.

L’alcalde dels Pallaresos, Xavier Marcos, signant el manifest en l’acte dut a terme al Centre Jujol en presència de representants dels ajuntaments i administracions. Foto: Cedida

24 ajuntaments del Camp de Tarragona, de Catalunya i de les Illes han signat un Manifest Jujolià aquest dissabte als Pallaresos, on tenen lloc aquest cap de setmana les I Jornades Modernistes del Camp de Tarragona amb presència de més d’un centenar de persones que s’han caracteritzat per a recrear l’època i tot un seguit de parades institucionals i lúdiques que han transformat el centre històric de la vila.

El Manifest, promogut per l’Ajuntament dels Pallaresos, ha aconseguit reunir en una taula al Centre Jujol els consistoris de les poblacions en les quals l’arquitecte i artista va deixar empremta, a més de representants de la Generalitat i de la Diputació de Tarragona. Segons l’alcalde, Xavier Marcos, “l’abast del manifest passa per involucrat totes les localitats jujolianes per augmentar la visibilitat de Jujol i la seva obra arreu del territori i del país, a més internacionalment”. En aquest sentit, el batlle assenyalava que la presència al manifest de Generalitat i Diputació “és una peça clau en aquesta iniciativa que promovem des dels Pallaresos. Som pobles petits que sense les administracions superiors no podem arribar més enllà. I aquesta és una aposta clara i decidida que requereix del seu suport”.

‘Volem donar a conèixer aquest dissenyador sorprenent’

En el document, els ajuntaments jujolians volen expressar ‘el nostre compromís en tot el que representa el món que envolta l’obra de l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol i Gibert’, que fou ‘un artista polièdric i arquitecte brillant del segle XX’. Va treballar al nostre país, i també a escala internacional, ‘amb una obra excepcional, de la qual ens queda molt treball de recerca i divulgació per fer, de tal manera que Jujol i la seva obra siguin conegudes àmpliament’.

El text continua afegint: ‘Volem donar a conèixer aquest dissenyador sorprenent, pintor molt acolorit, dibuixant espontani, arquitecte extraordinari; en una paraula, un “Arquitecteartista” genial i únic’. Jujol, molt arrelat al Camp de Tarragona, amb la seva flora, fauna i paisatge, ‘va dominar una arquitectura molt singular, i amb una signatura pròpia i original, la qual, es va complementar manifestant la seva personalitat de pintor, escultor, dissenyador i artesà’. L’arquitectura jujoliana ‘és com la ‘Gesamtkunstwer’ alemanya, és a dir, una ‘obra d’art total’, ‘obra d’art ideal’, ‘obra d’art universal’, ‘síntesi de les arts’, ‘obra d’art integral’, en fi, una obra d’art que utilitza totes o moltes formes de creativitat’.

Els ajuntaments jujolians ‘hem de ser els garants del fet que tota l’obra de Jujol sigui  coneguda, apreciada i, sobretot, protegida amb polítiques urbanístiques i catalogació d’aquests béns patrimonials’, afirma el Manifest. ‘Hem de fer valdre, tots plegats, l’arquitectura jujoliana i hem de marcar les línies mestres per tal de preservar aquest patrimoni i trobar uns punts en comú que determinin el lloc que Jujol ha de tenir en l’arquitectura actual’.

Els edificis jujolians ‘són llenços on desplega la seva espontaneïtat i creativitat incontinent i qualsevol material està a punt per a ser esculpit, desgastat, retorçat i aquesta mateixa actitud és la que aplica als seus dibuixos. Jujol, juntament amb els arquitectes Antoni Gaudí i Cornet, Lluís Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch, formen el pòquer d’arquitectes catalans més representatius del modernisme català’, assegura. ‘Volem sumar sinergies perquè l’obra i la personalitat, tant professional com humana, sigui coneguda a tot el món. Aquest és el nostre objectiu i desig! JUJOLIEM EL MÓN!’, acaba el text.

Ajuntaments signants: TARRAGONA, SANT JOAN DESPÍ, ELS PALLARESOS, BARCELONA, LA CANONJA, CONSTANTÍ, VALLMOLL, VISTABELLA (LA SECUITA), BRÀFIM, RENAU, MONTFERRI, BONASTRE, CREIXELL, RODA DE BERÀ, EL VENDRELL, VIMBODÍ, GUIMERÀ, CORNELLÀ, VILANOVA I LA GELTRÚ, PALMA DE MALLORCA, BADALONA, SANTA COLOMA DE CERVELLÓ, LA POBLA DE CLARAMUNT I CAPELLADES.

Redacció