.

Una urna electoral de les passades eleccions municipals a Tarragona. Foto: Tots21

Una urna electoral de les passades eleccions municipals a Tarragona. Foto: Tots21

Després de la convocatòria d’eleccions generals per al pròxim 23 de juliol, una de les preocupacions de la ciutadania era saber què passaria amb les vacances que ja s’havien contractat si s’era cridat a una mesa electoral, ja fos com a president, com a vocal o com a suplent. Doncs bé, la Junta Electoral Central (JEC) ha acordat aquest dijous que, si les vacances han estat contractades abans del 29 de  maig, data de la convocatòria dels comicis, la persona que hagi estat cridada tindrà una excusa vàlida per no presentar-s’hi.

La JEC estableix que els censats que siguin seleccionats en el sorteig de les meses i que la cancelació d’un viatge o desplaçament de vacances els ocasioni un perjudici econòmic o un transtorn greu, podran utilitzar-ho com a excusa davant les juntes electorals de zona. La mateixa decisió concreta, però, que això es podrà acceptar “sempre que s’asseguri la integració plena de les meses i que s’acrediti documentalment la deguda antelació del contracte de les vacances, així com el perjudici econòmic o transtorn greu al·legats”.

L’excusa haurà de ser presentada davant la Junta Electoral de Zona i es podrà fer després de rebre la notificació després de la celebració del sorteig, que tindrà lloc entre el 24 i el 28 de juny.

Es necessitarà el DNI per votar per correu
La JEC també ha aprovat una instrucció que exigeix que tots els electors que votin per correu s’identifiquin amb el DNI o amb un document similar en el moment d’enviar la papereta i dipositar el vot per tal d’evitar el frau electoral.