.

L’ermita de l’Abellera de Prades, un dels balcons més destacats del Camp de Tarragona. Foto: Tots21

Les Muntanyes de Prades viuran aquest cap de setmana -els dies 22, 23 i 24 d’octubre-, en ple esclat de la tardor, la celebració del I Festival Senderista, una iniciativa de la revista Descobrir Catalunya, que suma el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona-Costa Daurada, els Consells Comarcals del Baix Camp, Alt Camp i Conca de Barberà i del que avui ja hi havia 420 inscrits, una bona part procedents de l’àrea metropolitana de Barcelona i del Vallès, i la resta, del Camp de Tarragona. L’èxit està acompanyant la iniciativa abans que arrenqui i 9 de les 14 activitats guiades que es proposen ja han penjat el  cartell de ‘complert’.

Es tracta de posar en valor l’àrea de les Muntanyes de Prades, que a més lluita per ser declarada Parc Natural, amb una forma de lleure familiar, tranquil.la i sossegada, a la vegada que donar impuls a les economies locals en un indret poc conegut a la resta de Catalunya. Set empreses de guies de la zona se sumen al projecte, que també voldrà posar en valor aquesta feina. Una sortida al bosc amb acompanyament d’un guia ‘no té res a veure amb fer-la sol’, destacava avui en la presentació del Festival el director de la revista, Joan Morales. ‘Gaudir a peu del territori és la millor manera de conèixer el territori’, afirmava.

‘L’esdeveniment neix amb la voluntat de reivindicar aquest territori de pobles petits que s’alcen enmig d’uns paratges d’un relleu geològic impressionant, envoltats d’espessos boscos, amb un patrimoni històric i monumental de primer ordre i on es poden degustar productes gastronòmics autòctons de màxima qualitat’, subratllava Morales. Es tracta d’una proposta per a un turisme familiar, amb rutes assequibles i sense desnivells pronunciats, anunciava l’editora de la revista, Anna Mira. Un model turístic, en suma, ‘responsable i de proximitat’.

Les excursions guiades inclouran sortides musicals, nocturnes, sensorials, experiències astronòmiques, tasts de productes agroalimentaris locals i maridatges de vins amb denominació d’origen, entre d’altres propostes adreçades a tota mena de públics. Els allotjaments i restaurants de la zona s’han sumat a la iniciativa oferint un ampli ventall d’ofertes i menús especials.

Promotors i autoritats, durant la presentació del Festival. Foto: Tots21

La celebració de festivals senderistes és molt habitual a Europa des de fa anys, però no pas al nostre país. Descobrir inicia ara a les comarques de Tarragona el desembarcament d’una proposta que es vol tingui continuïtat i es pugui arribar a plantejar dos cops a l’any. Per a la zona de Prades, a més, es reforça la política de desestacionalitat turística, destacava la seva alcaldessa i vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Lídia Bargas, que relatava que ‘els municipis de les Muntanyes de Prades treballen per un turisme respectuós amb la natura des de fa temps’. Prades ofereix a més l’atractiu del Parc Astronòmic, que ja va rebut el vist-i-plau el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Al seu torn, la  vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Camí Mendoza, ha destacat els valors naturals de l’interior de la Costa Daurada i la necessitat que també la iniciativa privada s’hagi sumat al projecte.

La  proposta senderista suposa també un impuls a la petició de declaració del Parc Natural i arriba quan Prades ha viscut un estiu amb ocupacions del 100 per cent i espera una tardor amb xifres del 70-80%. En les següents edicions es preveu que les comarques perifèriques que abracen les Muntanyes de Prades, el Priorat i les Garrigues, s’hi puguin sumar.

Consulteu el programa complert en aquest enllaç. 

Jaume Garcia