.

L’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz. Foto: Cedida

L’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, repassa per a Tots21 l’actualitat del municipi, on l’Ajuntament té tres equipaments potents en diverses fases de realització i que marcaran el futur social i cultural de la vila, el futur Museu del Mamut, la reforma de l’Orfeó Canongí i l’apertura a la ciutadania del conegut com a Època, amb la reforma del seu entorn.

Com s’ha viscut l’any i mig de pandèmia a La Canonja?

Ha estat una època trista, complicada, hem tingut casos a La Canonja i això no és fàcil. Coneixies les persones infectades, però no en sabies els noms. Ara bé, a nivell organitzatiu estem molt satisfets de la feina feta per part de la Guàrdia Municipal, la Brigada i del personal de l’Ajuntament. Vam estar teletreballant uns dos o tres mesos.

Tothom treballa presencialment a l’Ajuntament? Alguns ajuntaments van anunciar a l’inici de la pandèmia que es plantejarien fer una part de la feina teletreballant

Treballem tots presencialment. No farem teletreball. És vital que l’atenció al públic sigui presencial. No és cert que totes les gestions es puguin fer telemàticament. A La Canonja, la ciutadania necessita el contacte físic. És cert que això facilita fer reunions telemàtiques, en això ha estat un aventatge, com fer els plens telemàtics, però a La Canonja la gent vol anar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, a l’Ajuntament. Suposem que la pandèmia anirà de baixa. Un exemple: la Festa Major d’enguany ha estat molt més activa que la de l’any passat.

Quants diners ha destinat l’Ajuntament a pal.liar els efectes econòmics de la pandèmia?

Al voltant d’un milió d’euros i segurament ho superarem, amb ajudes als ciutadans i al comerç local. Eren ajudes no només per gent més necessitada, que ja tenen les seves línies d’ajut, sinó per a tothom. Vam treure les targetes-moneder destinades a tots els membres de la família i a tos els empadronats a La Canonja, aportant 125 euros per al primer membre de la família i cent a partir del segon. La gent havia de gastar els diners en productes d’establiments de La Canonja. I d’altra banda, als comerços els vam donar en primer lloc 300 euros, després 800 euros i si havien tingut tancat el negoci, mil euros més. Hi havia establiments que podien obtenir un total de fins a 2.100 euros. A banda, el que rebien com a família, com dèiem abans.

Quines prioritats teniu d’aquí a final d’any?

Ara tenim un coixí de diners notable per a inversions. Són diners que ja són al banc i fixats per cada una de les partides. El problema és que tenim un coll d’ampolla en la contractació. Per què tenim aquest coixí?  Algunes inversions passen d’un any a l’altre, també cal gastar ja que el banc et cobra interessos per tenir-hi els diners. També l’acord amb Tarragona canvia les aportacions de cada any. L’any 2026 ja no aportarem res a Tarragona. Es tracta de l’acord de la municipalització, els serveis que ens presta Tarragona. Al 2023 a Tarragona acabarà el contracte de la brossa i per tant, també acabarà per nosaltres, i seguirem sols, ja no ho farem conjuntament. Ara estem estudiant si aplicarem el sistema de recollida porta a porta.

On farien aquest servei?

Al nucli antic de La Canonja seria fàcil de fer-ho, com també a Masricart, on hi ha cases de tota la vida, però a les zones on hi ha pisos és més complicat. Hi ha moltes fórmules que s’apliquen a Europa i ho estem estudiant. Hi ha llocs on els contenidors els col.loquen a la tarda i els retiren al cap d’unes hores,… Hi ha molta casuística. Montbanc, el Pla de Santa Maria i altres municipis fan el porta a porta.

Quant a inversions, tenim força projectes, però per fer la contractació ens caldria més personal, que no podem contractar perquè la llei estatal ho impedeix. Es preveu que en un futur Consell de Ministres, la ministra d’Administracions públiques portarà a aprovació acabar amb aquest impediment, que obrirà la mà als ajuntaments per poder contractar més personal. És absolutament necessari per a nosaltres, sobretot al departament municipal de Contractació.

En altres departaments, com el de la Guàrdia Municipal o la Brigada, els convé més personal?

Contractarem dues persones més a la Guàrdia Municipal i d’aquesta manera quedarem coberts. La Brigada té personal suficient i rep el suport de les contractacions del SOC.

Seguiran usant el servei de busos de l’EMT de Tarragona?

Sí, no hi haurà canvis. Tenim un servei molt potent i històricament, molt valorat. Estem molt ben servits i no ho canviarem. Entre la recollida i l’eliminació de la brossa, i el servei d’autobusos, el cost anual per l’Ajuntament ronda els 900.000 euros.

Els deu molts diners la Generalitat?

La Generalitat sempre té dèficits, però els suplim nosaltres. El cas de les llars d’infants és patètic. Nosaltres hem dedicat esforços econòmics a la llar d’infants. Ara hem aplicat, amb efectes des de primers d’any, una forta aportació econòmica: si el cost per nen era de 170 euros, l’Ajuntament en posa 70 i baixa a 100 el cost per alumne que té cada família. A la llar d’infants, actualment superem els 60 matriculats. L’any passat eren quaranta.

Parlem dels grans equipaments. A la Festa Major vau anunciar que l’edifici Època obriria al públic aquest mes de setembre. Serà així?

Sí, com a màxim obrirem a meitats de mes. L’únic que ens cal ara és fer una concessió d’un any al servei de bar i més tard el licitarem. Època serà un espai principalment destinat a la gent gran, però obert també a altres activitats. Volem que el bar estigui obert a la resta de la ciutadania.

Com canviarà la Rambla 15 Abril, on hi ha Època, amb el projecte que tenen previst fer?

Remodelarem la Rambla 15 d’Abril, el carrer Verge de les Neus i el carrer sant Isidre. La licitació sortirà abans de final d’any.

Què hi faran?

Es pavimentarà la Rambla, s’eixamplaran voreres de tota una línia de les existents, es posaran fanals, mentre al carrer de sant Isidre es pavimentarà a plataforma única. Podran circular vehicles a la Rambla, però no en doble sentit com succeeix ara, i hi haurà una línia d’aparcament. Al carrer Verge de les Neus treurem els vehicles i també hi posarem plataforma única. La zona tindrà un ordenament diferent respecte a la resta de carrers, amb l’existència de les plataformes úniques.

Volem que la Rambla 15 d’Abril sigui una sala d’estar amb l’edifici Època com a espai central. Tot l’entorn serà el nucli on la gent de La Canonja es relacionarà. Serà un punt de trobada. Serà una obra molt important.

Quan es posarà en marxa el remodelat edifici de l’Orfeó Canongí i què s’hi farà?

Les obres acabaran l’estiu del 2022 i llavors inaugurarem el recinte. Serà una sala de teatre com era fins ara, però en condicions. S’hi farà teatre, però també concerts, el festival de màgia Impossible, etc. Hi haurà multitud d’activitats, però això vindrà més tard. Serà un nucli central d’activitats escèniques de La Canonja. Es notarà un canvi radical d’abans i després de la remodelació.

Quan veurem obert el Museu del Mamut, al Mas de l’hort de l’Abeurador?

La segona fase de les obres va començar fa dues setmanes; s’enllestirà una sala per a conferències i l’espai interior del mas quedarà acabat. Serà una obra de primera magnitud. I en dos o tres mesos treurem a licitació la museïtzació del Mas de l’Abeurador, amb un cost aproximat d’un milió d’euros. Ara ha començat una nova temporada d’excavacions arqueològiques al jaciment de la Boella.

Altres obres que tinguin previstes?

L’Ajuntament adquirirà per 750.000 euros l’antic edifici del que era conegut com a Sant Vicenç Ferré, a la N-340, per a destinar-lo a equipament municipal. També tenim en procés de licitació la reforma de les façanes nord i de les cobertes de l’Escola La Canonja, on invertirem 548.000 euros. Hem obert les pliques també de la les obres de la plaça d’Europa, que canviarà d’aspecte d’acord amb les millores del seu entorn.

A quant pujarà el pressupost municipal de 2022?

Uns tretze milions d’euros, que ve a ser la xifra habitual. L’important serà acabar les obres, com les del Museu del Mamut i la seva museïtzació. També farem un camp de futbol 7 al costat de l’estadi. Finalment, farem la coberta de la pista del col.legi.

Jaume Garcia / Mayo Lorda