L’Ajuntament de Tarragona ha tornat a obrir al públic l’accés a l’arena de l’amfiteatre romà. Després de quasi dos anys, aquest dimecres els visitants han pogut tornar a trepitjar l’interior del monument, que forma part del conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat. El conseller de Patrimoni de la ciutat, Hermán Pinedo, ha explicat que els treballs de millora al monument encara no han acabat. Tot i això, accedir-hi ja és segur, després de fixar unes roques de la graderia que amenaçaven de caure i suposaven un perill. Amb tot, les properes setmanes es farà una segona fase d’aquesta fixació que acabarà de reforçar la zona i permetrà retirar unes tanques de seguretat que s’han deixat en un extrem de l’arena. L’accés a la grada segueix tancat.
Després d’un informe que el setembre del 2019 alertava que l’amfiteatre tenia deficiències estructurals greus que posaven en perill la seguretat de les persones el consistori va decidir tancar-lo al públic. Des d’aleshores s’han fet un seguit d’actuacions per reforçar el monument. La primera va ser l’agost de l’any passat a les escales del Miracle, que tenien risc d’ensorrar-se. En els darrers mesos s’han millorat els drenatges de diferents espais per permetre que l’aigua de la pluja no quedi estancada i faci malbé el monument. Una intervenció que és força visible a l’arena. En paral·lel se n’ha adequat l’accés a través de la porta Triumphalis, la que feien servir els gladiadors en l’antiguitat, en la qual s’ha pavimentat el terra i s’han col·locat esglaons per millorar la seguretat.
Finalment, s’han fixat a la graderia original excavada a la roca algunes pedres de grans dimensions que amenaçaven de caure a l’arena. D’aquesta actuació se n’ha completat la primera fase, mentre que la segona s’espera que es pugui fer aviat. El conseller de Patrimoni de Tarragona, Hermán Pinedo, ha explicat que hi ha debats tècnics perquè hi ha uns blocs “antropitzats” i cal que la comissió territorial de Patrimoni de la Generalitat doni el vistiplau sobre quina tècnica s’ha d’utilitzar. Amb tot, Pinedo ha valorat que la reobertura és una “notícia molt bona per a la ciutat”. Les accions que s’han fet fins ara han tingut un cost d’uns 200.000 euros.
La graderia seguirà tancada
El que de moment no té data de reobertura són les graderies. La zona més delicada és la de la ‘suma càvea’, la més elevada. Aquesta zona, de fet, no és original, sinó que és una reconstrucció que es va fer als anys 70 i que presenta deficiències estructurals fins al punt que està fixada per una bastida. Els tècnics fa mesos que debaten què fer-ne, i sobre la taula hi ha l’enderroc de tota l’estructura. Tot i això, Pinedo ha especificat que actualment l’opció que genera més consens és la de “cosir” la gran esquerda que hi ha i consolidar-la. El conseller no ha volgut posar terminis, si bé ha parlat de la tardor per tenir una decisió definitiva. Si s’acaba apostant per mantenir la ‘suma càvea’ es podrà retirar la bastida, que té un cost d’uns 30.000 euros anuals per l’ajuntament.
Alhora també s’està duent a terme un estudi de monitorització de la resta de la graderia per conèixer l’impacte que tenen el pas de trens pel costat de l’amfiteatre i de vehicles pel vial Bryant, situats a tocar del monument. La graderia també té deficiències, segons l’informe tècnic del 2019. Pinedo ha assegurat que “fins que no hi hagi la certesa total que no és 100% segur”, no s’obrirà.
Finalment, el titular de Patrimoni ha afirmat que en el futur li agradaria poder recuperar tota l’anella de l’amfiteatre. Per això cal fer una actuació arqueològica sota la plaça Arce Ochotorena, on hi ha part del monument que encara no es coneix, així com recuperar passadissos i cambres de sota l’arena o l’accés original per on passaven els animals, per la zona de l’actual platja del Miracle.
Eloi Tost
Equip de redacció