.

Cinta Pastó. Consellera de Feminismes i LGTBIQ+ a l’ajuntament de Tarragona

Cinta Pastó.
Consellera de Feminismes i LGTBIQ+ a l’Ajuntament de Tarragona

Avui tornem a commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones. Un dia en el qual denunciem que la violència masclista té moltes formes, inclou la sexual, l’econòmica, la psicològica, els feminicidis i la violència vicària. També són violència les mutilacions genitals o els matrimonis forçats i evidentment totes les situacions de discriminació patides per les dones pel simple fet de ser-ho.

Any rere any alcem més la veu perquè la societat patriarcal en la qual vivim obri més els ulls. L’única manera d’assolir els nostres objectius feministes és implicant-nos en aquesta lluita pacífica i necessària, convertint-nos en agents transformadors. No només les dones, això és cosa de totes i de tots i també de les administracions. La societat i les administracions han d’anar agafades de la mà per garantir els drets de les dones i la denúncia de les violències masclistes. Volem viure en una societat de dones i homes lliures on no hi tingui lloc la violència contra les dones.

És cert que s’estan fent avanços amb polítiques que ens permeten caminar cap a la bona direcció, però no són suficients encara. La violència masclista no diferencia per edats, classes socials o procedències, només exerceix la seva força de totes les formes possibles sobre les dones. Per això és tan important que la mirada feminista sigui present en totes les polítiques que es portin a terme, només així es podrà plantar cara i tractar a la violència masclista com a cabdal. Les dones sempre hem sigut valentes i ho continuarem sent, el que volem és ser lliures!

A Tarragona enguany hem organitzat actes durant tot el mes de novembre per a conscienciar i fer visible, un cop més, la lluita feminista. El plat fort, però, han sigut les jornades “No esperis un no rotund: només el sí és sí”, les quals s’han centrat en les novetats al voltant de l’assetjament sexual en diferents àmbits que contempla la nova llei de garantia integral de llibertat sexual, la Llei Orgànica 10/2022, de 6 de setembre. Les jornades estaven obertes a tothom i però també anaven adreçades a PIMES i entitats, les quals han pogut aprendre les guies per a poder desenvolupar el seu propi Protocol d’Assetjament Sexual. Sense dubte, hem complert amb el nostre objectiu, han tingut un gran èxit de participació i estem convençudes que la gent ha marxat molt més conscienciada i amb moltes més ganes de deixar enrere per sempre el patriarcat que està instaurat en la nostra societat. Entre tots i totes hem d’aconseguir que la ideologia masclista passi a formar part del passat, com també les agressions a les nenes, dones i al col·lectiu LGTBIQ+.

No és fàcil ni ho serà, però això no ens ha de fer abaixar els braços, ans al contrari, hem d’aixecar el puny amb més força que mai per canviar les coses amb decisió. Hem d’incidir en l’educació i en la conscienciació de la societat per fer aquests passos. Reclamem un compromís social i unitari per lluitar contra aquesta xacra de les violències masclistes.

Caminem cap a una nova societat lliure, igualitària, solidària, inclusiva i cuidadora on ningú hagi de viure amb por ni patir per la seva integritat física, emocional i psicològica. Juntes i junts podem amb tot!

Cinta Pastó
Consellera de Feminismes i LGTBIQ+