dimecres, 22 de gener de 2025

.

Imatge de les tasques d’extinció. Foto: Port

El vaixell no portava càrrega en el moment de l’incedi. Foto: Bombers

Imatge de les flames, en un fotografia de Salvament Marítim.

La tripulació ha estat traslladada amb remolcador al Port. Foto: Port

Els Bombers han hagut de ser helitransportats. Foto: Bombers

Ahir divendres 6 de juliol a les 14:29 hores la Policia Portuària de Tarragona va rebre l’avís conforme s’havia declarat un incendi al vaixell Elbeik de transport de bestiar (sense càrrega) fondejat en aigües exteriors del Port Tarragona, un foc que ha estat totalment extingit avui dissabte a les 6:15h del matí.

El Port de Tarragona va activar el Pla d’Autoprotecció en el nivell 1 d’alerta (PAU) i el Pla Interior Marítim (PIM) i immediatament es van traslladar a la zona de l’incendi, a bord del vaixell, operatius de l’equip d’avaluació de Bombers de la Generalitat de Catalunya, Salvament Marítim i de Bombers del Parc Químic del Port a bord de l’helicòpter de Salvament Marítim amb base a Reus.

Per altra banda, 2 remolcadors dels serveis d’emergències de Salvament Marítim, la llanxa LP Calipso de la Creu Roja i un helicòpter es van traslladar a la zona per evacuar als 18 tripulants que es trobaven a bord del vaixell. L’evacuació es va dur a terme sense haver de lamentar cap incident ni cap persona ferida. La tripulació va ser dirigida a les dependències de Port Control i van ser atesos per la Creu Roja els va facilitar menjar i aigua.

Tots els operatius d’intervenció van establir el seu camp base a l’alçada d’heliport situat en el dic de Llevant, al costat de Port Control des d’on s’ha organitzat el protocol d’actuació establert. Els bombers de la Generalitat de Catalunya han desplaçat fins a 37 efectius distribuïts en una vintena de dotacions per participar en l’extinció de l’incendi. Tot el personal que ha actuat en el vaixell ha estat helitransportat.

En un primer viatge, s’hi han desplaçat tres comandaments per fer una avaluació de la situació. Quan s’ha determinat que les condicions d’intervenció eren segures s’han fet dos viatges més per transferir la resta de personal.

Pel que fa a les maniobres d’extinció s’han realitzat paral·lelament amb els canons d’aigua dels remolcadors de salvament marítim, els equips d’autoextinció del vaixell i després d’una verificació de les instal·lacions s’han seguit les maniobres d’extinció amb mànegues des del mateix vaixell.

Les informacions apunten al fet que l’origen del foc s’ha localitzat en la zona d’acomodació i estança, sota el pont del vaixell, i que hauria començat al voltant de les dues de la tarda. Inicialment, s’ha pogut recuperar i tornar a posar en funcionament el sistema antiincendis del propi vaixell. Això ha permès treballar des de l’interior del vaixell amb línia d’aigua, ja que abans s’estava controlant l’incendi amb l’aigua dels remolcadors.

Cap a les 18.30 h, ja es treballava en focus dispersos amb flama de baixa intensitat a la zona del pont de l’embarcació i a les 19.30 h de la tarda, s’ha donat per finalitzada la primera fase d’extinció del foc. A les 20.15 h, superada aquesta primera fase i atès que el sistema contraincendis del vaixell resultava insuficient per apagar completament el foc, els responsables de l’operatiu han disposat remolcar el vaixell fins al dic de Llevant per poder actuar amb millors mitjans des de terra i extingir totalment l’incendi.

Un cop amarrat entre els norais 18 a 24, cap a les 22.10 h, els bombers de la Generalitat de Catalunya i del Parc Químic de Tarragona han necessitat més de dues hores per poder declarar controlada totalment la situació. Durant tota la nit, els bombers ha estat refredant diferents zones del vaixell fins a l’extinció completa cap a les 10 d’aquest matí. Un cop inspeccionat el vaixell, s’ha comprovat que la força de les flames ha afectat totes les cobertes de l’embarcació.

Els responsables del dispositiu han vetllat en tot moment per la seguretat del vaixell i de la tripulació, i han actuat en tot moment per evitar vessaments al mar derivat de l’incendi de l’Elbeik que poguessin contaminar l’entorn natural. Un cop extingit l’incendi, els serveis portuaris del Port de Tarragona han activat una gavarra de recollida de residus per tal de bombejar l’aigua antiincendis que ha quedat dintre del vaixell. L’aigua emprada per apagar l’incendi es recollirà i es tractarà com a residu per eliminar qualsevol risc per a l’entorn natural.

L’Elbeik

El vaixell Elbeik és un vaixell tipus ‘Livestock Carrier’, (vaixell de càrrega d’animals) que navega amb bandera de la República del Togo. El vaixell té un calat de 5,5 metres, una eslora de 77 metres, una mànega de 14 metres i un arqueig brut (volum de càrrega) de 2.867 tones Moorson.

L’Elbeik ha realitzat cinc operatives d’embarcament en els últims mesos a Tarragona. Entre les principals destinacions de les càrregues realitzades al Port de Tarragona hi ha port de la mediterrània a Turquia, Líban i Algèria.

Redacció