.

Els treballs de construcció i canalització per permetre l’arribada d’aigua a les basses tenen una durada prevista de dos mesos. Foto: Cedida

tenen una durada prevista de dos mesos. Foto: Cedida

Comaigua, companyia referent en la gestió del cicle integral de l’aigua i de serveis mediambientals al Baix Camp, amb la col·laboració dels socis del projecte LIFE REMAR (LIFE20 ENV/ES/000284), CSIC, UPC, CNRS i Mejoras Energéticas, ha iniciat a l’EDAR de Cambrils les obres per construir les basses, que constitueixen la infraestructura essencial d’aquest projecte, a on es redirigirà l’aigua de sortida de la depuradora.

Un equip multidisciplinari s’encarrega de dirigir el projecte, amb l’objectiu d’aplicar un sistema innovador de recàrrega gestionada d’aqüífers (MAR) que permetrà una infiltració segura de l’aigua cap a l’aqüífer.

El treball de construcció per completar la infraestructura del projecte LIFE REMAR consta de tres fases. La primera d’elles, iniciada recentment, consisteix en la construcció de dues basses de 400 m2 dins del recinte de la depuradora de Cambrils.

Per tal que l’aigua de sortida de la depuradora arribi a les basses, s’ha de construir una captació d’aigua abans que aquesta surti cap a l’emissari i un cop captada s’ha de realitzar una canalització que transporti l’aigua fins a les basses. Aquesta segona fase s’iniciarà un cop excavades les basses.

La tercera fase consisteix en col·locar les capes reactives a les basses. Aquestes barreres estaran formades per materials naturals i permetran que l’aigua derivada de la sortida de la depuradora es pugui infiltrar amb una qualitat millorada durant el seu camí cap a l’aqü.fer, situat a una desena de metres sota terra. Aquests materials tenen la funció de retenir, degradar i eliminar compostos de difícil tractament que encara queden a l’aigua un cop tractada: fàrmacs, microplàstics i patògens entre altres.

Paral·lelament a les obres descrites, es realitzarà la construcció de 8 piezòmetres, perforacions que permetran un control del procés de recàrrega de l’aigua a l’aqü.fer i el seguiment de l’evolució de la qualitat de l’aigua. De fet, dos piezòmetres addicionals van ser instal·lats a l’inici del projecte per determinar la composició del subsòl on s’ubicaran les bases d’infiltració.

Per a Tiphaine Anderbouhr, gerent de Comaigua i, Sara Bagés, responsable del projecte, l’inici de les obres suposa un tret de sortida a la implementació del projecte i al fet que es pugui començar a recarregar l’aigua. LIFE REMAR constitueix tot una fita com a solució natural i respectuosa amb el medi ambient, segura i eficient per a l’aprofitament de l’aigua una vegada ha estat tractada en tot el seu cicle vital, perquè es pugui retornar al medi ambient, millorant així l’estat hídric.)

Un avenç davant l’escassetat d’aigua
El projecte LIFE REMAR, que compta amb el finançament de la Unió Europea, suposarà un avenç important davant la situació d’escassetat d’aigua a la qual ens enfrontem, afavorint el fet de combatre millor les sequeres previstes en un futur a causa del canvi climàtic.

Amb una durada prevista fins a finals de l’any 2025, LIFE REMAR serà un referent en l’ús del seu procediment i tecnologia en altres indrets amenaçats d’escassetat d’aigua en zones climàtiques similars com les del Mediterrani. La seva àmplia implementació suposaria un estalvi hídric i un reaprofitament d’un recurs tan necessari com escàs en aquestes zones.