.

Dues imatges de la pràctica de la Marxa Aquàtica a Creixell. Fotos: Cedides

Creixell s’ha sumat de ple a una nova disciplina esportiva íntimament lligada amb la salut i que es pot celebrar a la vila gràcies al fet de ser un municipi de platja. Es tracta de la Marxa Aquàtica. Després d’un període de celebració de diverses sortides entre veïns i veïns del municipi organitzades per l’Ajuntament, Creixell serà ara la seu de la segona edició del Campionat de Catalunya. Tindrà lloc el 26 de setembre, junt amb dues proves més que formaran part de l’Open Vila de Creixell.

El regidor d’Esports de l’Ajuntament, Francesc Sentís, explica a Tots21 que fa tres anys, l’Ajuntament de Creixell es posà en contacte amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya -FEEC- i l’entitat començà a implantar la pràctica a través dels centres excursionistes del país. La FECC ho presentà a Creixell la primavera de 2020, ‘i vam començar a posar-ho en marxa a Creixell, a Cambrils i a la platja Llarga. Es va crear força afició, de manera que al setembre ens vam presentar al primer campionat de Catalunya, amb molt bons resultats per al nostre equip. Creixell és un dels centres que més particiants té en la modalitat de competició’, subratlla el regidor. Aquest estiu, la regidoria ha promocionat l’esport entre el col.lectiu que té dificultats de salut o de moviments, ‘amb força èxit’, destaca Sentís.

L’arribada del nou esport ja suma 50 interessats a prendre part en les sortides que organitza l’Ajuntament, de manera que ‘haurem de plantejar-nos com podran seguir practicant-lo més enllà de l’estiu, segurament amb l’ús de neoprè’, ha destacat Sentís a Tots21.

Què és la Marxa Aquàtica?

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya informa al seu web que aquesta nova disciplina va sorgí al nord de França, a les platges de Normandia i Bretanya, i consisteix a caminar pel litoral a una altura en què l’aigua arribi sota el diafragma. Actualment, la majoria de platges franceses amb les condicions necessàries ja són escenari de la pràctica de la marxa aquàtica. Les platges del País Basc o de la costa vermella són dos dels indrets on s’ha popularitzat més aquesta pràctica els darrers anys. L’activitat es recomana com un complement perfecte del senderisme tradicional i té l’objectiu de reforçament muscular i cardiovascular, i el treball en equip, ja que es realitza en grup.

L’exercici s’indica també per millorar la postura corporal, el ventre pla i l’exercici de braços. A més a més es destaca que no hi ha perill de patir cap tipus de contusió en la pràctica d’aquest exercici. ‘És molt beneficiós per a la salut, on s’hi suma que sigui fet al mar, amb sal i iode’, subratlla Sentís. Caminar dins el mar és de gran dificultat, però enforteix enormement la musculatura.

Els practicants de la marxa aquàtica han d’anar equipats habitualment amb un neoprè i opcionalment poden utilitzar un rem per poder mantenir l’equilibri. Les rutes es fan sobre itineraris determinats que s’han identificat prèviament, en platges amb poca fondària i que no hi hagi risc de causar un impacte ambiental important.

La Marxa Aquàtica ha arribat a Catalunya per quedar-se. Després de diferents exhibicions de caràcter social i d’entrar al circuit ‘Aqua Walking Tour’ amb la prova que es va disputar a Roses el 2019, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha estat l’encarregada d’apostar per la reglamentació d’aquest nou esport.

De la mà de la FFRP (Fédération Française de la Randonnée Pédestre) la Marxa Aquàtica ha agafat força els darrers anys a França i ha arribat al nostre país apadrinat per la mateixa federació francesa de senderisme.

El I Circuit Català de Marxa Aquàtica debutà en els calendaris de la FEEC amb la realització de la primera trobada a Salou, l’agost de 2020, que va comptar amb els millors esportistes de l’especialitat. Les següents proves del calendari van tenir lloc a Cambrils i ara arriben a Creixell.

 

J. Garcia