L’arquitecte i director de la Càtedra Jujol de la Universitat Politècnica de Catalunya, Joan Mercadé, serà l’encarregat, el 28 de setembre, d’obrir el cicle de conferències prèvies a la celebració de les II Jornades Modernistes del Camp de Tarragona El Pallaresos 1900, que se celebraran el 4, 5 i 6 de novembre. Mercadé abordarà el tema ‘Jujol desconegut’.
Les conferències tractaran també sobre Jujol i el conegut edifici de Can Negre de Sant Joan Despí, sobre els grans pintors catalans al voltant de 1900, i la darrera, sobre les col.leccions modernistes d’art interior del fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Es realitzaran al Centre Jujol en horari de 19,00h.
Dimecres 28 de setembre CONFERENCIA INAUGURAL
Jujol desconegut
En aquesta conferència inaugural parlarem del Jujol més desconegut. Avui en dia encara ens queda molt per conèixer de la vida i de l’obra del genial arquitecte Josep M. Jujol, per molts un gran desconegut. Com desconegudes també son moltes de les seves facetes artístiques, limitant-se tant sols a la seva obra arquitectònica. La Càtedra Jujol és l’entitat fundada per la UPC que promou la investigació referent a l’obra d’aquest gran arquitecte. L’eloqüència de la seva personalitat i talent ens segueix sorprenent a través de facetes i anècdotes desconegudes.
El doctor Joan Mercadé Brulles, arquitecte i director de la Càtedra Jujol de la Universitat Politècnica de Catalunya. Professor Titular. Departament de Representació Arquitectònica.
Dimecres 5 d’octubre
Jujol i la transformació de l’espai: la metamorfosi de Can Negre
La masia del segle XVII que l’arquitecte Josep M. Jujol transforma en seu d’estiueig per a la família de l’advocat Pere Negre i Jover i on desplega tot l’esperit modernista en una meravellosa explosió de formes, materials i colors.
Sònia Planas Claramunt és historiadora de l’art, directora del Centre Jujol – Can Negre de l’Ajuntament de Sant Joan Despí i Mònica Barahona Pascual, historiadora, coordinadora tècnica de les activitats del centre Jujol- Can Negre i membre de l’empresa Trencadís Difusió de gestió cultural.
Dimecres 19 d’octubre
Grans pintors catalans al voltant de 1900
A finals del segle XIX i principis del XX, la pintura catalana presenta una gran varietat d’artistes que donen la benvinguda al Modernisme i adopten aquest moviment tan excepcional que els permet alliberar les formes i els colors en contraposició a la rigidesa academicista viscuda fins al moment.
Jordi Carreras é historiador, responsable del departament d’antiguitats de la casa de subhastes Balclis de Barcelona.
Dimecres 26 d’octubre
“Arts de la vida.” Artífexs i Artistes del Modernisme al Museu Nacional d’Art de Catalunya
El MNAD conserva la col·lecció més representativa d’aquest moviment. És una visita imprescindible per a situar l’obra dels arquitectes en el context artístic de l’època. El recorregut pel ric conjunt d’arts decoratives del museu ens portarà a conèixer la decoració interior de les plantes nobles de les cases més emblemàtiques i els seus grans artífexs.
Mariàngels Fondevila és conservadora Art Modern i contemporani del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Equip de redacció