.

Cartell promocional de la Nit del foc de Vila-seca 2023. Foto: Cedida

Cartell promocional de la Nit del Foc de Vila-seca 2023. Foto: Cedida

 La vigília de Sant Antoni es viurà el tret de sortida a la Festa Major de Vila-seca, la primera en honor a Sant Antoni que, després de la pandèmia, es viurà amb total normalitat. I un dels principals actes d’aquesta festa major serà, com de costum, la Nit del Foc. Serà dissabte 21 de gener quan el foc, els diables i les seves llengües esmolades tinguin el protagonisme a la festa major gran de Vila-seca. 

La Nit del Foc és un dels actes més consolidats i la jornada més important del Cicle Anual Vila-secà del Ball de Diables. L’encetarà, com és costum, el Correfoc Petit a les 18h i des de la Plaça de l’Estudi. Abans, però, viurà un moment dels més esperats des que el 2018 es presentés en societat el Ball de Diables Infantil de Vila-seca: la presentació dels seus nous ceptres, obra de l’escultor vila-secà Antoni Mas. Es tracta dels ceptres de Llucifer i la Diablessa, a imatge dels seus homòlegs del ball de diables, però amb una escala reduïda. Seran precisament Llucifer i la Diablessa del ball adult els encarregats del bateig de foc dels seus homòlegs del Ball petit. 

Un cop finalitzat el Correfoc Petit i abans de donar pas, com seria d’esperar, al ball parlat; es viurà la segona de les novetats d’aquesta Nit del Foc 2023. El Ball de Diables de Vilafranca, un dels balls convidats al correfoc que omplirà de guspires i diables el Nucli Antic posteriorment, farà una mostra del seu Entremès (19.30h). Naix així la tradició de mostrar a la vila de Vila-seca alguns dels balls parlats de diables més emblemàtics del país. La voluntat del Ball de Diables de Vila-seca és la de seguir mostrant, promovent i defensant els balls de diables de models històrics tradicionals a través, en aquest cas, del seu element més característic: el ball parlat. D’aquesta forma, cada any un dels balls de diables convidats serà l’encarregat de representar la part litúrgica del seu ball parlat o Acte Sacramental. 

Els balls parlats representats pels balls de diables amb el format actual tenen, segons indiquen els estudis, el seu origen al voltant de Vilafranca del Penedès al s. XIX. Fins aleshores, els balls de diables no tenien un component teatral tan remarcat. El Ball de Diables de Vilafranca neix el 1815 i manté la seva activitat des de llavors, gairebé ininterrompudament. El seu ball parlat, l’Entremès, incorpora des de 1968 la figura del Pelegrí, que simbolitza la humanitat. Els diables tempten el Pelegrí amb els set pecats capitals. Una vegada el Pelegrí cau en la temptació, apareix un àngel —Sant Miquel— per salvar-lo de les forces del mal. Si bé l’estructura és semblant a la de la majoria de balls parlats de diables, les seves peculiaritats fan de l’Entremès vilafranquí un magnífic exemple per iniciar aquesta mostra anual. 

Un cop finalitzada la representació de l’Entremès, serà el torn del Ball de Diables de Vila-seca amb el seu Ball de Sant Miquel i Diables -també a la Plaça de Voltes, 19.45h- on el bé i el mal s’enfronten cada any (sempre amb victòria final de l’Arcàngel Sant Miquel) i on els pecats capitals representen els tradicionals versots, que parlen de l’actualitat política, cultural i social del municipi i d’arreu. Clouran la Nit la Tabalada (20.15h) i el Correfoc (20.30h), que recorrerà els carrers del centre històric entre la Plaça de Voltes i la Plaça de l’Estudi amb la participació del Drac de Reus, el Ball de Diables de Santa Margarida i els Monjos, el Ball de Diables de Mataró, el Ball de Diables de Vilafranca i el Ball de Diables de Vila-seca.