.

Les imatges de les conseqüencies del terratrèmol són devastadores. Foto: Oxfam Intermon

Les imatges de les conseqüencies del terratrèmol són devastadores. Foto: Oxfam Intermon

Les sis ONG membre del Comitè d’Emergència Espanyol -Aldeas Infantiles SOS, Educo, Médicos del Mundo, Oxfam Intermón, Plan International i World Vision- intensifiquen el seu treball en les zones afectades de Turquia i Síria. Després d’una primera avaluació i anàlisi de la situació i una vegada garantida la seguretat i integritat dels seus equips, l’objectiu principal d’aquestes organitzacions és atendre la població en situació més vulnerable, com malalts, nens, nenes i dones.

El terratrèmol deixa fins al moment més de 16.000 morts i 65.000 ferits,en unes zones amb unes necessitats humanitàries prèvies molt exigents. Síria és un país especialment vulnerable i destruït després de dotze anys de guerra. Abans del terratrèmol ja el 70% de la població siriana requeria d’ajuda humanitària, presentava alts nivells d’inseguretat alimentària i una acusada pobresa energètica. Això fa que el subministrament d’aigua i electricitat sigui molt complex i escàs en algunes zones.

Davant aquesta situació, les ONG que formen el Comitè d’Emergència se centren en distribuir mantes, combustible, estufes, kits d’higiene, aliments, aigua potable, roba d’abric i medicaments, en uns treballs que es preveu que s’allarguin durant mesos i fins i tot anys.

La Xarxa Internacional de Médicos del Mundo ha mobilitzat equips de salut mental i suport psicosocial multidisciplinari, psicoterapeutes, personal tècnic sanitari, de salut sexual i reproductiva, assistents socials, així com personal de traducció i logística, que ja es troben a la regió d’Antioquia. Aquests equips ja han començat a brindar serveis de suport psicològic a les persones afectades pel terratrèmol, al mateix temps que s’estan avaluant les necessitats sobre el terreny, tant les més immediates com a mitjà termini. “El nivell d’afectació de les persones pel desastre difereix segons els seus antecedents, personalitat, experiències traumàtiques prèvies, mecanismes d’afrontament i recursos propis”, assenyala Ricardo Angora, tècnic de salut mental i suport psicosocial de Médicos del Mundo.

Aquest és l'aspecte de la zona devastada. Foto: Oxfam Intermon

Aquest és l’aspecte de la zona devastada. Foto: Oxfam Intermon

Per part seva, l’equip de World Vision col·labora amb l’Oficina de l’ONU per a la coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), garantint una resposta coordinada i eficaç. Les temperatures fredes, fins i tot sota zero, són una preocupació real, per la qual cosa proporcionar mantes i altres articles per a pal·liar el fred és essencial per a salvar vides i una prioritat per a l’organització. “Aquest terratrèmol ha estat catastròfic. El desastre ha ocorregut en el cor de la zona de resposta de World Vision a Síria, on estem atenent les necessitats d’una població que ja porta molts anys de guerra. Això ens ha permès estar treballant ja de manera directa en la zona del desastre, proporcionant calefacció i combustible”, explica Clynton Beukes, director de programes per a la Resposta Siriana de l’ONG. “Ara, les principals necessitats són el refugi i els articles no alimentaris. Estem treballant amb els nostres socis per a assegurar-nos que podem fer arribar els subministraments als qui els necessiten. Una altra necessitat extremadament important és l’atenció sanitària i el suport als centres de salut que estan tractant als ferits”.

 

Mantenir l’escolarització i suport a la població més vulnerable
Els equips d’Educo, com a membres de l’Aliança ChildFund, estan treballant a Síria, en la zona d’Alep, atesa la població més vulnerable, especialment als nens i nenes, que en aquesta mena de situacions són els qui més sofreixen les conseqüències. A més, després de garantir la seguretat i benestar de la població, l’organització mostra la seva preocupació pel dret a l’educació dels més petits. “Òbviament el primer pas és assegurar la seva protecció i la seva alimentació, però no hem d’oblidar que l’educació també és urgent. Per això, en la mesura que sigui possible i quan la situació ho permeti, els nens i nenes han de continuar aprenent. Si no ho fan, està en joc el present i el futur del país”, afirma la directora general d’Educo, Pilar Orenes.

Per part seva, Aldeas Infantiles SOS ha confirmat, una vegada realitzada una inspecció inicial dels seus programes, que tots els nens, nenes i famílies que atén a Damasc i Alep, així com el seu personal, estan fora de perill. L’organització compta amb dos Aldeas Infantiles SOS, diverses llars d’acolliment per a grups reduïts de nens, nenes i adolescents i llars juvenils a Damasc, i amb un Programa d’Enfortiment Familiar a Alep. “La situació és devastadora. Els hospitals estan desbordats i milers de famílies amb nens i nenes han perdut la seva llar i necessiten urgentment ajuda humanitària. Ens preocupa particularment que, donat l’alt nombre de víctimes mortals que aquesta catàstrofe ha causat, una de les seves conseqüències serà per a molts nens i nenes la pèrdua d’un dels seus pares o cuidadors o de tots dos. Els nostres companys en terreny estan supervisant la situació per a facilitar el nostre suport”, sostenen des de l’organització.

Pla International treballa també per a atendre les necessitats bàsiques de la població més vulnerable, especialment nens, nenes i dones, a través del subministrament d’aliments, aigua, combustible, mantes, matalassos, roba d’abric, medicaments i kits bàsics i d’higiene menstrual. A més, i a través de socis locals, l’organització romandrà amb les famílies mentre avaluen el suport addicional que necessiten, incloent-hi protecció i suport psicosocial. “La nostra experiència ens demostra que en una catàstrofe com aquesta els nens, especialment les nenes, les dones i les famílies més pobres són els més vulnerables davant riscos com l’explotació o els abusos. Per això la protecció i la seguretat dels nens, sobretot de les nenes, ha de ser una prioritat”, expliquen.

Les necessitats dels grups més vulnerables o marginalitzats incloent dones, nens i nenes, persones refugiades, migrants i col·lectius de baixos ingressos, són l’objectiu dels equips d’Oxfam Intermón als països afectats. A Síria, Oxfam té ja un equip que estava responent al brot de còlera i a la situació de crisi humanitària derivada del conflicte a la regió afectada pel terratrèmol, la qual cosa està permetent reforçar aquests equips i tenir una resposta ràpida davant aquesta nova emergència. A Turquia, Oxfam Intermón treballa amb una xarxa de cooperatives de dones que han rebut entrenament precisament per a organitzar-se i donar resposta a desastres com l’ocorregut.