El Grup BASF i el Club d’Excel·lència en Sostenibilitat i amb la col·laboració d’EFE Verda com a mitjana partner, han obert la convocatòria per a la tercera edició dels premis a la millor pràctica d’Economia Circular a Espanya, uns guardons l’objectiu dels quals és reconèixer aquells projectes i iniciatives que contribueixin a circularitzar l’economia. L’economia circular és un dels grans reptes per a BASF, que situa un dels seus focus prioritaris en la innovació per a fer front als reptes de l’energia intel·ligent, l’alimentació, la mobilitat i la vida urbana. Com a resultat d’aquesta innovació, des de 2018 BASF està treballant en el projecte Chemcycling que consisteix a reciclar químicament els residus plàstics per a convertir-los en una matèria primera secundària en substitució dels recursos fòssils. Amb aquesta tecnologia, complementària al reciclatge mecànic, aconseguim estalvis d’emissions de CO₂, una qualitat dels materials iguals a la del plàstic verge i proporcionar una solució a aquells residus difícils de reciclar mecànicament (residus plàstics mixtos, plàstics amb residus o els envasis multicapa d’aliments).
Sobre la consolidació d’aquests premis, Carles Navarro, Director General de BASF Espanyola, ha comentat que “En BASF estem fermament compromesos amb l’economia circular i la sostenibilitat. D’una banda, fem esforços per circularitzar els nostres propis processos industrials i, per un altre, com a empresa química, investiguem i desenvolupem solucions perquè uns altres trobin el seu camí cap al model circular. Tota iniciativa encaminada a fomentar nous models, productes i serveis d’aquestes característiques que siguin beneficiosos per a la societat i el medi ambient, tindrà en BASF un aliat. Ara més que mai és important crear química per a un futur sostenible”.
Els premis compten amb 6 categories que pretenen posar en valor les iniciatives més destacades en Economia Circular que s’estan duent a terme a Espanya: Millor iniciativapública; millor pràctica circular en grans empreses; millor pràctica circular en PIMES; Millor start-up circular i millor pràctica en el món acadèmic i millor pràctica en divulgació.
La convocatòria està dirigida a projectes i iniciatives de recerca que contribueixin a circularitzar l’economia i que facin front al desafiament dels recursos naturals limitats a través dels diferents models de negoci circulars:
- Subministrament circular: aprofitament de materials reciclats, reutilitzables, en lloc de materials nous.
Recuperació de recursos a través de processos innovadors que permetin impactar de manera positiva en la cadena de valor. - Estendre la vida del producte a través de la recuperació, revenda o la innovació i l’eco-disseny.
- Plataformes per a compartir productes o serveis: connectar a usuaris per a fomentar l’ús compartit de diferents productes i/o serveis que minimitzin l’impacte ambiental.
- Productes com a serveis: oferir serveis de pagament per un producte mantenint la propietat del mateix per a la posterior recuperació dels recursos.
- Innovació en processos mitjançant la producció en cicle tancat, a fi de maximitzar l’ús dels recursos i minimitzar l’impacte ambiental.
- En el cas del món acadèmic es vol reconèixer la promoció de l’economia circular en l’educació, ja sigui a nivell de promoció entre l’alumnat com en l’elaboració de treballs acadèmics i de recerca.
- La categoria de divulgació està enfocada a premiar aquells treballs o articles en mitjans de comunicació; treballs científics, iniciatives de difusió o divulgació en xarxes socials o de influencers, activitats en blogs, etc., relacionats amb l’economia circular.
El termini de recepció de candidatures, que ha donat principi avui, estarà obert fins al pròxim 16 de juliol 2021. Les bases dels premis estan disponibles aquí.
El jurat estarà compost per prestigiosos experts a nivell institucional, acadèmic i empresarial en matèria d’innovació empresarial i tecnològica, comunicació, desenvolupament de programes formatius, i de sostenibilitat, a més, per alts directius de BASF a Espanya i el Club d’Excel·lència en Sostenibilitat.
Guanyadors edició anterior
Amb més de 150 projectes i iniciatives presentades en l’edició anterior que contribueixen a circularitzar l’economia i que fan front al desafiament dels recursos naturals limitats, els guanyadors del 2020 van ser els següents:
– Millor Iniciativa Pública: Ajuntament de Madrid pel projecte ReMAD: Una segona vida per als objectes a la ciutat de Madrid”: Iniciativa de l’Ajuntament de Madrid per a impulsar l’economia circular mitjançant la reutilització a través de l’intercanvi d’objectes entre particulars. Gràcies a aquesta segona vida s’evita la generació de residus procedents d’objectes que poden continuar sent usats per altres persones.
– Millor pràctica circular per a Grans Empreses: ENDESA, pel projecte “Melilla Second Life”, una iniciativa singular a nivell europeu, sent la primera experiència a gran escala de reutilització de bateries de vehicle elèctric a Espanya i es desenvolupa en la central de generació tèrmica que Endesa opera a Melilla.
– Millor pràctica circular en Pimes: Neoliquid Advanced Biofuels and Biochemicals, amb el “Reciclatge químic de residus sòlids urbans per a l’obtenció de productes químics de base”. Amb la finalitat d’avançar cap a l’Economia Circular, NEOLIQUID ADVANCED BIOFUELS AND BIOCHEMICALS ha desenvolupat i validat tecnologia destinada al reciclatge químic de fluxos residuals, basada en el procés termoquímic de piròlisi, evitant la deposició en abocadors, i obtenint productes circulars i sostenibles (fracció líquida, sòlida i gasosa) d’elevat valor afegit.
– Millor Start-up circular: Bumerang Takeaway SL és la primera empresa a Espanya que ofereix un sistema d’envasos reutilitzables i retornables gratuït per a comandes de menjar takeaway, a través d’una aplicació mòbil.
– En l’àmbit acadèmic va ser reconegut el projecte “Programa complet i integral d’educació superior en Economia Circular” de ESADE. El projecte implementa una sèrie d’itineraris formatius en els quals l’Economia Circular és l’eix fonamental. S’inicien durant el grau de ADE, amb la matèria Sustainability, Business and Values, en el qual es treballa el concepte mitjançant un workshop; es continua amb els Treballs Fi de Grau i es produeix una major especialització amb els màster, a través d’una Tesi (recerca) o dels In-Company Project, centrats en una empresa, ONG o institució (Consultoria). Els millors projectes s’inclouen en el Global System for Sustainable Develoment del MIT.
– Millor pràctica circular a la Divulgació: Radio Intereconomía pel seu projecte Ecogestiona, el primer programa de ràdio d’economia i medi ambient a Espanya. En antena des de 2013 emet ara la seva 8a temporada els divendres de 14h a 15h en Radio Intereconomía. Un espai on volem donar veu a totes les empreses, emprenedors i institucions que integren la sostenibilitat en els seus models de negoci.
Redacció
Equip de redacció