.

Els projectes s’han donat a conèixer aquest matí de dilluns, en roda de premsa, a la qual hi ha assistit l’alcalde Pere Granados; el regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut; el regidor de Noves Tecnologies, Jesús Barragán; i el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González. Foto. ajuntament

La proposta que presenta el municipi de Salou a finançament amb fons europeus mitjançant un Pla de Sostenibilitat, en l’àmbit de la convocatòria Estrategia de Sostenibilidad Turística en Destinos, consta de 10 projectes transversals que s’emmarquen dins dels objectius del programa i els 4 eixos d’actuacions subvencionables que estableix la convocatòria i un pressupost total de 15.240.000 euros.

Els projectes s’han donat a conèixer aquest matí de dilluns, en roda de premsa, a la qual hi ha assistit l’alcalde Pere Granados; el regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut; el regidor de Noves Tecnologies, Jesús Barragán; i el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González.

Dels 10 projectes presentats, se’n distingeixen 4 de prioritaris, alineats a cada un dels eixos d’actuació.

En aquest sentit, dins l’Eix 1 (per actuacions relacionades amb la transició verda i sostenible, i restauració i adaptació ambiental i paisatgística d’obres i equipaments) es presenta el Projecte de remodelació de parcs i places, amb un pressupost de 2’2 milions, que consisteix en la reurbanització d’11 espais públics amb actuacions paisatgístiques i de renaturalització, reconversió de l’entorn urbà i col·locació de fonts, i implantació de sistemes de telegestió dels serveis municipals.

Dins de l’Eix 2 (que financia inversions de mobilitat urbana sostenible, peatonalització de carrers i actuacions de descarbonització urbana) es presenta, com actuació prioritària, el Projecte de peatonalització de l’avinguda de Carles Buïgas, Fase II; que, amb un pressupost de 4’5 milions d’inversió, proposa recuperar espai per a les persones, millorar la imatge i els serveis d’aquesta avinguda i reforçar el seu valor com a eix de dinamització i revitalització econòmica i comercial. També preveu implementar sistemes tecnològics i digitals per a la gestió, funcionament i manteniment de serveis.

Dins de l’Eix 3 (per actuacions en l’àmbit de la transició digital), es presenta, com actuació prioritària i amb un pressupost de 500.000 euros, la Fase 2 del Projecte d’implementació de Plataforma de Destinació Turística Intel·ligent-DTI, que consisteix en l’assessorament i formació al sector, i implementació de solucions digitals, per a la consolidació de la plataforma DTI al municipi. Per això, es crearà l’espai OpenData Salou Turístic, amb la publicació en obert de tota la informació de la destinació.

I dins l’Eix 4 (per actuacions de millora i reconversió d’espais públics, parcs i zones verdes; esponjament urbà i dotació d’aparcaments dissuassius) es presenta com actuació prioritària i amb un pressupost de 750.000 euros, el Projecte d’Aparcaments Dissuassius, consistent en dotar el municipi de noves places d’aparcament a la perifèria, amb l’habilitació de 3 pàrquings dissuassius.

Els altres projectes presentats són:

Recuperació de la vegetació de sistema i entorn litoral, i millora de la jardineria i arbrat dels parcs i espais verds urbans. Actuació de renaturalització urbana i rehabilitació d’espais verds litorals. S’inclou la generació de continguts informatius digitals per al visitant. Pressupost d’1 milió d’euros, alineat amb l’eix 1 (alineat, també, amb els eixos 3 i 4).

Projecte d’implantació de carrils bici urbans. Dotar d’espais i carrils per a l’ús de la bicicleta com a alternativa per a una mobilitat sostenible i eficient. Pressupost d’1’4 milions, alineat amb l’eix 2 (alineat, també, amb l’eix 4).

Projecte Generació de nous continguts digitals. Ampliació del projecte de continguts digitals inclòs en l’Smart Salou Turístic, amb els nous elements i productes turístics a potenciar per millorar l’experiència. (Complementa el Projecte d’un Passeig per la Història de Salou). Pressupost de 600.000 euros, alineat amb l’eix 3.

Projecte de Gestió de la mobilitat al municipi. Plataforma de gestió (integrada en la Plataforma de Destinació que aporta l’Smart Salou Turístic), amb implementació de sensors per al control de les places disponibles en tots els aparcaments municipals, gestió de les places de mobilitat reduïda (PMR), zones de C/D, zones de 10 min, etc. Permetrà la gestió d’elements de mobilitat i de transport que s’aniran implantant, que ajudaran a la gestió dels fluxos turístics. Alineat amb l’eix 3 i un pressupost de 500.000 euros.

Remodelació dels jardins i recuperació de fonts i àrees-equipaments verds / blaus de la Platja de Llevant. Suposarà la rehabilitació d’un espai d’oci públic amb zones d’aigua, fonts i jardins. S’inclouran elements que permetin la telegestió del reg, compatibles amb el sistema de telegestió municipal. Alineat amb l’eix 4 i pressupost de 4 milions d’euros. (Alineat, també, amb els eixos 1 i 3).

Diagnosi del sector hoteler en les àrees de transició digital, eficiència energètica i economia circular. Es tracta d’una actuació de col·laboració amb el sector privat per al desenvolupament i implementació d’eines d’autodiagnosi per a hotels, que permetin conèixer el grau de desenvolupament del sector hoteler en cadascun dels eixos. Està alineat amb l’Eix 4 i té un pressupost de 90.000 euros.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, es refereix a la intervenció que es presenta a la convocatòria, que s’emmarca en la necessitat de consolidar “un Salou sostenible, tant econòmicament, com socialment, culturalment i mediambientalment; que ens permeti avançar en el camí recorregut d’un Salou més inclusiu, saludable, eficient i intel·ligent en la seva gestió, competitiu i desestacionalitzat; en línia amb l’estratègia general dels ODS i l’Agenda 2030”.

Afegia que “és important enfortir la competitivitat del nostre municipi com a destinació, a través de la diversificació i la innovació del nostre producte, la transformació digital; i la recuperació, la protecció i la promoció del nostre patrimoni cultural, històric i natural, esponjant, peatonalitzant i renaturalitzant, també, els nostres espais urbans”.

Redacció