.

Carla Aguilar-Cunill, portaveu d’En Comú Podem. Foto: ACN

La regidora del grup municipal d’En Comú Podem (ECP), Carla Aguilar-Cunill, ha deixat clara la seva postura aquest dijous en la comissió informativa prèvia al ple extraordinari del dia 30 de desembre en el qual l’equip de govern presentarà la seva proposta de comptes municipal per a l’any vinent. I el resultat ha estat un vot contrari, com la resta de l’oposició, amb la qual cosa si la consellera manté aquest posicionament en plenari -un fet que a hores d’ara sembla confirmat- els pressupostos de Tarragona hauran de prorrogar-se.

Conscient de la importància del seu posicionament, i de la fractura sorgida entre les assemblees separades de comuns i podemites a Tarragona sobre el sentit de vot, Aguilar ha fet públic un comunicat aquest dijous en el qual assegura que la decisió final de rebutjar els pressupostos es fonamenta en la voluntat “majoritària” de rebuig expressada, precisament, per la suma dels militants de totes dues formacions.

Extracte del comunicat:

“La poca concreció de moltes de les respostes del govern, així com el context en el que ens situa la expulsió recent d’aquest, ha creat un debat amb múltiples posicionaments i arguments”, afirmava la regidora en la seva nota de premsa. I afegia: “Des del principi de la creació conjunta de les propostes per 2022 vam establir que, tot i que no era necessari, volíem basar la nostra decisió en una votació de la militància. No va ser possible fer-ne una conjunta -si bé no n’explica els motius d’aquesta compartimentació-  i els resultats de les assemblees ens han posat sobre la taula la necessitat de trobar un encaix entre elles justa i equitativa per tota la militància”.

“Aquests dies -explicava- han estat molt durs per mi i per molta altra gent per buscar un equilibri que no trenqui la coalició.  Hi ha hagut pressions per tot arreu però vull posar en valor les persones coordinadores de les executives que han debatut i buscat alternatives amb consciencia, respecte i responsabilitat”.

Aguilar continuava assegurant que “ahir hi va haver una reunió de deliberació amb els dos coordinadors/es de en comu, els dos de podem i jo mateixa, on es va posar en valor la validesa de les dues assemblees i el respecte mutu de les dues organitzacions. La reunió va tenir un to respectuós i de trobada de solucions”. En aquesta reunió es va parlar de “la necessitat de tenir una eina vàlida per resoldre aquestes situacions en futures ocasions. També hi havia una opinió general de que cal preservar la coalició unida”. Segons el relat de la regidora, “es van posar sobre la taula diferents formes de resolució de la situació de forma conjunta. Tot i que no es va arribar a una unanimitat, la proposta de sumar els vots de les dues assemblees es la que va aconseguir un consens més ampli, sent recolzada per 3 dels quatre coordinadors (els dos de podem i 1 de en comú).  A dia d’avui, no hi ha alternativa que arrenqui més consens ni via de ressolució alternativa que es vegi possible”.

Les dues assemblees van realitzar la mateixa pregunta a la militància,i el seu resultat combinat dona la clau de l’argumentari d’Aguilar: “Els vots comptabilitzats, en total, donen una majoria de vots negatius a aprovar els pressupostos tal i com estan i tenint en compte el resultat de la negociació i de recollida de les nostres propostes. Aquest resultat és així tenint en compte només els vots presencials i també tenint en compte els vots delegats”.

“A la mateixa reunió -justificava la regidora- es va tenir molt present que, en qualsevol cas, no és el final del recorregut dels pressupostos i tothom es va mostrar molt obert a poder seguir parlant de la qüestió. Sabem que ja entrem en pressupostos prorrogats passi el que passi i tot i que el ple es celebrés el dia 30, de manera que el govern encara pot presentar una proposta alternativa que podria generar un nou procés de diàleg i una nova consulta amb criteris unificats, que seria ben rebuda i estudiada”, conclou Aguilar.

Redacció