.

Entitats com la Federació de Cooperatives Agràries (Fecoam) han denunciat el que consideren pràctiques il·legals amb resultats imprevisibles, en alterar el balanç energètic de les tempestes i la contaminació lligada a sals i metalls que s’aboquen indiscriminadament a l’atmosfera. Foto: Cedida

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha demanat al Govern una còpia de les autoritzacions que s’hagin emès per a l’ús de sistemes antigranís com canons de propagació d’ones de xoc en l’estratosfera (que llança ones sòniques a 11.000 metres d’altura, a una velocitat de 333 m/s i amb una potència de 133 dB) i que haurien de comptar amb el vistiplau de l’administració espanyola, confederacions o el propi organisme del Seprona) en la zona del nord de Castelló i sud de Tarragona.

“Tenim constància de queixes per l’ús d’aquestes tècniques que, entenem, estan prohibides en el primer article de la Llei d’Aigües, quan es prohibeix explícitament la modificació artificial del cicle natural de l’aigua. Per això hem realitzat preguntes, ja que generen molèsties als veïns al costat del riu Sénia en la part valenciana, en disparar-se a vegades de nit el que els genera problemes de descans i pot tenir efectes desconeguts sobre els municipis dels voltants, per la qual cosa no considerem apropiades aquestes tècniques”, ha afegit el senador valencianista.

Entitats com la Federació de Cooperatives Agràries (Fecoam) han denunciat el que consideren pràctiques il·legals amb resultats imprevisibles, en alterar el balanç energètic de les tempestes i la contaminació lligada a sals i metalls que s’aboquen indiscriminadament a l’atmosfera. Compromís creu que l’ús de l’espai aeri i atmosfera és utilitzat de forma indiscriminada i existeix poc o nul control sobre canons com els descrits, avionetes o l’emissió de productes químics al medi físic i espai aeri i que és necessari legislar i disposar d’informació veraç i pública dels qui estan autoritzats a realitzar aquestes emissions. A Sant Joan del Pas els veïns han començat ja a arreplegar signatures en contra d’aquests canons, que estarien situats en finques de cítrics a la part valenciana.

Els llauradors i ramaders de l’Estat es veuen sovint molt afectats econòmicament dels episodis de mal temps, ja siga per la falta de pluges com per la precipitació de la mateixa en forma de calamarsa. “Amb objectius econòmics, per a evitar desastres o per a alterar el clima, proliferen pràctiques que, molt sovint, no estan recolzades per permisos de l’administració i organismes de conca, per la qual cosa podria causar perjudicis a terceres persones i la col·lectivitat”, ha afegit el senador.

La coalició ha demanat informació sobre les autoritzacions d’ús de canons d’ones sòniques en aquest cas i en uns altres de l’Estat, una vegada constatat documentalment que s’autorizaren durant dècades i des de diferents confederacions campanyes de sembra de iodur de plata.

Redacció