.

‘Antoni Torrell: un esperit lliure’ es pot visitar fins al 5 de setembre (de dimarts a divendres, de 10.00h a 20.00h; dissabte, de 10.00h a 15.00h i de 17.00h a 20.00h, i diumenges i festius, d’11.00h a 14.00h). Foto: Diputació

Gestor i activista cultural, pintor, il·lustrador, dissenyador, escenògraf… Antoni Torrell (Alcover, 1953-Tarragona, 2019) és recordat per la seva dedicació plena al món de la cultura tarragonina i també per haver estat cofundador i copropietari de la galeria d’art-cafè Poetes, un espai emblemàtic i pioner que va estar obert durant 25 anys a la Part Alta de Tarragona. Dos anys després de la seva mort, el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) mostra diverses de les seves obres en una exposició que, alhora, homenatja Torrell i reivindica la seva tasca en l’àmbit cultural a la ciutat i més enllà.

“La seva obra és extensa, sorprèn la seva capacitat de treball i la vida tan activa que portava, plenament integrat en la vida cultural de Tarragona”, ha destacat Antonio Salcedo durant la inauguració de la mostra (‘Antoni Torrell: un esperit lliure’), de la qual és coordinador. L’acte, celebrat aquest dimarts dia 22 al vespre, ha estat presidit pel vicepresident primer de la Diputació, Quim Nin, i també hi han participat el company de Torrell, Quim Martí, i el director del MAMT, Manel Margalef. Hi han assistit, així mateix, representants de diferents administracions i d’entitats culturals, així com l’alcalde del seu municipi natal, Robert Figueras. El nombrós públic assistent ha visitat l’exposició per torns, en compliment de les mesures preventives davant la Covid-19.

Imatge de l’acte de presentació. Foto: Diputació

El vicepresident Quim Nin ha destacat el vessant artístic de Torrell, al mateix temps que ha fet èmfasi en el seu paper com a activista cultural: “Aquesta mostra ret un homenatge ciutadà i institucional al Torrell promotor, un referent en el despertar cultural de Tarragona; és just que així li reconeguem públicament”. De la seva part, Quim Martí, qui també va ser copropietari de Poetes, ha explicat que la mostra pretén que Antoni Torrell continuï viu a través de la seva obra, i que aquesta tingui presència mitjançant aquesta exposició i altres iniciatives culturals futures.

L’exposició al MAMT presenta una selecció del seu treball creatiu, en particular algunes de les obres plàstiques menys conegudes i d’altres que mai no s’han exposat públicament, així com llibres i objectes que Torell va convertir en petites obres d’art. Acompanya la mostra un catàleg que en reprodueix les obres, amb textos de Salcedo i de l’escriptor Joan Cavallé, amb una introducció inicial de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. ‘Antoni Torrell: un esperit lliure’ es pot visitar fins al 5 de setembre (de dimarts a divendres, de 10.00h a 20.00h; dissabte, de 10.00h a 15.00h i de 17.00h a 20.00h, i diumenges i festius, d’11.00h a 14.00h). Com sempre, l’entrada al MAMT (www.dipta.cat/mamt) és de franc.

Creador i gestor cultural

Antoni Torrell va fer la seva primera exposició l’any 1974 al Museu d’Alcover, la seva població natal. Després d’unes curtes estades a Milà i a Madrid, va tornat a Tarragona i, a partir de l’any 1977, es va dedicar de ple al món de la creació. A partir de 1978 compartirà la seva labor artística amb la seva feina al cafè-galeria d’art Poetes, que durant anys va acollir l’obra de significats artistes i escriptors del territori .

Segons la informació recopilada pel coordinador de l’exposició, Torrell va formar part del grup d’art postal SIEP (Sàpigues i Entenguis Produccions), un grup que va actuar com un revulsiu cultural a la ciutat de Reus. També va ser un dels fundadors del Tinglado 2 Moll de Costa, a Tarragona, un espai que va obtenir un reconegut prestigi en el camp cultural. Així mateix, va ser membre de La Gent del Llamp, un col·lectiu literari interessat a editar els seus llibres i donar cabuda a altres autors que tinguessin dificultat en trobar editors. Torrell va dissenyar una bona part de les portades d’aquests llibres.

Com a creador visual, Antoni Torrell destaca pels seus collages, amb els quals va aconseguir un llenguatge propi, descontextualitzant imatges de la història de l’art, i de la cultura visual en general, aportant-les una nova composició i una nova significació.

Redacció