenentatge.

La jornada organitzada per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la URV pretenia promoure la reflexió sobre els canvis que es poden fer a nivell metodològic davant del nou escenari  i explorar oportunitats perquè els centres i la Universitat puguin desenvolupar projectes d’innovació per cobrir necessitats prèviament identificades.

A la trobada que es va fer a l’Aula Magna del campus Catalunya (Tarragona) van inscriure-s’hi 152 docents d’etapes de primària, secundària i FP i un centenar de docents universitaris. També van participar-hi 90 docents del departament d’Educació que van seguir l’esdeveniment en directe des de l’Aula Magna del Campus Terres del Ebre, i una veintena més de docents universitaris, que també van seguir-la per streaming. D’aquesta manera, un total de 120 centres educatius estaven representats a la jornada.

La jornada sobre l’aplicació de la intel·ligència artificial a la docència va omplir de docents l’Aula Magna del campus Catalunya. Foto: URV

La jornada sobre l’aplicació de la intel·ligència artificial a la docència va omplir de docents l’Aula Magna del campus Catalunya. Foto: URV

Estudiantat de l’Institut Comte de Rius de Tarragona van exposar en vídeo exemples d’aplicació de la IA; a continuació, Núria Ferré, professora i coordinadora TAC del mateix institut, i J.C. Sambró de l’ICE de la URV, van mostrar un mapa d’aplicacions de la intel·ligència artificial destinades a la docència.

A més a més, es van presentar diverses propostes d’intervenció directa en l’aprenentatge realitzades per docents dels departaments d’Estudis Anglesos i Alemanys, de Filologies Romàniques i d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i de l’Institut Cal·lípolis. Així mateix, es van mostrar els resultats del projecte finançat per l’Ajut Pont del Consell Social de la URV “La intel·ligència artificial a l’educació: adquisició de competències digitals avançades per l’alumnat i professorat en centres d’educació primària i secundària (Intelligenz), coordinat per la professora Mar Camacho, del Departament de Pedagogia de la URV.

Un moment de la jornada “Intel·ligència artificial: amenaça o oportunitat per l’aprenentatge?”. Foto: URV

Un moment de la jornada “Intel·ligència artificial: amenaça o oportunitat per l’aprenentatge?”. Foto: URV

Els equips del Servei de Recursos Educatius i l’ICE de la URV van presentar diversos recursos i projectes d’innovació a la URV per preparar el professorat davant l’entrada de la IA a la docència.