La Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona han escenificat aquest dimecres la cessió d’ús del Palau d’Esports Catalunya. Després de resoldre qüestions administratives, el Govern ha cedit la gestió de l’equipament al consistori, que ha afirmat que estarà a disposició dels clubs de la ciutat a partir de l’inici de la temporada vinent, cap al setembre.
Amb tot, l’ajuntament hi haurà invertit 505.000 euros per acabar-lo d’equipar amb el material necessari per a la pràctica esportiva i el manteniment li suposarà una despesa d’uns 200.000 euros anuals. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha lliurat simbòlicament les claus del recinte a l’alcalde, Pau Ricomà.
El Consell Català de l’Esport, adscrit al Departament de la Presidència, va autoritzar la utilització temporal i gratuïta de les instal·lacions del Palau d’Esport, amb una durada màxima d’un any i sense cap cost per al Consell Català de l’Esport. Finalitzat aquest termini, s’ha fet oficial la cessió del Palau. Ja no queden serrells jurídics per resoldre.
L’alcalde de Tarragona ha assegurat que “avui és un dia important per Tarragona perquè la gestió del Palau d”Esports Catalunya passa oficialment a mans municipals. No ha sigut fàcil, però ho hem aconseguit”.
Ricomà ha remarcat que els dos Governs han desencallat la situació patrimonial del Palau. Els clubs esportius de Tarragona “mereixen tenir un espai com aquest per poder entrenar i competir”. Per tant, des d’avui el Palau d’Esports es converteix en la “peça angular” de la xarxa d”instal.lacions esportives de Tarragona, “que ha de facilitar el seu sentit primari, el de l’esport com element de socialització i de benestar físic i emocional”.
Al seu torn, l’objectiu final, ha dit la consellera, és promoure l’esport i l’activitat esportiva, que ha posat en valor que el Palau es trobi ubicat en un espai envoltat d’altres instal·lacions esportives, la qual cosa contribueix a “crear sinergies” entre elles. “Totes elles juntes integren un complex esportiu de primer nivell i de gran categoria a Tarragona”, ha puntualitzat.
Amb aquesta cessió “insuflem de nova vida” un equipament municipal que guanyaran les entitats esportives, els clubs i organitzacions de la ciutat, els i les esportistes tarragonines i, en general, tota la ciutadania i en definitiva “posem les persones al centre, també en l’àmbit esportiu”, ha conclòs la consellera de la Presidència. El Palau és el més modern de Catalunya i amb els recursos i tecnologia més sostenibles.
El Consell Català de l’Esport va finançar, en el marc d’un protocol d’intencions signat el 2014 entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona per a la celebració dels XVIII Jocs Mediterranis del 2018 a Tarragona, la construcció del Palau d’Esports Catalunya, instal·lació esportiva realitzada per Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU (Infraestructures.cat) en uns terrenys propietat de l’Ajuntament de Tarragona, ja que no es va dur a terme cap cessió efectiva del domini del solar a favor de la Generalitat ni del CCE, ni cap altra operació jurídica de disposició sobre els terrenys.
A diposició dels clubs al setembre
La nova temporada esportiva 2022/2023, que comença al setembre de 2022, marca els tempos de posada a punt del Palau. Els clubs acabaran la temporada actual en els equipaments i condicions d’ara i serà amb l’inici de la següent quan ja es podrà disposar del Palau per part de clubs i ciutadania. A tal efecte, pel que fa als clubs, aquest mateix mes de maig rebran el full de sol·licituds per a la utilització d’equipaments municipals per a la pràctica esportiva 2022/2023, on ja s’hi inclou el Palau.
Els criteris per adjudicar les hores i dies de la setmana per als entrenaments dels clubs seran completament tècnics, objectius, transparents i coneguts pels clubs i es prioritzaran aquells clubs que no ocupen cap instal·lació municipal en l’actualitat i s’aniran distribuint els dies i franges horàries a partir d’aquí entre tots els clubs que ho demanin. Un cop acabat aquest període de sol·licituds, al juny s’estudiaran i s’aprovaran les sol·licituds en comissió executiva del PMET i es comunicarà als clubs el calendari anual d’ús, que començarà al setembre.
Un espai multifuncional per al present i el futur
Més enllà de la posada a punt més immediata, com ja hem comentat, el Palau és un espai multifuncional que pot acollir des de la pràctica esportiva més quotidiana dels clubs, fins a grans competicions o competicions d’esport base. Actualment, la capacitat del Palau és de 2.500 espectadors amb les grades fixes (fins a la seva construcció el poliesportiu amb més capacitat era el del Serrallo, amb 1.800 localitats), però amb grades retràctils s’arriba als 5.000 que el converteixen en equipament per acollir competicions de primer nivell, per exemple, per partits de l’ACB,. En aquests casos, es poden llogar les grades retràctils fins que s’instal·lin definitivament.
El Patronat Municipal d’Esports està treballant perquè el Palau tingui una funcionalitat que es divideix en tres línies d’actuació:
La utilització per part dels clubs de la ciutat, que l’espai equival a tres pavellons esportius. El càlcul amb què treballa el Patronat Municipal d’Esports és d’una ocupació mitjana de 1.500 esportistes de dilluns a divendres.
Acollir esdeveniments d’alt nivell competitiu i concentracions esportives. Actualment, el Patronat Municipal d’Esports ja ha establert contactes amb diferents agents interessats. Actualment, a l’Anella ja s’organitzen campionats de Catalunya de natació, atletisme i patinatge, així com competicions espanyoles de natació, atletisme i rugbi.
Fer del Palau d’Esports un centre de formació esportiva. Un dels pilars fonamentals per aconseguir un esport de qualitat és que els nostres tècnics estiguin ben formats, i és per això que el Palau es convertirà en un centre de formació de diferents ensenyaments esportius.
A l’acte institucional hi han actuat gimnastes dels clubs tarragonins Kalos i Gimnàstic i hi han assistit la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula Paretas; Carmina Blay Boquera, representant territorial de l’esport a Tarragona (Consell Català de l’Esport); la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès Piqué, i el director dels Serveis Territorials de la Presidència a Tarragona, Àngel Cortadelles Bacaria; María José López García, consellera d’Esports i Relacions amb Associacions i Entitats Ciutadanes de l’Ajuntament de Tarragona, així com consellers i conselleres de l’Ajuntament de Tarragona.
Redacció
Equip de redacció