La sostenibilitat és una realitat que no pot ser obviada per cap actor turístic i la seva implementació recau per igual en l’administració, el sector privat i en el turista. És, a més, una obligació més que una moda. Aquestes han estat les principals conclusions de la taula rodona organitzada aquesta setmana pel Grup Blaumar. L’esdeveniment ha comptat amb representants del sector públic, privat i acadèmic i ha tingut lloc a l’hotel Blaumar de Salou, que porta des de fa més de dues dècades apostant per sostenibilitat com a pal de paller de la seva proposta d’allotjament.
Els ponents que han participat a la taula han estat Pere Granados, alcalde de l’ajuntament de Salou; Damià Serrano, director de Màrqueting d’Experiències i Recerca de l’Agència Catalana de Turisme; Marta Farrero, directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona; Miquel Rovira, director de l’Àrea de Sostenibilitat de Eurecat, i Nuria Varela, directora de Qualitat i Medi Ambient de Grupo Blaumar.
Els ponents han conversat sobre les activitats, les estratègies i les accions que es promouen des de la seva àrea de treball per desenvolupar un turisme sostenible que satisfaci les necessitats dels visitants, de la indústria turística, l’entorn, i stakeholders.
Pere Granados, ha parlat de vàries iniciatives que s’han pres i posaran en marxa al municipi per potenciar l’àmbit sostenible, i ha destacat que “la sostenibilitat no és només mediambiental, sino també econòmica i social”. Afirma que “no és una moda, sino una obligació”. Per la seva banda, Damià Serrano, ha recordat que les solucions sostenibles han d’aplicar-se de forma dual ja que afecten a la mobilitat així com a la gestió del propi municipi turístic.
La corresponsabilitat del turista és una idea que ha exposat Marta Farrero, que ha manifestat la necessitat de coneixement per part del viatger. “Hem de traslladar al turista la seva part de responsabilitat perquè tots som actors principals”. I ha qüestionat també “si realment els turistes valoren totes les accions que es fan des del sector turístic”. Miquel Rovira, ha destacat tres reptes importants: l’economia circular, allargar la vida dels recursos, i mesurar de forma científica el creixement assolit.
Finalment, Nuria Varela ha explicat a través de varis exemples la gran trajectòria sostenible, i els nous projectes que han anat incorporant per tal de continuar amb aquesta implicació i compromís de la cadena hotelera, un referent sostenible de la Costa Daurada. Ha destacat que “el turisme serà sostenible o no serà” i ha insistit en assolir una planificació híbrida per fer conviure turista i resident com a factor clau de la gestió sostenible.
Helder Moya
Equip de redacció