.

Imatge de la inauguració de les jornades. Foto: Cedida

Imatge de la inauguració de les jornades. Foto: Cedida

El Col·legi de Graduats Socials de Tarragona ha celebrat la 28a edició de les seves Jornades de Dret Laboral i de la Seguretat Social, la cita formativa més destacada en el marc de la seva activitat col·legial que, any rere any, aconsegueix aplegar més de 200 professionals arribats de diferents punts de l’Estat. Sota el títol ‘Debat sobre les últimes reformes laborals’, les Jornades són un punt de trobada per als professionals del Dret Laboral i de la Seguretat Social que vulguin estar al dia de les darreres novetats laborals i conèixer la jurisprudència més recent en aquesta matèria. Les Jornades també són un fòrum on els professionals que s’hi donen cita, majoritàriament graduats socials però també advocats i representants del món de la magistratura, la judicatura, l’administració i la universitat, debaten sobre les diverses qüestions d’actualitat que s’hi plantegen.

Durant els dos dies que dura l’activitat, s’han ofert un total de nou ponències a càrrec d’importants magistrats, catedràtics de Dret del Treball i membres de la universitat i l’administració. En la jornada de dijous, es van tractar temes tan actuals com el del teletreball i les qüestions emergents sobre la prevenció de riscos, una matèria que va estar abordada per Concepción Rosario Ureste, magistrada de la Sala Quarta del Tribunal Suprem. Pel que fa als aspectes d‘actualitat tractats, també destaca la ponència impartida per Antonio Benavides, exinspector de Treball i de la Seguretat Social, advocat i graduat social, que va parlar sobre les darreres modificacions i reformes de les pensions de la Seguretat Social.

Precisament, el fet que les Jornades girin entorn als temes de màxima actualitat és el repte més important amb què es treballa durant la preparació d’aquesta activitat. Tal com va explicar durant l’acte d’inauguració el president del Col·legi, Jaume Francesch, “de nou ens hem proposat plantejar uns temes de màxima actualitat i, per tant, de màxima utilitat per a tots els que, fidelment, continueu participant en aquesta activitat formativa any rere any”. Francesch ha destacat també que “sense l’interès i el compromís dels graduats socials vers la professió, l’activitat dels despatxos no podria ser de qualitat, com ho és”. En la mateixa línia va parlar la directora de les Jornades i magistrada del Tribunal Suprem i presidenta de la Sala Quarta, Rosa María Virolès, qui va destacar que a l’hora de confeccionar el programa de les Jornades, es valoren les noves normatives i s’inclouen aquells temes que es creu que poden ser de major utilitat per als professionals que hi assisteixen.

En l’acte d’inauguració de les Jornades, van estar presents també el delegat del Govern de la Generalitat, Àngel Xifré; el subdelegat del Govern, Santiago José Castellà; i el president de l’Audiència Provincial, Joan Perarnau, qui va fer una anàlisi de la situació de la jurisdicció social a la província. En aquest sentit, va explicar que s’està produint una estabilització en l’entrada de nous assumptes i que, durant el 2022, el nombre de nous casos en la jurisdicció social va ascendir als 1.400 per jutjat, tenint en compte el de Tarragona i Reus. Perarnau es va mostrar optimista amb el fet que a finals d’aquest mes entrarà en funcionament el nou jutjat social de Tarragona, i també amb el fet que es destinarà un nou jutge a Reus per tal de continuar descol·lapsant la situació que es va veure agreujada amb l’inici de la pandèmia.

Les Jornades han continuat avui amb noves ponències. La primera d’elles ha estat la de María Luisa Segoviano, recentment nomenada magistrada del Tribunal Constitucional, que ha parlat sobre intel·ligència artificial i relacions laborals. Tot seguit, ha estat el torn de Salvador del Rey, catedràtic de Dret del Treball i soci i president de l’Institut Cuatrecasas, amb la seva conferència titulada ‘La creixent transcendència de les normes ‘paralaborals’ en les relacions de treball (Llibertat sexual, Llei de famílies, Mobilitat sostenible, Llei Trans, Whistleblowing i Llei de Protecció dels Drets Humans en operacions empresarials transnacionals)’. Finalment, l’encarregada de tancar la jornada ha estat María Emilia Casas, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Complutense de Madrid. Casas, qui va ser la primera dona en presidir el Tribunal Constitucional l’any 2004, ha parlat de la Llei d’igualtat i no discriminació, accions positives, reformes processals i del dret administratiu sancionador.