Les direccions de 28 escoles religioses del territori obren aquest dimecres un procés de reflexió estratègica a la ciutat de Tarragona. És una de les sis trobades territorials que la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) convoca sota el lema ‘Som futur’ per projectar el futur de l’educació, i definir quin ha de ser el seu paper dins del sistema educatiu.
Les escoles cristianes de les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà i el Baix Penedès es reuniran dimecres 28 a les 15:00 h a l’escola Vedruna Sagrat Cor de Tarragona (c. Santa Joaquima de Vedruna, 10).
En concret, s’hi aplegaran les direccions del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, Claret, Cor de Maria, Dominiques Tarragona, El Carme, Joan XXIII, La Presentació, La Salle Reus, La Salle Tarragona, La Salle Torreforta, Lestonnac – L’ensenyança, Mare de Déu de La Serra, Mare de Déu del Carme, Maria Rosa Molas, Pare Manyanet, Sagrat Cor, Sant Josep, Sant Pau, Sant Pau Apostol, Sant Rafael, Santa Teresa de Jesús, Teresianes-Jaycar, Tic-Tac, Tílmar, Vedruna L’Espluga de Francolí, Vedruna Sagrat Cor Tarragona, Vedruna Santa Coloma De Queralt i Vedruna Valls.
Acollida i compromís social
Aquesta és una de les sis trobades territorials que tenen lloc del 20 de setembre al 6 d’octubre a les ciutats de Manresa, Lleida, Barcelona, Sabadell i Girona. S’emmarquen en la redefinició estratègica que la Fundació Escola Cristiana de Catalunya va iniciar el passat curs. En aquell moment hi van participar més de 300 persones, entre titulars, direccions i famílies.
El marc estratègic aposta per un nou paradigma basat en tres eixos: esdevenir referència educativa, fer visible una identitat cristiana acollidora i oberta al diàleg; i potenciar la presència i compromís social d’aquests centres al territori.
El catedràtic d’educació i expresident del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu Joan Mateo lidera aquest procés de reflexió. Els pròxims mesos es treballarà amb un equip format per representants dels centres, docents, famílies i alumnat de les escoles cristianes de Catalunya i Persones externes de reconegudes en l’àmbit i educatiu i social.
A l’avantguarda de l’educació
“Després de tres anys difícils a les escoles, en què els debats s’han centrat molt en l’organització, ara cal fer un reimpuls educatiu”, apunta Meritxell Ruiz, secretària general de la FECC. Les escoles cristianes es volen “tornar a situar a l’avantguarda de l’educació”. Per fer-ho convoquen aquests debats i han constituït també un equip de treball per encarar els reptes pedagògics i educatius del país.
“Volem donar una resposta educativa a les necessitats que venen i a la societat del futur, i seguir contribuint al sistema educatiu com a escoles referents, des de la proposta humana i educativa que fem a les nostres famílies”, hi afegeix Ruiz.
La reflexió partirà de la importància de l’escola concertada, l’educació com a element nuclear de la dinamització social, la necessitat de pensament estratègic i la gestió de la informació.
La Fundació Escola Cristiana de Catalunya agrupa 395 escoles cristianes d’iniciativa social arreu del país. Formen part del sistema educatiu de Catalunya i eduquen 252.000 alumnes de diferents nivells i etapes.
Redacció
Equip de redacció