.

L’actuació ha suposat una inversió de gairebé 290.000 euros, aportats íntegrament per la companyia. Foto: Endesa

Endesa ha acabat recentment els treballs d’estesa d’un nou tram de línia subterrània de mitjana tensió al terme municipal de Roda de Berà amb l’objectiu de tancar una anella elèctrica i millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament a més de 1.000 clients d’aquesta població del Tarragonès. L’actuació ha suposat una inversió de gairebé 290.000 euros, aportats íntegrament per la companyia.

Així, s’ha estès un nou tram de cable soterrat d’1,5 km de longitud que discorre per l’avinguda de l’Avenc, pels carrers de J. S. Bach, Sagitari, Pau Casals i Goya, i pel passatge de l’Expo i, així, enllaçar el nucli urbà amb la urbanització Berà Mar. Aquesta nova xarxa, de 25 kV, uneix dues línies de mitjana tensió ja existents i 2 centres de transformació que fins ara estaven aïllats, de manera que s’ha creat el que s’anomena tècnicament una anella elèctrica. Dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per una via alternativa (tot recuperant més ràpidament potència i clients). Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament.

Per a executar la nova traça, especialment en el tram de l’avinguda de l’Avenc, s’ha utilitzat de manera excepcional una rasadora -una màquina que obre rases a la via pública-, en lloc dels sistemes tradicionals (martells pneumàtics, màquines excavadores, piques o altres equips). L’avantatge d’aquest vehicle especial és que permet agilitzar molt més els treballs, ja que no només avancen més ràpid sinó que només implica tallar un únic carril de la circulació, per la qual cosa es causen les mínimes molèsties al veïnat. Cal tenir en compte que aquesta avinguda és una important via de comunicació al municipi. Perllongar la durada dels treballs mitjançant les tècniques habituals, hagués generat molts més problemes. Prèviament, com és natural, s’ha assegurat que per l’àrea a perforar no hi discorreguessin altres serveis.

Igualment, l’actuació ha comportat la renovació tecnològica dels dos centres de transformació anellats i la reforma de tres unitats més al municipi, amb un total de 5. Així, s’han substituït les antigues cel·les per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants, que redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. Aquesta aparamenta, completament estanca, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segures per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

A més, dos d’aquests centres de transformació s’han telecomandat, és a dir, se’ls ha dotat amb sistemes de control remot que permeten realitzar maniobres d’operació a distància. Així, des del Centre de Control que Endesa té a Barcelona, es pot accionar a distància els dispositius de les instal·lacions sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d’incidències, ja siguin pròpies o derivades de l’acció d’agents externs. El Centre de Control rep informació que permet detectar i aïllar els defectes que puguin produir-se a la xarxa mitjançant els elements de detecció de pas de defecte. D’aquesta manera s’estalvia temps en la localització d’avaries, amb la conseqüent reducció del temps d’interrupció del subministrament elèctric als clients que s’alimenten d’aquestes instal·lacions.

El tancament d’aquesta anella elèctrica permet, a més d’augmentar la fiabilitat del servei, reforçar la xarxa elèctrica i augmentar-ne la seva seguretat i resiliència. A més, possibilita deixar les infraestructures a punt per a poder atendre el creixement vegetatiu de la població, dimensionar-la per a donar resposta a eventuals puntes de consum (hivern i estiu, per exemple) i preparar-la de manera adequada per a encabir nous subministraments que hi pugui haver en un futur.

Cal subratllar que aquests treballs, malgrat la situació excepcional que viu el país arran de la pandèmia, s’ha dut a terme igualment. Endesa, en tot aquest temps, no només no han aturat la seva activitat empresarial sinó que ha prioritzat el manteniment i ha mantingut el seu pla d’inversions per tal de garantir el subministrament elèctric a tota la ciutadania.

Tots aquests treballs formen part del conjunt d’actuacions que Endesa promou per a la millora de les seves infraestructures i del subministrament elèctric al Camp de Tarragona, totes elles enfocades a la progressiva adaptació de les instal·lacions de la Companyia a les darreres tecnologies del sector.

Redacció