La Regidoria de Cultura i Patrimoni i el Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han organitzat les IX Jornades literàries a l’Hospitalet de l’Infant amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, de Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i de la Televisió de Vandellòs, sota la coordinació de la professora i escriptora Joaquima Nolla.
Aquestes jornades inclouran quatre conferències, a càrrec de tres conegudes escriptores, que tindran lloc els propers dilluns de març, a les 19.00 h, al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant (a la Sala Bonet Castellana). Es titulen “Paraula de dona” i s’emmarquen dins dels actes que s’han programat al municipi per celebrar el 8M, el Dia Internacional de les dones.
L’encarregada d’inaugurar-les, el 7 de març, serà la coordinadora de les jornades, l’escriptora Joaquima Nolla, amb una conferència-recital poètic, titulada «Al cor de les paraules», sobre la figura i l’obra de Montserrat Abelló. Nolla és professora de llengua i literatura catalana i castellana i escriptora. Aquesta veïna de Miami Platja, molt vinculada al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ha escrit diverses obres. Les darreres són Dones del barri i Un fil per estirar i estan protagonitzades per dones.
La segona conferència, la del 14 de març, la impartirà l’escriptora barcelonina Gemma Lienas i durà per títol «Educar en la igualtat: els diaris de Carlota». Lienas ha estat membre del lobby de Dones de Catalunya, membre fundadora de Dones en Xarxa, membre del Consell de participació del Memorial Democràtic de Catalunya (2009-2010) i membre fundadora de Feministes de Catalunya. Té més de 80 títols publicats, alguns dels quals guardonats. L’any 2008 va rebre pel conjunt de la seva obra el Premi “Participando creamos espacios de Igualdad” en la categoria de Arte y Cultura, atorgat pel Consejo de las Mujeres del Municipio de Madrid. Al 2010 va rebre, pel seu paper a la literatura catalana de finals del segle vint i inicis del vint-i-u i per la seva lluita feminista, la medalla Francesc Macià al Treball de la Generalitat de Catalunya. La seva obra ha estat traduïda a l’alemany, brasiler, eslovac, francès, gallec, italià, portuguès, serbocroat, basc, xinès i grec.
L’escriptora i professora reusenca Maria Lluïsa Amorós se n’ocuparà de la tercera conferència, la del 21 de març, titulada «La novel·la en veu de dona». Amorós, en el camp de la literatura, ha treballat sobretot novel·la i novel·la juvenil. Des del seu debut, l’any 1986, amb Poppis i Isolda, ha publicat disset títols en llengua catalana. Amb Aquella tardor amb Leprechaun va obtenir un Premi Vaixell de Vapor (1987). Ha estat traduïda al castellà. La seva darrera obra és Els nens de la senyora Zlatin (2021), finalista del Premi Ramon Llull.
Redacció
Equip de redacció