.

Façana del Celler de Vila-seca. Foto: Ajuntament

Aquest dissabte 28 de maig, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, inaugurarà oficialment el Celler de Vila-seca. Concretament, a les 10 del matí, tindrà lloc l’acte inaugural amb la descoberta de la placa i la visita de les seves instal·lacions. L’acte finalitzarà amb els parlaments de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Més de 3000 persones visiten el Celler

Un total de 3.330 persones han visitat el Celler de Vila-seca, durant les jornades de portes obertes, que van tenir lloc entre els dies 2 d’abril i 15 de maig. Multitud de veïns i veïnes de Vila-seca, així com d’altres municipis del voltant, han gaudit d’una visita al remodelat Celler. Algunes d’elles ho van fer en grup, ja que se’n van atendre un total de 160, tant de professionals com d’escolars dels centres educatius de la ciutat. El Celler, que el passat 22 de maig ja va acollir el primer acte adreçat al públic familiar, compta amb una programació per a públic escolar durant els propers dies (consultable a www.cellervila-seca.cat).

Un Celler històric

El Celler de Vila-seca, d’estil noucentista, és un edifici bastit entre els anys 1919 i 1920, i el seu autor n’és l’arquitecte Pere Domènech i Roura, fill de l’il·lustre arquitecte modernista Lluís Domènech i Muntaner. El promotor de la construcció del Celler en fou el Sindicat Agrícola de Vila-seca, fundat l’any 1917. Es tracta d’un edifici de grans proporcions, de planta rectangular, ordenada segons l’esquema clàssic de la basílica, amb tres naus, una de central, de majors dimensions, i dues laterals de menors dimensions. Les seves dimensions generals són de 25 metres d’amplada i 44 metres de profunditat.

L’edifici del Celler de Vila-seca es trobava en complet desús de les seves funcions inicials, i des de l’any 2014 és un edifici de propietat municipal. Actualment té la consideració de Bé Cultural d’Interès Local i s’emplaça a la confluència del carrer del Castell amb el carrer dels Castillejos, a tocar de l’edifici del Castell de Vila-seca.

La iniciativa de l’Ajuntament de Vila-seca ha estat restaurar i rehabilitar el Celler amb l’objectiu d’incrementar la competitivitat turística catalana i contribuir a la diversificació de l’oferta i desestacionalització de la demanda a través d’un projecte innovador, la museïtzació del Celler.

Cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i l’Ajuntament de Vila-seca, aquest antic Celler Noucentista de la Cooperativa ha estat restaurat i rehabilitat per tal de convertir-se en un edifici multifuncional, cultural i museístic. Després de 20 mesos de treballs, l’obra final posa en valor sobretot l’espai arquitectònic de la nau principal i obre la façana posterior a un entorn enjardinat a través d’una caixa escènica vidriada, semitransparent, que connecta amb el Castell de Vila-seca.

L’equipament cultural consta d’un espai escènic amb capacitat per a 517 espectadors asseguts i prop d’un miler dempeus, un espai annex auxiliar per oficines, serveis i una caixa escènica fàcilment maniobrable. La superfície total del conjunt on s’ha actuat és de 3.150 m2 i el pressupost de tota l’actuació és de 8 milions d’euros.

El projecte global pretén crear un Parc Cultural entre els dos grans equipaments que disposa la zona de llevant: el Castell de Vila-seca, i el conjunt arquitectònic del Celler de Vila-seca, per tal de permetre diversos usos culturals.

Redacció