L’alcaldesa de Prades i vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Lídia Bargas, ha estat escollida representant a l’Assemblea del Consell per la República Catalana, en haver obtigut 4958 vots en l’urna de càrrecs electes. També ha estat escollida la senadora de Vandellòs i L’Hospitalet de Junts, Assumpció Castellví, que ha arrossegat 6594 vots, i la tortosina Irene Negre, amb 6717 vots.
En l’urna ciutadana i del Camp de Tarragona, les escollides han estat totes dones: Teresa Rosell Gairoles, Sara Barnés Arnaus, Antònia Andreu Domingo i Montserrat Farriol Rodriguez, amb entre 446 vots i 330. Ha quedat fora, curiosament, el secretari municipal de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Anton Font -amb 315 vots, el primer de la llista que queda fora-, i el que fou alcalde de La Selva del Camp pels socialistes, Ignasi Carnicer.
Aquest diumenge ha culminat el procés de les eleccions de l’Assemblea de Representants del Consell. Han votat 22.584 inscrits, el que suposa el 26% de participació, i els candidats provisionals de les dues urnes es poden consultar en aquest enllaç: https://car.consellrepublica.cat/
Els inscrits han emès els seus vots a les dues urnes: la de ciutadana i càrrecs electes. No hi han pres part candidats d’ERC ni de la CUP, i sí de Junts i independents.
El vicepresident en funcions, Toni Comín, en primer lloc ha volgut felicitar a tots els candidats presentats, a tots els votants i a la gent que ha fet possible aquest complex i innovador procés electoral. Comín ha explicat que “des de l’1-O ja teníem la legitimitat, però ens faltava acumular la força suficient perquè el mandat es fes efectiu, i avui hem fet un pas importantíssim”.
El president del Consell en funcions, Carles Puigdemont, ha tancat la nit electoral que amb aquest procés electoral el Consell ha demostrat “que volem un país radicalment democràtic, usant la innovació a favor d’una governança transparent, independent, propera i en mans dels ciutadans”.
Carles Puigdemont
Els registrats al Consell per la República han escollit aquest cap de setmana els membres de l’Assemblea de Representants, entre els quals han resultat elegits l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; i els exconsellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig, ara eurodiputats. En un acte aquest diumenge a la nit a Barcelona, el cantautor i membre del govern del Consell per la República Lluís Llach ha anunciat els noms que ocuparan els 121 escons –81 per a les candidatures de ciutadans i 40 restants per a càrrecs electes públics–, que tindran un mandat de dos anys.
Han votat als comicis 22.584 persones d’un cens de 87.883, la qual cosa representa una participació del 25,7%. Dels escollits, el 70% (85) són dones i el 30% (36), homes. Un cop constituïda, l’Assemblea de Representants escollirà la seva presidència i, després, la presidència del Consell per la República, emulant el sistema parlamentari.
El Consell per la República, aposta clara de JxCat, va néixer després de fugida de part del Govern de Puigdemont a l’exili i ERC i la CUP se n’han anat desvinculant, fins al punt que el seu funcionament i hipotètica reforma van esdevenir un escull entre JxCat i els republicans per a la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat. N’és una prova que el partit de l’expresident s’hagi bolcat en el procés amb figures destacades el mateix Puigdemont, Borràs, Ponsatí, Puig i Comín. També entre els representants que no ostenten un càrrec electe hi havia simpatitzants coneguts de JxCat.
Puigdemont és el càrrec electe que ha obtingut més vots, 21.086 (93%), seguit de Ponsatí, amb 20.626; Comín, amb 19.461; Puig, amb 17.997, i Borràs, amb 17.083. També han estat escollits la diputada de JxCat al Congrés Pilar Calvo, la portaveu de Demòcrates de Catalunya Assumpció Laïlla i diversos càrrecs de JxCat. Això no vol dir, però, que no hi hagi hagut cap candidat de formacions com ERC al procés, ja que hi ha hagut regidors republicans que seran a l’Assemblea d’Electes. També en formarà part Àngels Martínez Castells, que va ser diputada de l’extinta Catalunya Sí que es Pot.
Puigdemont, que ha clos l’acte electoral per videoconferència, ha defensat el sistema que ha permès votar telemàticament i l’ha suggerit com a “proposta innovadora, democràtica, per organitzar la Catalunya del futur i unes eleccions”. A més, ha reivindicat el Consell per la República com a “avantguarda del procés d’independència” i “marmessor de l’octubre del 2017, del referèndum i de la declaració d’independència”.
Actualment, el Consell per la República té 100.000 inscrits, però només han pogut participar en el procés els inscrits abans del 18 de setembre, per la qual cosa el cens ha resultat ser notablement inferior. Els electors han votat telemàticament en dues urnes: una per a qualsevol ciutadà inscrit al Consell, segons la circumscripció, i l’altra exclusivament per als càrrecs electes. Segons l’entitat, un sistema de validació d’identitat i un equip de síndics han treballat per evitar irregularitats com un doble vot.
Jaume Garcia – ACN
Equip de redacció