.

Els participants de la roda de premsa de presentació del Neurona Fest. Foto: Cedida

Els participants de la roda de premsa de presentació del Neurona Fest. Foto: Cedida

Què passa al nostre cervell quan ens expliquen un acudit? Què pot arribar a fer la Intel·ligència Artificial (IA) per fer-nos riure? Són algunes de les preguntes que intentarà resoldre el Neurona Fest, el Festival de Comèdia i Ciència que acollirà Altafulla els dies 3 i 4 de febrer de la mà del Casal – Auditori la Violeta. I ho farà a través de xerrades amb científics i experts que es combinaran amb monòlegs per part de còmics de primera línia, talent per descobrir, podcasts en directe, vermuts, sessions de DJ i molt més. Avui s’ha presentat l’esdeveniment a la Violeta, amb la presència de l’alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellarnau; el director artístic de la Violeta, Juan Cruz; el coordinador de còmics i regidor del festival, Miguel Martín; i el còmic i presentador del Concurs de Comèdia, Guillem Estadella.

Cruz ha explicat que “en aquest gran format barregem dues coses molt interessants com són la comèdia i la ciència, i segurament el Neurona Fest és l’únic festival al món que combina aquestes dues coses”, i ha afegit que “sabem que hi ha una relació directa entre la comèdia i la ciència i, de fet, volem aprofundir-hi amb còmics de primera línia, però també amb científics i experts que ens expliquin quines són aquestes relacions entre ambdós mons”. Així mateix, Cruz ha concretat que, a més dels shows a la Violeta, “tindrem Concurs de Monòlegs al Faristol, on també faran sessions musicals dos grans còmics com són Pepe Colubi i Héctor de Miguel ‘Quequé’, conegut com a DJ Rancius; tindrem xerrades a la Pallissa de l’Era del Senyor; tindrem un vermut amb monòleg de Miguel Espejo a primera línia de mar, estrenant el Blau, un nou establiment que obre al Passeig Botigues de Mar, etc.”.

Concurs de monòlegs
El festival compta amb un concurs de monologuistes amateurs. Diferents participants ja han enviat a l’organització de l’esdeveniment un vídeo amb un monòleg d’entre 3 i 5 minuts. Els finalistes hauran d’interpretar un nou monòleg d’entre 8 i 12 minuts el divendres 3 de febrer al vespre, i el guanyador del certamen rebrà dos premis: per un costat actuarà la nit del dissabte 4 al Casal Auditori la Violeta amb els còmics professionals i, per altra banda, rebrà una dotació econòmica de 150 euros. També hi haurà el Premi Especial del Públic, que es decidirà el mateix dia del concurs.

Sobre el Concurs de Monòlegs, el director artístic ha destacat que “sempre hi ha una voluntat darrera de tot el que fa La Violeta que és potenciar el talent local, ja que estem interessats en que aquests nous talents tinguin una oportunitat i que aquesta els hi pugui donar la Violeta”.

Guillem Estadella serà l’encarregat de presentar el concurs, que tindrà lloc al Faristol. Sobre aquest i sobre els participants, el còmic de Cunit ha dit que “és gent que porta comèdia molt diferent, veurem tres candidats a guanyar el concurs que tenen diferents estils i crec que això el públic ho agrairà i que també és una manera de veure què s’està coent”.

En línies generals, Estadella ha valorat que el Neurona Fest “és una iniciativa molt maca que, sobretot a la zona del Tarragonès hi hagi un festival com aquest, i penso que és una proposta molt interessant per apropar la comèdia d’alt nivell i poder-la gaudir amb aquesta programació excepcional, i encara més en barrejar-ho amb la ciència”. “Són dos dies de comèdia i per entendre per què les coses ens fan riure”, ha resumit.

Xerrades
La Pallissa de l’Era del Senyor d’Altafulla serà l’escenari de les xerrades. La que donarà el tret de sortida a l’esdeveniment, serà el divendres 3 a les 19 hores, on el còmic i periodista Pepe Colubi, conegut per la seva participació al programa ‘Ilustres Ignorantes’ de Movistar+, i el neurocientífic Xurxo Mariño intentaran resoldre ‘Què passa al cervell quan rius?’. El mateix divendres a les 20 hores, l’humorista Guillem Estadella presentarà el Concurs de Comèdia al Faristol. Una hora més tard, començarà el primer dels espectacles a La Violeta, a càrrec de Xavi Daura, de Vengamonjas, de Carmen Romero i de Yunez Chaib. El primer dia de festival acabarà al Faristol amb una festa amb el DJ Colubi.

El dissabte dia 4 començarà amb el podcast en directe ‘Y de beber, albóndigas’, conduït per Santi Alverú i amb Javier Ruiz Caldera, director de cinema, com a convidat. Tindrà lloc a les 11 hores a la Pallissa de l’Era del Senyor. Tot seguit, a les 12.30 hores, hi haurà una sessió de monòlegs tot prenent el vermut davant del mar, al Blau, ubicat al Passeig Botigues de Mar, a càrrec del còmic Miguel Espejo. A la tarda, a les 18 hores, la Pallissa de l’Era del Senyor acollirà la segona xerrada del festival: ‘Tindrà capacitat la Intel·ligència Artificial de fer-nos riure?’, conduïda per Santi Alverú i amb Miguel Ángel Román, expert en IA, com a convidat. Tot seguit, i al mateix lloc, Alverú presentarà la tercera xerrada, sobre xarxes i comèdia, amb Javier Durán, guionista i director d’Órbita Laika, de La 2 de TVE.

A les 21 hores, tindrà lloc a la Violeta el segon espectacle de monòlegs, amb els també reconeguts Héctor de Miguel ‘Queque’, de La Vida Moderna i Hora Veintipico, a la SER; Paula Púa, còmica de Zapeando i dels Premios Feroz; i Adri Romeo. Finalment, el festival acabarà amb la música de DJ Rancius (Queque) al Faristol.

Miguel Martín, coordinador dels còmics i regidor del festival, ha explicat per la seva banda que “ha estat tot un repte començar aquest festival des de zero i poder portar aquests còmics a Altafulla, i és que són d’un nivell molt alt i alguns venen de Madrid”, i ha insistit que “és una llavor molt bona per un futur si es continua fent el festival”. Martín també ha posat en valor que “ajuntarem a tota una sèrie de gent aquí que crearan un ambient i un caliu que faran del festival una cosa molt especial”.

Finalment, l’alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellarnau, ha defensat que “volem sortir d’aquests formats estàndards com poden ser les obres de teatre o els concerts, i el Neurona Fest és una nova aposta i en un format que es fa en diferents espais, no només a la Violeta”, mentre ha posat èmfasi en la capil·laritat del festival, de la que ha afegit que “és una simbiosi molt interessant de cara al futur”. “Els còmics ens faran riure i les xerrades són molt interessants”, ha conclòs Castellarnau.

Per consultar tots els horaris i els preus, així com per la compra de les entrades, podeu visitar el web www.lavioleta.sacatuentrada.es. Cal destacar que pels espectacles còmics de divendres i dissabte al vespre hi ha abonaments amb preus especials. Els 150 primers abonaments pels dos dies costen 20 euros, mentre que la resta costaran 25 euros.