Després que des de la CUP de Tarragona s’afirmés que hi havia hagut “manca de lideratge” en l’àrea de Serveis Socials de l’ajuntament, des del grup municipal d’En Comú Podem (anterior responsable de la gestió fins al canvi de l’equip de govern) s’ha enviat aquest dilluns un comunicat de premsa per rebatre les acusacions. Hi ho fa sense entrar en desqualificacions, sinó elaborant un extens balanç de les seves actuacions en un camp, com és de l’atenció a les persones més vulnerables, “que ha estat una prioritat” per a la formació. L’únic que es reclama políticament és que els projectes deixats en marxa no acabin en l’oblit en el que resta de mandat.
Fer front a la pandèmia
ECP se centra en primer lloc en la manera com es va haver de fer front a la pandèmia. “Es van agilitar els processos d’ajudes -s’afirma a la nota-, reduint els temps i ajudant al fet que els tramitis es fessin més ràpids i fàcils per a la ciutadania. A més, vam augmentar en 8 persones el personal per a poder atendre l’augment de demanda que hi havia en aquest moment, i esperem que s’estabilitzi aquest personal”.
Alhora, afegeixen, “hem impulsat i reforçat eines com la ‘targeta moneder’ que serveix perquè les persones no hagin d’anar a buscar directament menjar, sinó poder anar directament al supermercat, atesa la desestigmatització, a la privacitat de les persones i a mantenir també la quotidianitat i la major normalitat possible per a les famílies”.
Persones sensesostre
D’altra banda, el que defineixen com “el nostre gran estendard” va ser “una aposta clara per dotar de recursos els serveis a les persones sensesostre quan no hi havia res. Esperem que aviat s’anunciï un pis de transició per a persones sensesostre i el centre de dia que vam estar treballant, i deixem encarrilat, i que era una demanda des de fa molts anys”.
Des d’ECP es recorda que “vam ser les primeres de Catalunya i les segones de l’estat espanyol a tenir un lloc destinat per a les persones sensesostre. Per cert, rebent persones de municipis confrontants i no tan confrontants que les enviaven a Tarragona perquè no hi havia altres espais. Tarragona no va deixar a ningú enrere en aquell moment, i rebem a totes les persones que el van necessitar”.
A més, “vam enfortir el treball en xarxa amb les entitats del tercer sector. I, en aquest últim període de toc de queda vam posar a disposició un altre espai, el Ram Rooms, amb habitacions i un espai comú, com a continuïtat dels espais utilitzats en el pavelló del Serrallo i el Recinte Firal. Ara no sembla clar que se segueixi en aquesta línia segons les declaracions de la presidenta del IMSST, i sembla que s’estan fent passos cap endarrere, tornant al que ja s’estava fent des d’anys, però sense destinar espais i serveis concrets en aquest context”.
Joves no acompanyats
També s’informa que “es va abordar de forma molt ràpida una qüestió, en aquell moment emergent, com era la situació dels joves no acompanyats. Es van destinar ja en el primer any de legislatura 3 educadors socials concrets per a treballar amb aquests joves, que va fer possible implementar després també el projecte 360 que ja està en marxa des de la Generalitat. Esperem veure la continuïtat d’aquest equip d’educadors per a l’any vinent i la seva ampliació”.
Paralitzats més 80 desnonaments el 2020
Una altra de les “nostres línies fonamentals” va ser “assegurar l’habitatge a partir de diferents eixos. Una d’elles era fonamental, i és que, mentre hem estat en govern es van paralitzar al voltant de 20 desnonaments mensuals a través del IMSST. Això vol dir que si vam estar 24 mesos en govern es van aturar uns 400 desnonaments mentre nosaltres vam estar en la presidència del IMSST”. De fet, només en 2020 “es van paralitzar més 80 desnonaments, tenint en compte que durant els mesos d’abril, maig i juny no va haver-hi per l’estat d’alarma, ni a l’agost, ja que aquest mes no hi ha desnonaments. Per a nosaltres ha estat una prioritat que des de Serveis Socials es fessin els informes de vulnerabilitat necessaris perquè les famílies no es quedessin al carrer”.
Des del grup municipal ara a l’oposició també s’esmenta la seva introducció de “models de tipus housing first, que entén que la llar és un eix fonamental per al desenvolupament, el benestar i la seguretat de les persones, que és el primer per a poder emprendre després un altre tipus d’abordatges educatius i d’inserció i integració social, laboral, etc. Hem anat enfocant els projectes en aquest camí, centrant-nos en temes com l’habitatge social i d’emergència, un treball que ha realitzat el nostre grup municipal en posar en comú IMSST i l’empresa municipal d’habitatge”.
Això “va donar com a fruit que hi hagi 5 nous habitatges socials i d’emergència en Bonavista, que es destinés 1,5 milions per a habitatge social, altres 17 pisos a través d’un conveni amb la cooperativa Hàbitat 3 en barris de ponent i nord. A més, es va destinar 1,1 milions d’euros en rehabilitació per a pisos buits que es posaran en disposició en la bossa de lloguer (que sortiran d’aquí a poc temps), així com un altre tipus de mesures com la pujada del 50% de l’IBI als pisos buits”.
Per últim, s’aprofita per precisar que “ara Tarragona és pionera amb una cooperativa sènior d’habitatge; impulsem la participació en un concurs públic i es va guanyar. Ja s’estaven ultimant detalls per a concretar el conveni amb sostre cívic, així que esperem que aviat s’anunciï, ja que és una mesura que conjuga necessitats d’habitatge i de les persones majors”.
Redacció
Equip de redacció