Durant el segon trimestre de 2021, Covestro es va beneficiar d’una contínua i sòlida recuperació de la demanda global en comparació amb la feblesa produïda pel coronavirus del segon trimestre de 2020. També s’ha consolidat per primera vegada el negoci de Resines i Materials Funcionals (RFM), adquirit a DSM de manera efectiva l’1 d’abril de 2021. Com a resultat, el Grup va augmentar considerablement els seus volums bàsics venuts en un 35% en termes interanuals, dels quals al voltant de 10 punts percentuals corresponen a la consolidació inicial del negoci de RFM.
Paral·lelament, les interrupcions no planejades de la producció relacionades amb fenòmens meteorològics a la regió d’Amèrica del Nord (NA) i les contínues limitacions de les matèries primeres han tingut un efecte negatiu en la disponibilitat de productes, la qual cosa també ha llastrat el creixement potencial del conjunt dels segments en el segon trimestre de 2021. A més del creixement dels volums, les importants alces dels preus de venda s’han traduït en un augment interanual de les vendes del 83,5%, per sobre dels 3.900 milions d’euros. Com a resultat del creixement dels volums i de l’augment general dels marges, el EBITDA es va elevar a 817 milions d’euros (any anterior: 125 milions d’euros). En aquest resultat s’inclouen també els efectes puntuals negatius associats a la consolidació de RFM, que ascendeixen a 35 milions d’euros. Els ingressos nets corresponents al segon trimestre de 2021 van ascendir a 449 milions d’euros (any anterior: -52 milions d’euros) i el flux d’efectiu lliure operatiu (FOCF) va augmentar considerablement fins als 374 milions d’euros (any anterior: 24 milions d’euros).
“En el segon trimestre, hem estat capaços d’aprofitar l’impuls positiu de les activitats registrat en el primer. La reorganització de la nostra empresa a partir de l’1 de juliol ens permet estar més prop dels clients i ens situa en una immillorable posició per a respondre als requisits específics del mercat”, apunta el Dr. Markus Steilemann, CEO de Covestro. “Hem començat el segon semestre de l’any amb un fort impuls i continuarem treballant al màxim per a fer realitat la nostra visió d’arribar a ser totalment circulars”.
Confirmació de la previsió de creixement de beneficis per a 2021
A la vista de la positiva evolució del negoci, Covestro ja havia elevat el 12 de juliol de 2021 les perspectives de beneficis per a 2021. Avui dia, l’empresa confirma aquesta previsió. El Grup anticipa que el EBITDA ascendirà a entre 2.700 i 3.100 milions d’euros com a resultat dels millors marges previstos per a la segona meitat de l’any. S’espera un FOCF d’entre 1.600 i 2.000 milions d’euros, i que el rendiment del capital empleat (FREC) se situï entre el 16 i el 20%. S’espera així mateix que el creixement dels volums bàsics romangui invariable entre el 10 i el 15%, amb uns 6 punts percentuals corresponents al negoci de RFM.
“En el segon trimestre ens hem continuat beneficiant d’una continuada alta demanda i d’una tendència positiva sostinguda dels preus, sense abandonar la disciplina de costos. D’altra banda, es va consolidar per primera vegada el negoci de RFM”, assenyala el Dr. Thomas Toepfer, CFO de Covestro. “Els nostres sòlids resultats operatius són una prova més de la base estratègica d’aquesta adquisició. Aprofitarem aquest impuls de resultats positius en el tercer trimestre”.
Base per al creixement sostenible: nova estructura del Grup des de l’1 de juliol
Amb el reajustament de l’estructura del Grup, Covestro ha complert la primera fita en la implementació de la seva estratègia “Futur sostenible”, presentada al febrer de 2021. L’empresa ha reorganitzat amb èxit les seves tres unitats de negoci anteriors —Poliuretans, Policarbonats, i Revestiments, adhesius i productes especials— en set noves entitats de negoci amb data 1 de juliol de 2021. Aquestes entitats estan organitzades segons els seus factors d’èxit i s’han adaptat a les necessitats específiques dels clients i els requisits del mercat. Això permet a l’empresa ajustar de manera sistemàtica els processos i els productes a les necessitats dels clients, sense deixar per això de centrar la seva atenció en la rendibilitat i la sostenibilitat. En el futur, Covestro distingirà entre els segments “Materials d’alt rendiment” i “Solucions i especialitats”. El primer informe de Covestro amb la nova estructura s’emetrà en el tercer trimestre, el 8 de novembre de 2021.
Sòlid rendiment de tots els segments: creixement de volums i vendes
Durant el segon trimestre de 2021, els volums bàsics venuts del segment Poliuretans van ascendir un 27,8% respecte al mateix trimestre de l’any anterior. Els volums venuts van augmentar en tots els sectors principals de client i en totes les regions. Les vendes del segment van rondar els 1.800 milions d’euros, més del doble respecte al mateix trimestre de l’any anterior (913 milions d’euros). Aquest creixement es deu sobretot a un augment mitjà dels preus de venda i als volums totals venuts. Juntament amb uns majors marges, el resultat va ser un fort augment del EBITDA fins als 452 milions d’euros (any anterior: -24 milions d’euros).
En el segment Policarbonats, els volums bàsics venuts van augmentar en el segon trimestre de 2021 en un 15,4% respecte al mateix trimestre de l’any anterior. Aquesta variació es va deure fonamentalment al creixement, registrat en totes les regions, dels volums venuts en els sectors de l’automoció i el transport. Els majors volums totals venuts i l’increment dels preus de venda es van traduir en un augment de les vendes del 56,6%, fins a rondar els 1.000 milions d’euros (any anterior: 648 milions d’euros). Els marges substancialment millors i el creixement dels volums totals venuts van impulsar el EBITDA fins als 260 milions d’euros (any anterior: 96 milions d’euros).
Els volums bàsics venuts del segment Revestiments, adhesius i productes especials van augmentar un 133,5% respecte al mateix trimestre de l’any anterior. Al voltant de 100 punts percentuals corresponen a la consolidació inicial del negoci de RFM. El canvi de cartera, juntament amb l’augment dels volums i els majors preus de venda, es va traduir en vendes per valor de 926 milions d’euros (any anterior: 443 milions d’euros). Com a conseqüència, el EBITDA es va duplicar amb escreix en termes interanuals, fins als 134 milions d’euros (any anterior: 60 milions d’euros).
Primera meitat de 2021: recuperació substancial de la demanda
La recuperació substancial de la demanda en els quatre sectors principals de client es va traduir en un augment del 18,9% dels volums bàsics venuts en la primera meitat de 2021. L’alça dels preus de venda, l’augment dels volums totals venuts i el canvi de cartera es van traduir en un increment de les vendes del 47,1% en la primera meitat de l’any, fins a uns 7.300 milions d’euros. En particular, l’alça significativa dels preus de venda que va compensar amb escreix l’augment dels preus de les matèries primeres, es va traduir en un EBITDA per al Grup d’entorn de 1.600 milions d’euros (any anterior: 379 milions d’euros). Els ingressos nets corresponents a la primera meitat de 2021 van ascendir a 842 milions d’euros (any anterior: -32 milions d’euros), mentre que el FOCF es va situar en 692 milions d’euros (any anterior: -225 milions d’euros).
Redacció
Equip de redacció