.

Imatge d’arxiu de la Feria. Eren altres temps. Foto: Starazona

Punt final al culebrot de la primavera a Tarragona. No hi haurà Feria de Abril a finals d’aquest mes, com avui han certificat tant des de la Casa de Andalucía, presidida per Charo García Caballero, com des de l’Associació de Veïns de Bonavista, amb Loli Gutiérrez com a màxim responsable, en roda de premsa conjunta a la seu d’aquesta darrera entitat. El contacte amb la premsa ha servit per exposar la seva visió de les desavinences amb el consistori, i que finalment han impedit la celebració de l’edició d’enguany. L’ajuntament finalment havia habilitat cuitacorrents una partida de 15.000 euros fent un by-pass entre ESPIMSA i Patronat de Turisme perquè amb els pressupostos prorrogats no hi ha fixada partida per l’esdeveniment. Cal recordar que no es va celebrar l’any passat per culpa de la Covid. La quantitat, però, es quedava lluny de les despeses habituals i tampoc hi havia temps material per habilitar les casetes i organitzar-ho tot.

Resumint, i segons els convocants, “l’ajuntament i en la seva representació ESPIMSA, com a organitzador de l’acte, és l’únic responsable per no haver convocat el concurs per l’adjudicació de la fira a temps i no haver tingut en compte la previsió al seu calendari”. En aquest sentit, els representants de totes dues associacions han criticat que no es tingués en compte el criteri “d’equitat” en les diferents activitats que es duen a terme a Tarragona. “És el govern qui ha de tenir en compte la diversitat”, etzibaven, abans de desitjar de poder tornar a la normalitat l’any vinent.

El relat en el qual han basat la seva argumentació es remunta en el temps i recorda que la Feria s’ha celebrat des de fa més de 30 anys el cap de setmana que inclou l’1 de maig. S’han viscut situacions de tota mena, però malgrat les circumstàncies adverses “sempre ha tirat endavant”. L’any 2018, i amb el suport de l’associació de veïns i la de comerciants de Bonavista, la Casa de Andalucía assumeix la gestió de la Feria. Poc després ESPIMSA es posa en contacte amb ells per estudiar la millor manera de realitzar-la i fixa les condicions, la seva aportació econòmica i les característiques que ha de tenir l’esdeveniment. Arran d’això, la Casa de Andalucía n’assumeix la direcció, redacta un pla de negoci i comença a negociar amb proveïdors, tenint en compte l’aportació que també fa el Gremi de Firaires de Catalunya (GREFIC).

De cara a definir la relació entre l’organisme públic i una iniciativa privada, ESPIMSA escull el model la fórmula de contracte menor de serveis. Fruit dels esforços comuns s’assoleix la participació de sis entitats de la ciutat i una xifra de 35.000 visitants en 4 dies. Aplicant el mateix model, però ampliant la durada a 10 dies, el 2019 es passa a 75.000 persones.

Sempre segons l’explicat aquest matí, a mitjans d’aquells anys es produeix el canvi de gerència a l’empresa municipal, passant la relació a ser la de concurs públic. Només s’hi va presentar la Casa de Andalucía, que es va fer finalment amb l’organització gràcies a les garanties aportades i l’experiència demostrada.

Un cop sortits del parèntesi de la pandèmia, “arribem al 2022. I en aquest punt volem deixar meridianament clar que la responsabilitat de l’organització de la Feria sempre ha estat de l’ajuntament, que la delegava a ESPIMSA, una empresa 100% municipal. Per tant, qualsevol altra versió és simplement mentida”. Enguany “sigui per falta de previsió o d’interès o per les dues coses, ni ajuntament ni ESPIMSA han fet els deures”. I en aquest punt han carregat contra Dídac Nadal, conseller de Comerç i president de l’empresa, afirmant que en el plenari de gener hauria assenyalant que no pensava gastar-se 20.000 euros organitzant una Feria per a una sola entitat. “I això tot i que “anteriorment sempre va ser per mitjà d’un contracte menor i que hi participaven sis entitats”.

Posteriorment, i davant l’evidència que “el consistori no té intenció que es realitzi”, és el mateix gremi de firaires qui es posa en contacte amb ESPIMSA, que li confirmaria la manca d’intenció de celebrar-la. Davant d’això, tant GREFIC com l’associació de veïns pregunten si poden, almenys autoritzar a posar les atraccions i ocupar l’aparcament del mercat els dies que s’hauria d’haver celebrat la Feria. “Els permisos estan sol·licitats des de finals de febrer”, han assegurat davant dels periodistes.

Tot seguit, la Casa de Andalucía rep la primera trucada en tot aquest affair des de la Casa Gran per mitjà de la conselleria d’Entitats. “L’alcalde surt en premsa dijous de la setmana passada dient que no sap res i ens cita per a aquest dimarts dia 12″. Durant la cita els comunica que ha trobat una solució, consistent en una aportació del Patronat de Turisme per un import de 15.000 euros per a pagaments de serveis”. Alhora, “deixen sota la nostra responsabilitat muntar la Feria en el format tradicional de casetes en només 2 setmanes. Si tenim en compte que costava més de 50.000 euros posar-la en peu i quatre mesos de feina, és inviable plantejar-se la seva realització. I més tenint present l’augment de preus dels darrers mesos. La proposta ha arribat tard”, reblaven lamentant de pas que s’hagi deixat perdre “un referent per a la província i una promoció econòmica per a Bonavista i tots els barris de Ponent”.

J.S.