La Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals han inclòs al Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya l’experiència “Rutes d’acollida. Itineraris per a persones nouvingudes per a conèixer els equipaments i serveis municipals” impulsada per l’Ajuntament de Vila-seca.
Aquest projecte, en marxa des del passat 2021, va iniciar-se des de l’Àrea de Drets Socials i Participació Ciutadana, amb l’objectiu que les persones nouvingudes recorrin diversos itineraris al municipi per a conèixer els equipaments i serveis municipals, de la mà de diverses tècniques de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials. A més de conèixer aquests equipaments i serveis, tenen l’oportunitat de conversar amb els seus professionals i també recórrer Vila-seca per a tenir coneixement dels seus llocs més emblemàtics i de la seva història.
En el marc del Servei de Primera Acollida, adreçat a persones arribades al municipi que vulguin acollir el certificat de primera acollida, el projecte busca promoure l’autonomia de les persones i dels col·lectius socials més desfavorits per a prevenir els factors d’exclusió i vulnerabilitat social. El servei combina la formació curricular del certificat de primera acollida amb les visites als serveis i equipaments municipals (centres de salut, biblioteca municipal, servei d’ocupació o el registre municipal, entre d’altres) per tal que els participants coneguin els recursos essencials i els i les treballadores amb l’objectiu que no els resultin aliens en cas de necessitar-los.
El projecte està recollit com a “pràctica significativa” dins del Banc de Bones Pràctiques, la qual cosa permet que serveixi de referència per a d’altres ajuntaments o entitats locals, amb la finalitat de millorar les tasques municipals.
Redacció
Equip de redacció