.

Les regidories de Cultura i de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han organitzat diverses visites guiades al patrimoni per aquest estiu. En concret, per al període comprès entre l’1 de juliol i el 12 de  setembre:  a l’Hospital del Coll de Balaguer, al Molí de l’Oli de Vandellòs, a la Masia de Castelló, al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet Castellana i al Poblat Hifrensa; a les fortificacions de la Guerra Civil, a l’entorn de l’antiga via de ferrocarril; i a l’Hospitalet de l’Infant vist del mar. Aquestes visites s’oferiran en grups reduïts; i respectant les mesures de seguretat per evitar la propagació de la Covid-19.

En les visites guiades a l’Hospital del Coll de Balaguer per al públic general, s’hi mostrarà el centre de visitants, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, fundat per l’infant Pere d’Aragó l’any 1344 per defensar, assegurar i poblar el territori i el pas pel Coll. En aquest espai museogràfic s’hi expliquen les característiques i la història d’aquest conjunt monumental, origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

També hi haurà visites guiades a aquest bé patrimonial adreçades a les famílies, pensades perquè els pares i els fills aprenguin jugant, d’una manera divertida, mitjançant una gimcana. Estan recomanades per als nens i nenes d’entre 6 i 12 anys. En vista de l’èxit que tenen, l’Ajuntament n’ha incrementat la freqüència.

A més, aquest estiu, es tornaran a oferir les visites guiades nocturnes a l’Hospital, amb tast de vins inclòs al pas de ronda, per al públic adult.

Una experiència diferent es brindarà en les visites guiades al Molí de Vandellòs. Es tracta d’una visita guiada a l’antic molí, que avui dia és un centre d’interpretació de l’oli, on es mostra el procés d’elaboració de l’oli; i on es conserva la maquinària original i diverses eines. Aquesta visita inclou també una visita al molí actual de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs i a l’Agrobotiga.

Per al públic familiar, s’han programat unes visites guiades combinades al Molí de Vandellòs i a la Masia de Castelló. En aquest poble medieval, a més de conèixer com vivien els avantpassats cent anys enrere, les famílies podran participar en uns tallers d’olis aromàtics i d’oficis antics i veure diversos animals de granja. S’hi hauran de desplaçar d’un lloc a l’altre amb vehicle propi.

En les visites guiades al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, recomanades per a públic adult, es podrà veure una rèplica d’una aula de l’antiga Escola Àster, obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana; i fer un recorregut a peu pel Poblat Hifrensa, darrera colònia industrial de Catalunya, construïda a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellòs I.

Les visites guiades anomenades “Primera línia de defensa, les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer”, permetran a les persones participants entrar a les trinxeres, a un búnquer “Iglú”, als refugis per als soldats, i veure un polvorí i un dipòsit d’aigua de l’època.

Les visites guiades «De Caladoques a Calajustell, un passeig pels vestigis del ferrocarril» són la principal novetat d’enguany. Es proposarà una passejada per observar el pas del temps a l’entorn de l’antiga via de ferrocarril i la transformació del paisatge natural de l’espai d’interés natural de la Rojala – el Torn. En aquest recorregut a peu es podran descobrir les restes de la Guerra Civil als búnquers, trinxeres i la bateria d’artilleria de Caladoques, i contemplar, imponent, la torre de defensa de costa de l’Illot del Torn i escoltar les seves històries de pirateria. Aquesta visita està recomanada per a les persones adultes i no és apta per a menors de 7 anys.

En les visites  “L’Hospitalet de l’Infant vist des del mar”, es brindarà  un recorregut en barca des del Port esportiu pel litoral fins a l’illot del Torn, per explicar la història de la vila i del seu territori, amb una capbussada refrescant al mar inclosa.

Més informació i reserves al web www.culturaalabast.cat i a l’Oficina de Turisme (telèfon 977 823 328).

Redacció