El director general d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Joan Godia, ha presidit la presentació institucional de la tercera edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, també conegut com el ‘masterchef’ dels alumnes catalans de cuina.
Amb l’impuls de l’Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) i l’apadrinament dels famosos germans Sergio i Javier Torres, els guardons, que consisteixen en beques formatives per als guanyadors, rendeixen homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938 ), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, entre elles la Creu de Sant Jordi, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina tradicional catalana.
L’elecció del premiat es realitza a través d’un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’ en què poden participar totes les escoles d’hostaleria de Catalunya, públiques i privades, de grau mitjà i superior. Cada escola pot presentar tots els alumnes que consideri preparats per concursar, sempre que siguin menors de 25 anys i portin estudiant cuina més d’un any.
Per tal de seguir potenciant el talent gastronòmic al territori, enguany es vol posar en valor el treball de tot l’equip que treballa a la cuina i es crea la nova categoría de servei de sala. També, amb el suport de la Fundació ‘Formació i Treball’, s’equipara el premi social a les altres dues como reconeixement a l’esforç dels alumnes per sortir endavant amb circumstàncies complexes. Per tant, aquest 2023 hi haurà tres premis: millor cuiner, millor responsable de sala i l’esmentat premi social.
Les proves dels aspirants (dues semifinals i final, més el premi social) es realitzen en una impressionant instal.lacio del Grupo Rull, expert en cuines professionals. Sota la supervisió del jurat, presidit per el mateix Josep Lladonosa i apadrinat pels Germans Torres, els vuit finalistes triats (dos per cada demarcació) cuinen en directe per convertir-se en el millor alumne de cuina de Catalunya.
La regidora de Promoció Cultural, Festes i Benestar i Família de l’Ajuntament de les Borges Blanques, Ariadna Salla, ha subratllat l’objectiu de la seva Corporació en descobrir el talent gastronòmic jove del territori, potenciar-ne la formació i donar a conèixer la marca ‘Les Borges Blanques, Capital de l’Oli’: “Tornem a donar suport a aquest concurs, que enriqueix el vincle entre professionals, productors i ingredients molt valuosos, amb la idea de portar l’excel·lència dels nostres olis d’alta qualitat -olis verge extra i Prèmium- a tots els punts de la nostra geografia”.
Com representant del jurat, el xef Xavi Benet, ha tornat a destacar l’alt nivell aconseguit pels aspirants a les anteriors edicions i l’enorme dificultat que sempre suposa l’elecció del guanyador, ja que “malgrat la seva joventut, aquests cuiners ja ens demostren una sorprenent barreja de tècnica i talent en les elaboracions”.
Mecànica del concurs i calendari
Els vuit cuiners seleccionats (dos per demarcació), més vuit caps de sala, competiran a la gran final que tindrà lloc el diumenge 7 de maig al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques.
Els aspirants han d’enviar una recepta lliure amb la fitxa tècnica i un vídeo de la seva elaboració. D’entre tots els inscrits se n’escolliran fins a sis per cada província, que passaran a un sistema d’eliminatories (semifinals) que es desenvoluparan a Barcelona (alumnes de Barcelona i Girona) el 16 de març i Vila-seca (alumnes de Tarragona i Lleida) el 2 d’abril. Allí, els aprenents hauran d’elaborar uns aperitius i un plat de creació pròpia amb oli verge extra amb Denominació d’Origen de les Borges Blanques. Els dos millors de cada demarcació tindran accés a la fase final.
Equip de redacció