.

L’alcalde, amb el conseller de Serveis Generals, Jordi Fortuny, avui al saló de plens. Foto: Tots21

L’antic edifici del Banc d’Espanya pot rebre un impuls definitiu que faci viable el seu fort cost. L’Ajuntament considera que té prou encarrilat el projecte que s’ha de presentar als fons Next Generation-UE per convertir-lo en el Banc de la Ciència i el Coneixement. Aquesta iniciativa ja va rebre una partida dels Fons Feder, però l’Ajuntament deixarà perdre ja que un cop fet el projecte executiu el cost de les obres superava per molt les previsions inicials. Ara, amb els Fons Next Generation, el consistori espera que els ajuts siguin més quantiosos i es pugui cobrir el sobrecost anunciat.

L’Ajuntament de Tarragona espera rebre un mínim de 12 MEUR dels fons Next Generation per set projectes “madurs” que ja ha començat a tramitar. La inversió global d’aquestes iniciatives ascendiria a uns 16 MEUR i serien per millorar la ciutat en àmbits com la digitalització, la sostenibilitat o la mobilitat. El conseller de Serveis Generals, Jordi Fortuny, ha indicat que d’aquests 12 MEUR, 6 ja estan concedits, mentre que la resta són de convocatòries que confia arribaran a bon port. A banda, ha avançat que continuen treballant per concórrer a futures línies de subvenció que permetrien finançar fins a una vintena de projectes.

El primer projecte que té el finançament garantit és l’anomenat ‘Tarragona cap al 2030’. Té un cost de 5,3 MEUR i rebrà un ajut de 3 MEUR. Té diferents vessants, com l’adquisició de tres autobusos d’hidrogen, l’ampliació de l’aparcament dissuassori de Torroja, la millora de l’aparcament del cementiri, la peatonalització del carrer Canyelles, la urbanització dels carrers López Peláez i Josepa Massanés, o la digitalització del sistema d’autobusos municipals. Les obres han d’estar enllestides abans que comenci l’any 2025

Els altres 3 MEUR que el consistori dona per assegurats són d’un fons vehiculats des del Ministeri de Turisme i que permetrà millorar el Fòrum de la Colònia i la seva accessibilitat. Tot i que l’Estat assegura l’ajut cal que l’ajuntament faci el tràmit de petició quan s’obri la convocatòria. El termini d’execució de les obres serà fins a finals d’octubre del 2015.

A banda hi ha quatre projectes més que permetrien rebre fins a 6 MEUR, que Fortuny creu que arribaran. Per a la transformació digital del consistori es podrien rebre 500.000 euros, que finançarien un import global d’1,8 MEUR. El gruix però seria per a l’Anella Verda i accions de renaturalització d’espais urbans, amb un pressupost de 4,2 MEUR dels quals se n’han sol·licitat 3,6 MEUR als Next Generation. A més, dins de la convocatòria de sostenibilitat turística, Tarragona ha demanat 2,6 MEUR per fer intervencions als camins verds, el front marítim, la plataforma del Miracle i el barri del Serrallo. Finalment, s’han demanat 200.000 euros per millorar el sistema audiovisual del Teatre Tarragona i 3.000 euros per la compra de llibres per a la biblioteca de Torreforta.

“Volem transformar la ciutat perquè sigui més sostenible i cohesionada”, ha destacat l’alcalde Pau Ricomà, que ha posat en valor que “ja hi ha feina feta prèvia” i que “els projectes previstos encaixen en aquests fons”.

La casuística dels fons fa impossible saber quan s’iniciarà una convocatòria i quins requisits exactes tindrà. A més, la UE exigeix molta celeritat a l’hora de presentar els projectes, per la qual cosa el consistori ha fet una ‘gran tasca’ en executar-los per tal de poder respondre als terminis breus que fixen les convocatòries, ha subratllat Fortuny. Alguns són nous del mandat i altres vénen d’altres èpoques.

Redacció – ACN