La Guàrdia Urbana de Reus ha tingut coneixement de 37 accidents de trànsit amb patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal implicats, des que el mes d’agost de l’any passat va entrar en vigor la modificació de l’ordenança de Civisme que regula el seu ús per la via pública. Durant aquests 11 mesos (entre agost de 2020 i juny de 2021), s’han produït una mitjana de 3,37 accidents al mes.
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora de Seguretat Ciutadana, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, han comparegut aquest dilluns, 12 de juliol en roda de premsa per valorar les dades, que han anat a l’alça en els darrers mesos.
Durant els 5 darrers mesos de 2020 es van produir 14 accidents, 2,8 cada mes. Durant els 6 mesos de 2021 s’han registrat 23 accidents, 3,84 cada mes. També s’ha incrementat la gravetat dels accidents amb patinets i altres vehicles de mobilitat personal dels quals la Guàrdia Urbana ha tingut coneixement.
Durant els 5 darrers mesos de 2020, els accidents amb ferits van suposar el 57%. Durant els 6 mesos de 2021 els accidents amb ferits han suposat el 78%.
L’alcalde ha mostrat la seva preocupació per l’evolució de les dades, i ha insistit en que La Guàrdia Urbana donarà continuïtat a la política de formació i sanció per fer reduir la sinistralitat i la sensació d’inseguretat que el mal ús dels patinets elèctrics causa especialment entre els vianants
Vázquez, al seu torn, ha defensat l’aposta del Govern de Reus per la mobilitat sostenible, però ha reclamat a tots els usuaris de la via pública i en especial als usuaris de patinets elèctrics, que prenguin precaucions i extremin les mesures de seguretat per evitar posar-se en risc ells mateixos i altres usuaris de la via pública.
En aquest sentit, ha recordat que cal fer un ús correcte dels espais públics, i que l’ordenança de Civisme prohibeix als vehicles de mobilitat personal que circulin per les voreres. I ha recomanat als que l’utilitzin que facin ús del casc. Tot i que a Reus encara no és obligatori, és una protecció que pot evitar accidents greus.
Formació i sanció
L’Ajuntament de Reus i, concretament, des de la Guàrdia Urbana, es treballa en dues línies específiques per als usuaris del patinet elèctric per reduir la sinistralitat: la formació i la sanció.
Fa dos anys, la Guàrdia Urbana va iniciar la cicle de xerrades als instituts per formar els joves de la ciutat sobre com circular de manera segura per la ciutat amb vehicles de mobilitat personal. Aquest curs, la Guàrdia Urbana ha donat continuïtat a aquelles sessions teòriques amb tallers pràctics que desenvolupem al Parc Infantil de Trànsit.
El curs 2019-2020, es van fer xerrades teòriques als instituts de secundària, amb la participació de 240 alumnes de 3 i 4 d’ESO. També es van fer xerrades a la ciutadania en general als centres cívics, a les quals hi van assistir 38 persones.
El curs 2020-2021, s’han fet les sessions pràctiques al parc de trànsit a 780 alumnes de 4rt ESO i 1 BAT; i sessions pràctiques amb joves cooperativa EDUVIC: 20 assistents.
En total, durant els dos anys, hem format més de 1.000 persones en els sessions teòriques i pràctiques sobre l’ús correcte del patinet elèctric a la via pública. De cara al proper curs, la Guàrdia Urbana continuarà fent extensiva l’oferta formativa a tots els centres educatius i potenciar les xerrades a la ciutadania en general mitjançant contactes amb els centres cívics de la ciutat. La totalitat dels centres participants ha manifestat la seva intenció de seguir participant de l’activitat.
En relació a les sancions, entre agost de 2020 i juny de 2021 la Guàrdia Urbana ha aixecat 995 actes a usuaris del patinet elèctric, patins, monopatins i bicicletes per circular per les voreres o per altres espais destinats a l’ús de vianants, com ara places, carrers de vianants, etc; comportaments que posen en risc la integritat dels propis usuaris i la resta de la ciutadania usuària de la via pública. En concret:
726 a vehicles de mobilitat personal
19 a monopatins
28 a patins
222 a bicicleta
Equip de redacció