La Creu Roja ha atès durant l’any 2020 un total de 149 persones als dispositius residencials del programa d’asil del Ministerio de Inclusión Social, Seguridad Social y Migraciones a Tarragona. Actualment, hi ha concertades 41 places d’acollida a la demarcació, distribuïdes en 5 pisos i 2 cases, de les que Creu Roja n’és l’entitat gestora. Per accedir aquest recurs els beneficiaris han d’haver presentat prèviament la sol·licitud d’asil i complir amb els requisits que exigeix el programa de ‘Acogida e integración de personas solicitantes y beneficiarias de protección internacional’, finançat pel Ministeri.
Les persones que entren al programa tenen dret a una acollida residencial per un període inicial de 6 mesos, ampliable fins a 18 mentre no es resolgui la seva sol·licitud d’asil. El perfil d’usuaris atesosal programa són persones i/o famílies que han hagut d’abandonar el seu país d’origen perquè la seva vida corre perill per diferents motius, són sol·licitants de protecció Internacional i no disposen de recursos suficients per atendre les seves necessitats bàsiques. Des del programa a Tarragona es treballa especialment amb famílies, això sí, de tot tipus: monoparentals, parelles, famílies nombroses…
El programa consta de diverses fases que cobreixen des del primer acolliment (on es fa orientació i assessorament) fins a la fase de preparació per a la vida autònoma (on s’acompanya en la inserció laboral i social més intensament). Durant aquest temps, es presta una atenció integral i individualitzada que inclou, entre altres, els següents serveis: primer acolliment, acolliment temporal, assistència legal i psicològica, aprenentatge de l’idioma i traducció i interpretació.
En l’itinerari personalitzat d’inserció que estableix Creu Roja els usuaris compten amb diferents figures: treballadores socials, educadors socials, un psicòleg, una advocada i una insertora laboral. Totes elles intervenen de forma coordinada i interdisciplinar, treballant amb la resta de recursos de Creu Roja i del territori (Diputació, Serveis Socials, SOC, Serveis especialitzats,…) per trobar oportunitats que permetin millorar la situació dels beneficiaris del programa.
Els serveis d’acolliment i integració de persones refugiades van ser considerats essencials i Creu Roja ha garantit l’atenció en tot moment durant la COVID-19, adaptant les activitats per complir amb les mesures sanitàries. S’ha fet un esforç per continuar donant suport a la integració de les persones refugiades durant l’estat d’alarma, per exemple, passant les activitats del servei psicològic a modalitat virtual i incrementant les accions de psicoeducació sobre simptomatologia relacionada amb la fatiga pandèmica, l’estrès o la por al contagi.
Descens de les sol·licituds d’asil durant el 2020
Segons dades del Ministeri de l’Interior l’any 2020 es van presentar un total de 88.762 sol·licituds d’asil a Espanya, un 25% menys que el 2019 (quan se’n van presentar 118.264). Una situació anòmala que s’ha produït, en gran part, arran del descens d’arribades a l’Estat espanyol a causa del tancament de fronteres i l’enduriment dels requisits per viatjar (vacunació, proves PCR…) imposats per la COVID-19.
El context sanitari ha provocat una dràstica reducció de la mobilitat a nivell mundial, impedint també que les persones que fugen del seu país per salvar la vida hagin tingut la possibilitat de sol·licitar asil en un tercer estat, tot i ser un dret reconegut per la legislació internacional. El 53% de les peticions rebudes a Espanya van ser d’homes i un 47% de dones, mantenint-se com a principals nacionalitats Veneçuela, Colòmbiai Hondures. D’aquestes sol·licituds només un 5% es van resoldre de manera favorable a Espanya, un percentatge molt per sota de la mitjana europea (22% a França, 23% Itàlia o 44% Alemanya). Durant el 2020 Creu Roja va atendre un total de 30.351 persones refugiades a tot l’Estat, de les quals 14.312 eren dones. S’ha de tenir en compte que les dones s’enfronten a les mateixes formes de persecució que els homes (per raó de les seves opinions, religió, grup ètnic o nacional o pertinença a un grup social determinat), però també es veuen sotmeses a formes específiques de persecució per raons de gènere, com són, per exemple, el matrimoni forçat, la mutilació genital o els crims d’honor. A més, durant els desplaçaments, tan interns com a altres països, les dones són especialment susceptibles de patir violència o ser víctimes del tràfic de persones.
Jornada de sensibilització
Amb motiu del Dia Mundial de les persones Refugiades, el 20 de juny, la Creu Roja Tarragona realitzarà una jornada de sensibilització amb diferents jocs el proper diumenge, de 10 h a 13 h, a la Plaça Corsini de Tarragona. Els participants podran entrar en el sorteig dels 2 llibres: ‘Des de l’aigua’ (d’Eva Miquel), que plasma les històries de diverses persones arribades amb pastera a Europa i ‘Quan tanco els ulls, recordo’ (de Cristina Bueno) que narra la història d’una família siriana que ha de fugir del seu país a causa de la guerra. A més a més, durant tot el matí es comptarà amb la presència del pintor canongí Miki Pérez, que realitzarà un taller de dibuix entorn la temàtica i sortejarà un dels seus quadres.
Recursos de sensibilització sobre les persones refugiades:
• Webdoc sobre persones sol·licitants d’asil: http://www.lamaletaquemaspesa.com/
• Escaperoom amb la Fundació FC Barcelona: https://www.escapetantsevaldonvenim.org/
• Joc interactiu sobre refugiats: https://view.genial.ly/5f7d7ac46193660d35fb2eed
Redacció
Equip de redacció