El FICVI -Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca- ha seleccionat 44 curtmetratges del total de 666 presentats, una xifra rècord que continua avalant la rellevància internacional d’aquest certamen que és col·laborador en la preselecció de curtmetratges pels Premis Goya. El festival tindrà lloc del 14 al 23 d’octubre en un nou emplaçament: el flamant Celler, recetment remodelat a fons.
Per la gran pantalla del FICVI s’hi podrà veure trenta-cinc curtmetratges de ficció i nou d’animació, protagonitzats per actors de la talla de José Sacristán per partida doble als curtmetratges Espinas d’Iván Sáinz-Pardo i a El Crédito d’Alex Escudero, Aitana Sanchez Gijón també a Espinas, Amaia Salamanca a El Crédito, Luís Tosar i Dani Guzmán a Cemento y Acero d’Oriol Villar, Nacho Guerreros a Cristiano d’Adán Pichardo, Marta Bayarri a Pisanka de Jorge Yúdice, entre d’altres.
En l’apartat de direcció i realització -que enguany compta amb catorze dones- destaca la presència de Rubén Navarro, guanyador del Premi Internacional a Millor Curtmetratge al FICVI 2021, Carmen Córdoba, guardonada amb el Premi a Millor Curtmetratge d’Animació, Jorge Yudice, guanyador del Premi Nacional del FICVI 2019 i altres realitzadors i realitzadores que s’estrenen com el publicitari Oriol Villar.
Del total dels quaranta-quatre filmets seleccionats n’hi ha un de Brasil, Països Baixos, Albània, Regne Unit i Iran, quatre dels Estats Units, cinc catalans i trenta d’espanyols que tracten temes com els rols de gènere, malalties com l’Alzheimer, la memòria històrica, el feminisme, temàtiques LGTBI+ i altres temes quotidians com les xarxes socials o els drames familiars.
El festival començarà el divendres 14 d’octubre amb la gal·la d’obertura presentada per la periodista i actriu Txe Arana on es farà l’entrega del Premi d’Honor a la trajectòria a l’actriu Luisa Gavasa, el passi d’una de les seves pel·lícules i, finalment, un col·loqui amb la premiada. Fins dissabte 22 es podran veure els 44 curtmetratges seleccionats i diumenge 23 tindrà lloc la gala de cloenda conduïda per l’actor i humorista Peyu on es farà entrega dels premis de les vuit categories restants: Premi Internacional de millor curtmetratge de ficció, Premi Estatal al Millor Curtmetratge de Ficció, Premi Internacional Millor Curtmetratge d’Animació, Premi D.O Catalonia, Premi del Jurat Jove al Millor Curtmetratge, Premi del Públic, Primer premi In situ i Segon premi In situ.
El jurat del FICVI
El jurat està format per sis professionals de la indústria del cinema: Pedro Solís, director de curtmetratges d’animació com Tadeo Jones o Cuerdas, que té el rècord Guinness de curtmetratge més premiat de la història; Teresa Arilla, membre de la Coordinadora del cine Español i seleccionadora al Festival de Cine de Madrid; Rubén Salazar, director de curtmetratges de ficció que acumula 86 premis internacionals i candidatures als Oscar i als Goya; Josep M. Grau, professor d’Imatge i So a l’INS Pere Martell i associat a la URV; Carmen Pemán, directora del Festival de Cinema de l’Almúnia i coordinadora de la productora Sanador Films; i Mariví Carrillo, participant en més d’un centenar de curtmetratges en rols d’interpretació, direcció i producció.
Premi d’Honor a la trajectòria
La guanyadora del IV Premi d’Honor a la trajectòria d’aquesta edició del FICVI és l’actriu Luisa Gavasa. La seva trajectòria professional ha estat vinculada, al teatre al cinema i a la televisió i ha treballat per Pedro Almodóvar a Entre tinieblas, per Agustí Villaronga a Incerta Glòria o per Javier Balaguer a Solo mía. També ha participat en serials televisius com Amar en tiempos revueltos, Perdóname Señor o La reina del sud. L’any 2016 va guanyar el Goya a millor actriu de repartiment per la seva actuació a la pel·lícula La novia de Paula Ortíz.
Pedro Solís (2019), Nora Navas (2020) i Isona Passola (2021) són les personalitats guardonades anteriorment.
Concurs In situ
El concurs In Situ té com a finalitat convertir Vila-seca en un gran plató, a on tothom que vulgui pot participar. Es tracta d’enregistrar durant el cap de setmana, un curtmetratge de no més de 3 minuts de durada, fent servir localitzacions de Vila-seca i uns elements sorpresa entregats per la direcció del festival just abans de començar el concurs. El dimecres 19 d’octubre es realitzarà la projecció dels curtmetratges presentats.
Celler de Vila-seca, el nou emplaçament del FICVI
El Celler de Vila-seca es troba molt a prop del Castell i té la consideració de Bé Cultural d’Interès Local. L’edifici es va construir l’any 1919, obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roure (fill del també arquitecte Lluís Domènech i Muntaner). El Celler, d’estil noucentista, va ser adquirit per l’Ajuntament de Vila-seca l’any 2014. Recentment, s’ha dut a terme un projecte de restauració i museïtzació del celler. El projecte global pretén crear un Parc Cultural entre els dos grans equipaments que disposa la zona de llevant: el Castell de Vila-seca, i el conjunt arquitectònic del Celler de Vila-seca, per tal de permetre diversos usos culturals.
Consulteu la programació en aquest enllaç.
Equip de redacció