Un bon líder ha d’influir en els altres, ajudar, inspirar. Ens ho va transmetre el formador Víctor Küppers en una il·lustradora xerrada que vam organitzar a la Diputació la tardor passada. Fer del Camp de Tarragona, el Baix Penedès i les Terres de l’Ebre un bon lloc per viure és el propòsit principal que tenim a la Diputació de Tarragona. I això també implica fer de la Diputació un referent del sector públic.
Ho recull el nostre Pla de Mandat i hi estem esmerçant molts esforços. En aquest sentit, assolir entorns de treball segurs i respectuosos i un tracte igualitari en les relacions socials i laborals que es donen cada dia entre els més de mil treballadors i treballadores de la institució ha estat i és un compromís i una prioritat. I fruit d’aquest deure, en el primer ple de la Diputació d’enguany hem aprovat, per unanimitat, l’actualització del Protocol per a la prevenció i el tractament de l’assetjament en l’àmbit laboral de la Diputació i un nou Protocol específic per a la prevenció i el tractament de l’assetjament en els centres educatius.
Són dues eines fonamentals que ens han de permetre prevenir, detectar, identificar i actuar davant de qualsevol tipus d’assetjament, ja sigui psicològic, sexual, per raó de sexe, per identitat de gènere o d’orientació sexual. El nostre objectiu és que cap persona, tingui la relació que tingui amb la Diputació, pateixi cap mena d’assetjament i es pugui sentir lliure i segur. I si passa (tot i que hi posem totes les energies perquè no succeeixi) els protocols contenen tots els mecanismes per a actuar objectivament, fer-hi front i protegir a la persona afectada.
D’una banda, els canvis inclosos al Protocol per a la prevenció i el tractament de l’assetjament actualitzen les classes d’assetjament que es poden produir, aplicables també a personal extern que tingui relació contractual amb la Diputació. D’altra banda, el nou Protocol per a la prevenció i el tractament de l’assetjament en els centres educatius de la Diputació té en compte les especificitats dins la comunitat educativa.
Des de la Diputació hem de ser referents en la tasca de crear una societat de dones i homes lliures i iguals que comparteixin responsabilitats, on es respectin els drets de tothom i es lluiti contra qualsevol forma de discriminació. La igualtat i el treball digne són pilars fonamentals de l’actuació de la corporació. I ho direm i repetirem: tolerància zero contra qualsevol mostra d’assetjament.
És, precisament, gràcies al treball fet per les tècniques i els tècnics i els i les representants dels treballadors, membres de la comissió d’igualtat, que hem aconseguit aquesta fita. Exemple de com només amb l’aportació de tothom i el treball conjunt podem posar totes les eines possibles per arribar, tan aviat com sigui possible, a aquesta societat de dones i homes lliures i iguals. Perquè, si sumem, hi guanyem tots.
Sílvia Puerto i Lleixà és diputada delegada de Recursos Humans de la Diputació de Tarragona
Equip de redacció