.

Tram de les obres. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té previst reformar enguany una part de l’avinguda Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant. En concret, el tram comprès entre els carrers Vandellòs i  Masriudoms. Per definir les obres de reurbanització, el consistori va encarregar el projecte executiu al despatx Vilanova+Moya, arquitectes, que ahir dijous 27 de maig es va presentar a la ciutadania.

L’objectiu d’aquest projecte és transformar aquest tram de via urbana, per dotar-la de major espai per als vianants. Cal tenir en compte que la Via Augusta, en aquest tram, constitueix un vial cèntric, amb molta activitat de lleure i de restauració. Actualment, l’avinguda està formada per unes voreres estretes i tres calçades, és a dir, té una configuració de via interurbana amb calçades de serveis. Com que ha perdut la funció de pas a través del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant, ja que la carretera N-340 ha estat desviada, es considera que ha arribat l’hora de convertir aquesta avinguda en una via urbana moderna.

“Amb aquesta actuació pretenem donar prioritat als vianants, a l’ús cívic d’aquesta avinguda; i dinamitzar el comerç local i l’activitat econòmica en general, afavorint la mobilitat sostenible”, ha afirmat l’alcalde, Alfons Garcia.

Així doncs, es vol mantenir l’accés i el pas de vehicles d’una manera convencional, però amb una via de dos carrils, un per cada sentit de circulació. També es vol dotar la via de la major capacitat d’aparcament possible, per potenciar la seva funció de nucli urbà; i alhora eixamplar al màxim l’espai de vianants, per permetre un passeig ample i, allà on calgui, terrasses o espais d’estada.

Amb l’execució d’aquest projecte es generaran 88 places d’aparcament en semibateria invertida, la qual cosa suposarà un increment d’unes 55 places respecte les 33 places que actualment té aquest tram de la Via Augusta, amb 4 places adaptades a les persones amb mobilitat reduïda.

A més, es construiran una voreres amples, de 5 a 6 metres,  i es definirà una línia d’arbrat, d’1,50 metres d’amplada, en la qual es disposarà també el nou enllumenat.

Per tant, la solució adoptada modificarà completament les amplades d’aquest tram de la via, de les zones d’aparcament i de les voreres, reajustant-ne la geometria; i definirà una nova posició de l’arbrat, l’enllumenat públic i el mobiliari urbà.

A causa de la nova reordenació viària serà necessari: demolir tots els paviments en l’àmbit de les obres, retirar els punts de llum existents; desviar i soterrar la línia elèctrica de baixa tensió, que actualment discorre entre els carrers Moreres i París; així com les esteses de fibra-telefonia preexistents i la megafonia municipal. També s’hauran de desmuntar i retirar provisionalment, durant l’execució de les obres, totes els elements de senyalització i petit mobiliari urbà; i es renovaran les xarxes de serveis.

Segons es preveu, les obres començaran a la tardor i tindran un termini d’execució de 7 mesos. El pressupost d’execució per contracta serà d’1,5 milions d’euros, aproximadament.

Estudi històric de l’eix urbà de la Via Augusta

Tal com va explicar l’arquitecte Antoni Vilanova, del despatx Vilanova+Moya, arquitectes ha dissenyat el projecte de reurbanització d’aquest tram de l’avinguda principal de l’Hospitalet de l’Infant sobre la base de l’Estudi històric de l’eix urbà de la Via Augusta que li va encarregar l’Ajuntament a principis de 2020, amb la finalitat de desenvolupar un estudi analític de l’evolució de la Via Augusta com a eix vertebrador de l’Hospitalet de l’Infant al llarg de la seva història.

El treball, concebut pel consistori com una “eina necessària i fonamental per plantejar unes propostes d’intervenció que s’han de materialitzar sobre aquesta via en el seu tram urbà els propers anys” consta de tres capítols: l’evolució històrica de la trama urbana i de la Via Augusta, particularment; la diagnosi, en què es reflecteixen els valors inherents i els aspectes que cal millorar; i les propostes d’intervenció. Entre aquestes propostes, hi ha la de senyalitzar els edificis i espais de la Via Augusta amb un passat rellevant.

Aquest estudi es va dur a terme entre els mesos de gener a desembre de 2020, amb la col·laboració dels Serveis Tècnics de l’Ajuntament, de l’Arxiu i del departament municipal de Cultura, del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant i, molt especialment de l’expert en història local Alfons Tejero.

Redacció