.

Margarida Aritzeta, amb Raquel Gámez-Serrano. Foto: Tots21

Durant dècades, un llibre de crims editat per Edicions 62 i que unia màfia i socarroneria, una mena de Gay Talese en català, fou de lectura obligatòria als instituts. El seu autor responia al nom de Jaume Fuster i l’obra era ‘De mica en mica s’omple la pica’. Aquella lectura amb rigor d’examen va fer molt per cultivar la novel.la negra en català entre les generacions de joves estudiants i d’allí en van sortir col.leccions glorioses com La Cua de Palla.

Molts anys després, bona part de la generació posterior als Jaume Fuster i Manuel de Pedrolo es retroben a Creixell, que aquest cap de setmana s’ha convertit per dret propi en la capital catalana del crim novel.lat, de les intrigues amb pispes, lladres i detectius, com els reusencs Pere Rosich i la seva dona, que protagonitzen una de les novel.les de Salvador Balcells que es pot adquirir fins aquest dissabte al mercat ambulant que s’hi munta a la localitat del Baix Gaià.

El Festival de Novel.la Criminal en Català Creixell.Crims ha començat a caminar divendres amb un aparatós homenatge a l’escriptora vallenca Margarida Aritzeta i el lliurament del primer premi que duu el seu nom i que ha acabat enduent-se Francesc Puigpelat, un lleidatà resident a Sitges que ha vençut tota la resta de concursants amb l’obra ‘Un tret a l’aire’, que veurà la llum de la mà de Crims.cat.

Francesc Puigpelat, guanyador de la primera edició del premi Margarida Aritzeta. Foto: Tots21

La gala d’inauguració ha estat un cant a l’escriptora vallenca, creu de sant Jordi i vencedora de nombrosos premis literaris, també degana de la Institució de les Lletres Catalanes, per citar només un exemple d’un currículum que inclou 50 obres en registres tan diversos com l’assaig, la novel.la negra o la de ciència ficció. Escriptores com Anna Maria Vilallonga, Tecla Martorell, l’editor Àlex Martín o el reusenc Jordi Cervera, li han rendit pleitesia i especialment ocurrent ha estat Jordi Cervera, que degut al covid ha intervingut en vídeo per desfermar la hil.laritat entre el públic amb la seva natural sornegueria i la confessió del seu amor literari i no literari per l’homenatjada, que era present junt al seu marit, Jordi Castells, que fou alcalde de Valls.

Aquesta gata vella en aparèixer en públic -fou professora de la URV-  s’ha mostrat ‘aclaparada’ per tal reconeixement d’un festival que ret també homenatge a la darrera població catalana que n’organitza un i que n’és la veterana, Tiana, a la que s’han sumat ara les seves ‘germanes bessones de Creixell i Taradell’, com recordava en el seu parlament l’ànima del festival, l’escriptora afincada a Creixell Raquel Gámez-Serrano, que ha desplegat una vitalitat tal que ha acabat convencent l’Ajuntament de la instauració del festival i del premi.

L’alcalde i el regidor de Cultura, damunt l’escenari. Foto: Tots21

L’alcalde, Jordi Llopart, i el regidor de Cultura, Francesc Sentís, han agraït la feina de tota l’organització i que es fixessin en Creixell per fer aquesta aposta. Llopart ha pujat a l’escenari mentre sonava de fons la famosa sintonia del film Psicosi de Hitchcock, la de l’escena del crim a la dutxa, i aquest ha reaccionat dient que la sintonia ‘m’ha encantat perquè a algú li agradaria apunyalar-me’.

La gala ha estat conduïda per la cap de la Bibliocreixell, Maribel Pérez Fontanillas. La Biblioteca ha estat també protagonista en la prèvia del festival. Aquest dissabte ho seran, pels carrers de la vila, autors com Sebastià Benassar, Xulio Ricardo Trigo, Salvador Balcells, Núria Cadenes o l’equip del programa de TV3 ‘Crims’, que participaran en un conjunt de taules rodones. Alguna gotellada de sang deixaran com a record.

Jaume Garcia