.

A la imatge, la desena de concentrats a Tarragona. Foto: Cedida

Una desena de persones s’han manifestat aquest matí a Tarragona seguint la crida d’Ecologistes en Acció, Grennpeace i altres organitzacions en contra l’arribada de creueristes als ports espanyols. Segons el manifest genèric dels convocants, “el 2019 11 milions de creueristes (115.000 a Tarragona) van arribar a bord de 4.236 creuers a l’Estat espanyol, concentrant-se especialment en les principals ciutats de la costa mediterrània i de Canàries. Fins que va cessar la seva activitat per la pandèmia en 2020, Espanya era el segon país europeu amb més emissions de gasos d’efecte d’hivernacle procedent dels vaixells i el primer més contaminat per creuers. Aquestes són algunes de les raons per les quals la població de sis ciutats costaneres ha sortit aquest matí al carrer a dir #StopCruceros”.

Davant la recent resolució del Govern central que ha aixecat el veto als creuers des del 7 de juny, “les organitzacions convocants han sortit al carrer de Barcelona, Palma, València, Tarragona, la Corunya i Vigo per a demanar al Govern que rectifiqui i mantingui la restricció per raons sanitàries, de protecció a la salut pública i en compliment de les obligacions climàtiques”.

“Les organitzacions veïnals, socials i ambientals consideren que el turisme de masses, i especialment el de creuers, constitueix un element d’alt risc per a la propagació i els rebrots de la COVID-19”. Així mateix demanen al Govern central que actuï sobre el sector amb la mateixa determinació que l’ha fet arran de la crisi sanitària del coronavirus, “per a fer front a la pandèmia de contaminació que sofreix la població directament exposada a les emissions dels megacreuers i a l’emergència climàtica”.

Les organitzacions denuncien així mateix “l’operació de maquillatge verd dels creuers i els ports amb falses solucions tecnològiques com el gas natural liquat, el biometà o l’hidrogen verd, que a més de ser inviables, tindrien enormes impactes climàtics, socials i ecològics”.

Redacció