El proper dissabte, 4 de juny, tindrà lloc la tercera jornada de neteja solidària del fons marí de Creixell, de les 8h a les 10h del matí.
La jornada tindrà lloc a la zona de platja de Creixell que està davant del Càmping Gavina i que limita amb l’espai PEIN dels Muntanyans de Torredembarra. La jornada, que està organitzada per l’àrea de Turisme i Medi Ambient de l’Ajuntament de Creixell, serà possible també gràcies a AES Neptuno i a la col.laboració del Càmping Gavina de Creixell.
El club AES Neptuno va ser fundat el 2012 amb l’objectiu de formar i assessorar tots els amants de les activitats subaquàtiques. Neix en un moment històric clau, enmig de la gran recessió econòmica a què es veu sotmesa la població i és per això que la intenció del club és oferir les cobertures necessàries per fer les activitats subaquàtiques sense suposar un gran cost econòmic per als amants del gran blau. ‘El mar no pot amb tot’ és el lema d’aquestes activitats, el gran desconeixement de la població sobre com es gestionen els residus amaga tones de porqueria sota l’aigua.
El mar és ple de tovalloletes humides, plàstics, màscares i infinitat de residus. No es degraden, romanen allà encara que no els vegis. Part de la responsabilitat a vegades la tenen les autoritats ‘però la gran part de culpa la tenim els ciutadans amb els nostres actes. Com per exemple llençar tovalloletes humides al wàter, llençar envasos o plàstics al carrer que acaben a les clavegueres i directe al mar o el vent el porta al mar. Els abocaments de residus a les lleres dels rius, etc’, destaca el col.lectiu.
Durant aquestes jornades els pescadors submarins se submergeixen al mar en apnea (a pulmó) per aconseguir extreure el màxim de residus possibles. En ocasions anteriors es van treure aproximadament 500kg de residus principalment plàstics i mobiliari urbà durant les 2 hores limitades de permís que concedeix l’Ajuntament. ‘Ens trobem amb tanques, senyals de trànsit, fins i tot cablejat de la instal·lació exterior, cosa que fa pensar que els operaris el van llançar al mar o van ser còmplices de les deixalles sense informar les autoritats per a la seva retirada’, asseguren.
Aquesta activitat es realitza amb l’ajuda de diversos voluntaris i voluntàries per ajudar els pescadors a fer les tasques d’extracció de residus, logística, classificació i reciclatge.
Equip de redacció