.

El proper diumenge 15 d’agost es recuperaran les demostracions del molí en funcionament de la visita “L’energia de l’aigua”. Foto: Ajuntament

El Molí de les Tres eres es tornarà a posar en marxa el proper diumenge 15 d’agost, després d’una intervenció especialitzada per reparar les canals d’entrada d’aigua al carcabà i un dels rodets de fusta que giren a la sala subterrània.  

Els treballs, que van finalitzar la setmana passada, permeten recuperar l’accés a la sala de moles, o bé lliurement o bé amb la visita guiada titulada  “L’energia de l’aigua”. Les visites són cada diumenge a les 11.30h en castellà i a les 12.30h en català, prèvia reserva al telèfon 977794528 o al correu electrònic museu@cambrils.cat i tenen un cost de 2 euros per persona. 

El molí fariner es va espatllar just després de reprendre les demostracions per Setmana Santa, a conseqüència d’un ressecament de la fusta per la manca d’aigua, arran de l’aturada obligada de tres mesos  per portar a terme les obres de restauració de l’edifici i solucionar una avaria del sistema d’extracció d’aigua que va comptar amb la col·laboració de l’empresa COMAIGUA. 

Aquest període d’inactivitat forçada, més els tres mesos de tancament del museu l’any passat  a causa de  la Covid-19, va perjudicar la conservació de la maquinària de fusta dels dos molins fariners hidràulics actius que conserva l’edifici i va accelerar les patologies que afecten tots els ginys que treballen amb la força de l’aigua.

L’esmentat ressecament generalitzat va afavorir el trencament d’una de les tres canals d’entrada d’aigua a la sala subterrània (carcabà) on giren els rodets i un d’ells també es va veure afectat. Aquest fet va provocar l’aturada de les demostracions amb visites guiades de cap de setmana.  

Per solucionar tots aquests problemes i reprendre les visites, es precisava el treball de personal especialitzat amb molins fariners hidràulics, avui molt difícil de trobar. Des del Museu d’Història de Cambrils es va contactar de nou amb Domingo Alberca, mestre moliner de Campo de Criptana (Ciudad Real), molinòleg especialista en molins fariners membre de  l’ACEM Asociación para la Conservación y Estudio de los Molinos. Gràcies al treball del mestre moliner i del seu equip, l’any 2001 es va poder finalitzar una rèplica fidel i operativa amb fusta dels dos molins que havien funcionat fins a principis del segle XX al Molí de les Tres Eres.

Així doncs, després d’un primer desplaçament d’avaluació a Cambrils, es va acordar la solució tècnica que ha permès una millora i que ha comptat amb la col·laboració de Josep Maria Recasens, expresident del Centre d’Estudis Cambrilencs i autor del llibre “Els molins de Cambrils”. Finalment des del Museu d’Història de Cambrils es van encarregar els treballs que han acabat aquest mes d’agost. 

Redacció