El Morell ha fet un salt qualitatiu des d’aquest mateix mes de març posant en funcionament un mar de plaques fotovoltaiques a la coberta del poliesportiu municipal, concretament 760 metres quadrats de superfície, que suposaran captar energia verda i, enguany, un estalvi per a les finances municipals proper als 20.000 euros.
Cada any, l’Ajuntament presenta una despesa general en energia elèctrica de 180.000 euros i en el cas del gas s’ha triplicat la seva facturació. Des de les 8 del matí i fins a les 19 hores l’edifici del poliesportiu s’està autoabastint en aquesta època de l’any, horari que s’ampliarà a l’estiu.
Es tracta d’un projecte estratègic ambiciós de l’Ajuntament que lidera Eloi Calbet i que té en Rosa Sánchez la regidora de Medi Ambient. Ambiciós perquè serà l’arrencada de la instal.lació de plaques en cobertes d’altres equipaments municipals, com en la nau de la Brigada Municipal o la llar d’infants, entre d’altres, i en un futur enllaçar entre ells el subministrament elèctric per tal de revertir-se energia (hi ha edificis que s’usen de nit, quan no funcionen les plaques).
Es busca reduir la petjada de carboni a la vegada que assolir l’empoderament energètic, és a dir, ser lliures econòmicament pel fet de poder autoabastir-se d’energia elèctrica.
Quan tot el pla estigui en marxa només l’estalvi econòmic serà de 130.000 euros anuals, que es podran destinar a altres necessitats. Paral.lelament, els llums del camp de futbol seran substituïts per leds, de molt menor consum energètic. La previsió de les actuacions és que almenys s’executi una de grans dimensions per mandat electoral o dues de menors, ha informat l’alcalde. El cost de la instal.lació feta al poliesportiu ha estat de 157.000 euros i l’amortització es preveu que es faci en només quatre anys.
Així les coses, la coberta del pavelló municipal del Morell ha estat l’espai escollit per a iniciar el desplegament de l’anomenat pla de desenvolupament d’energia fotovoltaica al municipi, amb la instal·lació dels 760 m2 de plaques fotovoltaiques d’autoconsum. L’objectiu és “engegar la transició del model energètic actual cap a un menys dependent dels combustibles fòssils”, ha indicat l’alcalde, Eloi Calbet, en la presentació a la premsa del pla, innovador en els municipis del Camp de Tarragona i fins i tot a Catalunya. En aquest sentit, Calbet ha destacat que el projecte “mostra el nostre compromís tant en l’aspecte mediambiental com en l’aspecte econòmic, amb la intenció de ser més sostenibles i eficients i generar menys despeses”.
La iniciativa va començar a gestar-se a finals del 2021, en plena pandèmia, quan es va encarregar a l’empresa Promambient un detallat estudi del potencial de cada teulada dels edificis municipals, amb les seves característiques, orientació i altres particularitats, així com el perfil de consum energètic de cadascun, de manera que es coneixia les dades de cada aparell municipal.
Això ha permès “dissenyar un document global a escala municipal, amb un horitzó d’entre cinc i deu anys vista, posant el focus en l’autoconsum compartit, fent possible l’autoconsum del mateix edifici i la compartició dels excedents amb altres instal·lacions municipals”, ha exposat Xavier Requena, de l’empresa Promambient.
“A més d’incentivar que la ciutadania instal·li plaques solars als seus habitatges, crèiem que calia, com a administració, predicar amb l’exemple”, indicava al seu torn la regidora de Medi Ambient, Rosa Sánchez. “Ara disposem d’una radiografia a partir de la qual podrem crear una xarxa municipal entre edificis que podran equilibrar els consums i reduir els costos energètics i de petjada de carboni”.
La potència instal.lada
La instal·lació del pavelló té una potència d’uns 100 kWp i generarà uns 130.000 kWh/any, mentre que el seu consum és d’uns 80.000 kWh/any. Per tant, generarà la seva pròpia energia, a més d’un excedent d’uns 50.000 kWh/any que es podria aprofitar en edificis propers, i assoliria un estalvi d’uns 20.000 euros.
En total, el potencial d’energia que es podria generar als edificis municipals estudiats és de més de 900.000 kWh/any, mentre que el consum energètic durant el 2022 ha estat de 550.000 kWh/any. Unes xifres que podrien suposar un estalvi econòmic anual a tot el municipi de més de 100.000 euros, i és que gairebé es pot generar el doble d’energia de la que es consumeix els equipaments municipals.
Bonificacions per a la ciutadania
El salt en la transició energètica va començar abans, però, quan l’Ajuntament va decidir bonificar les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica. Un text que es complementa amb una modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO).
Així, aquelles persones que optin per instal·lar plaques d’energia solar fotovoltaica per a l’autoconsum, ubicades en qualsevol bé immoble situat al terme municipal del Morell, tindran una bonificació del 95% de l’ICIO per a fer els treballs pertinents en la instal·lació, a més d’una bonificació del 50% de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles) durant tres anys. Així mateix, en la darrera edició dels pressupostos participatius, una de les propostes guanyadores ha estat la creació d’una subvenció per al veïnat que instal·li plaques solars.
Sense ajudes dels Next Generation
Altrament, l’alcalde ha expressat el seu rebuig al fet que aquest projete no hagi rebut subvenció europea dels fons de ransició Next Generation. “Esperem que s’ho repensin i que l’Estat, que és qui els vehicula, pensi en altres territoris on es fan apostes importants, que no siguin l’interior d’Espanya”
Jaume Garcia
Equip de redacció