Al maig de 2020, l’Ajuntament, amb el Consell Comarcal del Tarragonès, va iniciar a Roda de Berà la implementació del nou sistema de recollida i gestió dels residus municipals. Aquest incloïa molts avantatges per a la ciutadania, entre elles fins a 1.100 nous contenidors, amb més capacitat, distribuïts en 200 illes completes amb els cinc contenidors de totes les fraccions. Des de llavors, gràcies a això, i a la implicació de la ciutadania, els índex de reciclatge han millorat considerablement al municipi i les dades han anat en augment.
D’aquesta manera, perquè la ciutadania conegui on van a parar els seus residus, l’Ajuntament ha llançat una campanya de comunicació. “Volem que les famílies continuïn implicant-se en el reciclatge, que sàpiguen que el seu esforç de separar la brossa a casa té una repercussió positiva per al medi ambient, i que coneguin el procés que se segueix a cadascuna de les plantes amb les diferents fraccions”, diu Manel González, regidor de Serveis Municipals.
La campanya està formada per set vídeo-píndoles de les diferents fraccions i un vídeo resum més extens que les inclourà totes. Les imatges dels vídeos van ser presses durant les visites que l’alcalde Pere Virgili, el regidor Manel González i els tècnics municipals van realitzar durant l’any passat a les diferents plantes de tractament i gestió de residus, per conèixer de primera mà com es gestionen els residus municipals. Es van visitar: el centre de tractament de residus Botarell, de la fracció orgànica; el Servei d’Incineració dels Residus Urbans S.A, de la fracció de rebuig; la planta de triatge de paper Saicasa, a Vilallonga del Camp; la planta recuperadora de vidre Revibasa, a Montblanc; la planta de triatge d’envasos lleugers Griñó, a Constantí; i la planta de tractament de Sorigué, a Torredembarra, on es gestionen les andròmines que la brigada municipal recull a la via pública mitjançant el servei gratuït de recollida porta a porta de voluminosos, el qual es va posar en marxa a finals de març de 2020.
Increment dels índex de reciclatge
El fet de crear illes amb contenidors de totes les fraccions ha facilitat el reciclatge, atès que la ciutadania els té a l’abast més fàcilment. “Ara pots sortir de casa amb les cinc bosses de les cinc fraccions i llançar-les, cadascuna al seu contenidor, en un mateix lloc”, assegura Manel González, “abans de la implementació del nou servei no era pas així, i havies de recórrer diferents carrers per llançar cada bossa”, explica.
Això, sumat a una major conscienciació de les famílies en la cura del medi ambient i en la lluita contra el canvi climàtic, ha provocat que els índex de reciclatge al municipi s’hagin incrementat.
D’aquesta manera, quant a la fracció orgànica hi ha hagut un increment de 215 tones, i s’ha passat de recollir-ne 495 tones l’any 2019 a 710 l’any 2022. Pel que fa als envasos, la xifra s’ha incrementat en 141 tones, fins a les 240 tones recollides l’any passat. En el cas del paper i el cartró, al 2022 es van reciclar 215 tones, un increment de 126 tones respecte l’any 2019. Finalment, el servei va recollir 302 tones de vidre al 2022, el que suposa un augment de 118 tones en comparació a l’any 2019.
Altra dada significativa és la reducció de les tones recollides de la fracció rebuig, una dada positiva atès que aquests residus no es poden reciclar. Així, l’any 2019 es van llançar al contenidor gris un total de 5.361 tones de residus. La xifra ha anat baixant des de llavors fins a 4.412 tones de rebuig recollides l’any 2022, el que suposa una reducció de 949 tones en tres anys.
Equip de redacció