Adif Alta Velocitat ha licitat el contracte d’obres per a la construcció de la nova estació ferroviària de Salou-Port Aventura per un import de 14.503.008,88 euros (IVA inclòs) i un termini d’execució estimat de 24 mesos.
Amb la posada en servei de la variant Vandellós-Tarragona del Corredor Mediterrani, l’antiga estació de Salou va deixar de prestar servei i l’actual baixador de Port Aventura s’ha convertit en la nova estació del municipi, però ha de dotar-se de totes les característiques i serveis necessaris per a prestar servei com a estació terminal.
Per tant, l’objectiu d’aquesta actuació és adaptar l’estació a les necessitats actuals de l’explotació ferroviària, adequar-les i ampliar-les a les demandes dels clients del ferrocarril i millorar la seva funcionalitat.
Entre les actuacions compreses en el projecte, inclòs en el Pla de Rodalies, destaquen el nou edifici de viatgers, en el qual es crearà un vestíbul principal amb zona d’espera, una àrea d’explotació pública que comptarà amb zona de venda de bitllets i atenció al client per a diferents operadors, un espai d’explotació privada amb dependències internes i quarts d’instal·lacions, un local comercial i lavabos públics.
Respecte a les andanes, es remodelarà l’actual (de 240 m de longitud i 5 m d’amplària), i es construirà un nou de similars dimensions al costat de la via principal.
Totes dues andanes estaran unides en la seva capçalera mitjançant una plataforma de 9,5 m d’amplària que els connectarà amb l’edifici de l’estació. També comptaran amb una marquesina de 200 m de longitud aproximadament, així com en la capçalera de connexió amb l’edifici.
En ser una estació terminal, s’executaran talperes al final de l’andana existent en la via 2 i la via general de la via 1 i s’adequaran les instal·lacions ferroviàries (electrificació, vies, senyalització i comunicacions) a la nova configuració de l’estació.
D’altra banda, es projecta un aparcament en superfície de 200 places per a automòbils, de les quals 10 estaran reservades per a persones de mobilitat reduïda, i espai per a motocicletes i bicicletes. Així mateix, s’inclouen àrees per a pujada i baixada de viatgers, i estacionament de taxis. Tant l’aparcament com la parada de taxis i l’espai per a pujada i baixada de viatgers comptaran amb marquesines.
A més, s’urbanitzaran els accessos, amb la definició dels vials necessaris per a organitzar els diferents trànsits (vehicles particulars, aparcament, kiss&ride, taxis, autobusos i trànsits per als vianants). També s’instal·laran nous tancaments de seguretat en tot l’àmbit de la nova estació.
Aquesta actuació contribueix al compliment de diversos dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com són el número 9, que té entre les seves metes desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles i de qualitat, i el número 11, que persegueix proporcionar accés a sistemes de transport segurs, assequibles, accessibles i sostenibles.
Aquesta actuació serà finançada per la Unió Europea – NextGenerationEU.
Granados: “Notícia molt positiva”
Aquest vespre, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assenyalat la notícia com “molt positiva” perquè “cal donar un molt bon servei als usuaris del ferrocarril, una responsabilitat que cau, directament, en mans d’Adif i Renfe”, ha assenyalat.
Segons ha dit, “sempre hem defensat que la nova ubicació de l’estació era de present i de futur immediat, perquè estarà connectada amb la futura estació d’autobusos annexa, un equipament que manca a Salou”, ha dit, i “on es formarà un nucli de transport molt important per a la nostra ciutat, que millorarà la qualitat de la mobilitat dels usuaris, que tindran al seu abast dues estacions connectades”.
L’alcalde també ha reivindicat el fet que Rodalies de la Generalitat de Catalunya implanti, definitivament, la línia R-17, el tren que ha d’anar directe a Barcelona, amb quatre viatges d’anada i quatre de tornada. Per Granados, “el tipus de servei que tenim avui en dia és totalment insuficient”, ha argumentat, referint-se a les llançadores. Així, “nosaltres volem tenir el nostre tren, que és l’R-17, i, a més, tenint en compte el compromís que va adoptar en el seu moment la Generalitat de Catalunya amb la seva implantació”.
Un cop estigui enllestida l’estació definitiva, implantat el servei compromès de l’R-17, i la connexió amb l’eix central del Corredor del Mediterrani mitjançant un nou tram connectat amb el ramal que ve de Tarragona, “Salou tindrà una estació de primer ordre i de primera magnitud”, ha assegurat.
D’altra banda, cal recordar que existeix un estudi aprovat al 2001 en què es preveu la implantació de l’ample europeu i això significa que “Salou podrà tenir xàrters des del municipi fins a qualsevol capital europea que estigui connectada amb l’alta velocitat”.
Redacció
Equip de redacció